Pilsner

Urquell pilsner
Ordet pilsner og bajer anvendes i Danmark som synonym for øl.

Pilsner er en øltype af lagerøl brygget på undergær.

Verdens første undergærede pilsner blev lanceret i 1842 af Měšťanský Pivovar i Plzeň (Pilsen) i Bøhmen. Øl brygget på samme gærstamme markedsføres nu som Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj). Med industrialiseringen var det blevet muligt at udvikle den avancerede undergæringsteknik, hvor man før i tiden havde været nødt til udelukkende at bruge overgæring til ølbrygning [1]. Brygningsteknikken blev hurtigt udbredt til resten af Tjekkiet og til resten af verden. I Tjekkiet benyttes udtrykket "pilsner" (plzeňský) kun om øl fra Plzeň, men der er mange andre tjekkiske bryggerier, der laver samme type øl.

Den første danske pilsner blev lavet af Tuborg i 1881 af Hans Bekkevold fra Vejle.[2] Ordet blev snart udbredt, da konkurrerende bryggerier lancerede deres pilsnere i kølvandet på Tuborgs.

Forarbejdet til den lagrede undergærede øl kom dog først og fremmest fra bryggerne Carl Jacobsen og Carl Wiibroes arbejde med de nye metoder til at dyrke gærstammer og investere i udvidede tekniske anlæg. En af gærstammerne kom fra Plzeň i Bøhmen, og derfor kaldtes øltypen for pilsnersk øl eller blot pilsner. Bryggerne havde i forlængelse af Jacobsens far J.C. Jacobsens pionérarbejde i faget mest arbejdet med at fremstille bajersk lagerøl, bayersk øl, og herfra kommer ordet bajer.

Henvisninger

  1. ^ "Danske Ølentusiasters hjemmeside Urquells historie". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 24. november 2007.
  2. ^ "Netetiket.dk Den første pilsner". Arkiveret fra originalen 7. april 2008. Hentet 24. november 2007.
ØlSpire
Denne artikel om øl eller bryggerier er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Pilsner Øl (ubt).JPG
Forfatter/Opretter: © 2012 by Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com], Licens: CC BY 3.0
Pilsner / øl kapsel
Beer mug.svg
Forfatter/Opretter: Nicubunu, Licens: CC0
Beer mug icon.
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy." — Benjamin Franklin
Pilsner urquell mug.jpg
Forfatter/Opretter: Steven Walling, Licens: CC BY-SA 4.0
Pilsner Urquell in a branded mug.