Polippix
Denne artikels neutralitet er omstridt. (april 2016) (Lær hvordan og hvornår man kan fjerne denne skabelonbesked) |
Polippix er en CD som er udviklet af IT-Politisk Forening. CD'en er ikke til salg, men kan downloades fra foreningens hjemmeside.
Polippix er et projekt til at bruge IT til til at sikre grundlæggende rettigheder til privatliv [1], ytringsfrihed. Rettigheder som er under pres i Danmarks fra bl.a. Anti-Terrorpakken.
Historie
Polippix blev udviklet i efteråret 2006 og først distribueret til Kulturnatten i København, oktober 2006.[2] I 2007 blev Polippix-CD omdelt med martsnummeret af Prosabladet, ca. 12000 eksemplarer [3],[4],[5] I forbindelse med at overvågningsloven trådte i kraft den 15. september 2007, demonstrerede IT-Politisk Forening på Kultovet i København og uddelte Polippix-CD'er.[6]
I 2009/2010 blev Polippix udstillet på Post og Telemuseets udstilling, "Overvåget".
Polippix' indhold
Polippix cd'en er sammensat af mange forskellige Open Source-programmer og linuxdistributionen Kubuntu, hvilket betyder, at den er fuldt lovlig og frit kan distribueres til venner og bekendte. Der installeres ikke noget på brugerens computer ved brug.
Anvendelsesområde
Man kan surfe anonymt og tale krypteret via internettet med IP-telefoni (man skal starte computeren fra CD'en). Den bruger ikke-censurerede DNS-servere.
Brugssituationer
Anonym og fortrolig browsing
Polippix bruger Tor til sikre fortrolig og anonym browsing. Firefox kommer med et Tor-plugin, som er slået til som standard. Det kan bruges til:
- Et barn chatter eller surfer på internettet. Det kan være problematisk at voksne i den 'anden ende' kan se barnets IP-adresse.
- Man er på et trådløst net på fx et hotel eller en cafe og vil være sikker på at de andre gæster eller hotellet/cafeen ikke kan følge med i hvad man gør på nettet.
- Man er på rejse i et land, hvor politiet aflytter alle og man er bange for at blive ramt af en lokal lov.
- Man er ung og bor hos sine forældre og vil gerne have privatliv på nettet.
- Man er på arbejde og surfer efter et nyt job i frokostpausen uden at arbejdsgiveren kan se det i logfilen.
- Ens internetudbyder skal ikke så nemt kunne se, hvad man foretager sig på nettet.
Kritik
Polippix har været kritiseret af blandt andre justitsminister Lene Espersen (K) for at give hårde kriminelle et værktøj til at skjule sig for politiet. Nogle mener at Polippix er overflødig ud fra betragtningen at hvis man ikke har noget at skjule, så har man ikke noget at frygte.[7],[8]
Red Barnet beklager at CD'en skaber ekstra opmærksomhed omkring muligheden for at færdes anonymt på internettet.
IT-Politisk Forening overrakte en kopi af Polippix CD'en til Richard Stallman under dennes besøg i Danmark marts 2007. Stallman kritiserede herefter Polippix for brud på GPL licencen, da kildekoden til distributionen ikke fulgte med på CD'en. Årsagen til den manglende kildekode skyldtes at der ikke var plads på CD'en, men da hele distributionen var baseret på Knoppix (Debian), er al kildekoden reelt tilgængelig.
Noter
- ^ "D 7.3 PRISE Conference Proceedings: "Towards privacy enhancing security technologies -- next steps", Vienna, April 28th and 29th 2008, p 143-149" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 4. august 2016. Hentet 14. april 2009.
- ^ Kulturnatsprogram 2006 Arkiveret 30. marts 2007 hos Wayback Machine – side 102
- ^ Er overvågning tryghed eller overgreb? Arkiveret 7. marts 2016 hos Wayback Machine – Prosabladet marts 2007
- ^ Skjul dine it-oplysninger for politiet, Danmarks Radio Nyheder 2007.3.20
- ^ "Oprør mod it-overvågning, Metro Xpress 20. marts 2007". Arkiveret fra originalen 25. januar 2009. Hentet 15. januar 2009.
- ^ "På gaden mod terrorpakken, P1 Harddisken, 20. september 2007". Arkiveret fra originalen 22. februar 2021. Hentet 15. januar 2009.
- ^ Jyllandsposten 26/3 2007- IT specialists fight police surveillance
- ^ Berlingske Tidende 3. april 2007 – Tusindvis af danskere bekæmper terrorlov
Eksterne henvisninger
|
Medier brugt på denne side
Unbalanced scales icon
Forfatter/Opretter: Niels Elgaard Larsen, Licens: CC BY-SA 3.0
Polippix CD på telemuseet.