Fosfolipid

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Et fosfolipid-molekyle (sort linjefirkant) - og molekylets placering blandt mange andre fosfolipid-molekyler i en cellemembran.
Nedenfor cellemembranen er cellens indre. Ovenfor cellemembranen er udenfor cellen.
Det venstre billede viser et simplificeret fosfolipid molekyle - og det højre billede viser nogle af molekylets indgående grundstoffers placering.

Fosfolipider eller phospholipider er særlige fedtstoffer, der indgår i cellemembraner. De består af alkoholen glycerol (glycerin), som er bundet til to fedtsyrer og en fosfatgruppe med esterbindinger. På fosfaten er der yderligere bundet en alkohol (cholin eller serin) med en ny esterbinding.

De fede syrer danner en hydrofob (vandskyende) hale, mens glycerol, fosfat og den ekstra alkohol danner et hydrofilt (vandsøgende) hoved. På den måde kan membranen på én og samme tid være uigennemtrængelig for opløste stoffer og dog give passage for bestemte stoffer.

Fosfolipider og hvordan de fungerer i en membran

Cellemembraner består af to fosfolipidlag.

Cellemembranen er et dobbelt fedtlag, der primært består af fosfolipider. Fosfolipider er amfifiler, hvilket betyder de har en hydrofob ende og en hydrofil ende. Hydrofob betyder, at den søger væk fra vandet, samtidig med at vandmolekylerne søger væk fra den. Dette skyldes, at vandmolekylerne er polære, men det er lipiderne ikke, da de består af fedtsyre. Men den anden ende, der er lavet af fosfor, er polær. Derfor tiltrækkes den af vandet som også er polært, denne del er altså hydrofil. Fordi fosfolipiderne er amfifile kan der dannes nogle “underlag” eller “mellemlag mellem dem. I disse “mellemlag” er der ikke noget vand og det er det der danner cellemembranen. Det er også vigtigt, at cellemembranen ikke bliver for flydende eller for stiv, derfor er der også et andet lipid, nemlig kolesterol. Der er også andre lipider, men de to giver et meget godt billede af cellemembranen. Det er vigtigt at sige, at cellemembranen er flydende og ikke stiv, selvom vi tit forestiller os den sådan. Ud over det sidder der også proteiner i dem, der fungerer som transportkanaler for stoffer, der skal ind og ud af cellen.

Se også

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

Phospholipid Chemicalmakeup.png
Forfatter/Opretter: Veggiesaur, Licens: CC BY-SA 3.0
The image to the left shows a phospholipid and the one to the right shows the chemical makeup of the same phospholipid.
Phospholipid TvanBrussel.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: Copyrighted free use
Cell membrane detailed diagram 4.svg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY-SA 3.0
The cell membrane, also called the plasma membrane or plasmalemma, is a semipermeable lipid bilayer common to all living cells. It contains a variety of biological molecules, primarily proteins and lipids, which are involved in a vast array of cellular processes. It also serves as the attachment point for both the intracellular cytoskeleton and, if present, the cell wall.