Pallas-Yllästunturi Nationalpark

Pallas-Yllästunturi Nationalpark
IUCN kategori II (nationalpark)
Pallastunturi Finland.jpg
Begyndelen af en vandrerute i Pallas
Kort der viser placeringen af Pallas-Yllästunturi Nationalpark
Kort der viser placeringen af Pallas-Yllästunturi Nationalpark
Pallas-Yllästunturi Nationalpark
Beliggenhed i Finland
StedLapland, Finland
Koordinater68°09′32″N 24°02′25″Ø / 68.15889°N 24.04028°Ø / 68.15889; 24.04028Koordinater: 68°09′32″N 24°02′25″Ø / 68.15889°N 24.04028°Ø / 68.15889; 24.04028
Areal1.020 kvadratkilometer
Etableret2005
Besøgende561.200 (2019[1])
Styrende organMetsähallitus
www.nationalparks.fi/en/pallas-yllastunturinp

Pallas-Yllästunturi Nationalpark er Finlands tredje største nationalpark og dækker et areal på 1.020 kvadratkilometer. Nationalparken ligger i det vestlige Lappland i kommunerne Enontekiö, Kittilä, Kolari og Muonio. Landskabet i Pallas-Yllästunturi Nationalpark er domineret af en 100 km lang kæde af fjelde, og taiga- skovene i den boreale skovzone. Med hensyn til besøg er Pallas-Yllästunturi Nationalpark Finlands mest populære nationalpark. I 2019 registrerede besøgstællerne 561.200 besøg.

Der er mange grunde til nationalparkens popularitet. Ifølge en besøgsundersøgelse værdsætter besøgende i Pallas-Yllästunturi Nationalpark især landskabet i området, dets omfattende netværk af stier og stier samt generel ryddighed og sikkerhed. Landskabet i Pallastunturi Fells er valgt som et af Finlands nationale landskaber .

Geografi og natur

Landskabet i Pallas-Yllästunturi Nationalpark er domineret af en bjergkæde af fjelde, som er resterne af gamle foldebjerge. Nutidens afrundede bjerge er de nedslidte baser i disse. Det højeste punkt i nationalparken er Taivaskero i Pallastunturi Fells, der ligger 809 meter over havets overflade. Andre høje toppe inkluderer Pyhäkero, Lumikero, Laukukero og Palkaskero. Kero er et finsk ord, der refererer til den runde, træløse top af eb klippe.

Naturen i Pallas-Yllästunturi Nationalpark er forskellig og varieret. Området har flere forskellige habitater: moser, hedeskove, urskove i naturtilstand, åbne fjelde og urterige skove.

Vegetation og vandveje

Nationalparken er rig på vegetation. Fyr, gran og birk trives særligt godt i området. Typiske planter i de træløse områder omfatter forskellige lavvoksende planter som dværgbirk, arktisk fjeldpryd, bjerg-melbærris og revling. De frodige åbrinke er et godt sted at finde planter som vild ribs , strudsebregne, kvan og peberbusk. Med hensyn til dværgbuske trives blåbær og tyttebær i hedeskovene. Skovstorkenæb og svensk hønsebær såvel som mange andre sjældne arter af mos og svampe vokser i de fugtige gamle urskove.

Ud over klipper og nåleskove er præger moser landskabet i Pallas-Yllästunturi Nationalpark. Mange vådområdeplanter, såsom Finnmarksporse (Rhododendron tomentosum), tuekæruld, multebær og mosebølle, klarer sig godt i moser. Sjældne orkideer vokser også i de kalkholdige områder.

Nationalparken har mange søer, damme og vandløb . Den største sø i parken er Pallasjärvi-søen, der ligger sydøst for Pallastunturi besøgscenter.

I nationalparken findes store pattedyr som rensdyr og elg. I løbet af sommeren bruger især rensdyr meget tid på fjeldene og i moseområder. Andre pattedyr, der typisk ses i området, er hare, ræv, væsel, lemming, forskellige muldvarparter og egern. Bjørn og los er to af Finlands store rovdyr, der bor permanent i Pallas-Yllästunturi Nationalpark-området.

Nordlige og sydlige fuglearter blandes i Pallas-Yllästunturi Nationalpark. De nordlige arter omfatter fjeldrype, dalrype og pomeransfugl. Frodige granskove er et populært sted for sydlige arter som den almindelige solsort og skovsanger . Forskellige mejser, lavskrige og krognæb kan ses i skoven. Når der er mange muldvarpe, kan der også observeres flere ugler og høge i området. En typisk beboer af vandløb er vandstæren, der dykker ned i rindende vand for at fange sin mad - også om vinteren. Andre fuglearter, der ses i nationalparken, er blåhals, tinksmed, gul vipstjert ,brushane og sortklire.

Vejr og naturfænomener

Pallas-Yllästunturi Nationalparkens placering nord for polarcirklen betyder, at den oplever det typiske vejr og de naturlige fænomener, der er forbundet med årstidens ændringer. Vinteren inkluderer en polar natperiode i december-januar, snefald, frostvejr, der kan falde til -30 ° C og meget lidt sollys. På klare aftener og nætter kan planeter, stjerner og nordlys være synlige på himlen.

Snedækket i nationalparken er tykkest i marts-april, hvor der kan være mere end en meter sne på fjeldene og i skovene. Mængden af lys øges hurtigt i slutningen af vinteren. Når foråret kommer, smelter sneen, og mængden af lys fortsætter med at stige. Sommeren begynder i midten af juni, og midnatssolen lyser op i området i juni-juli. Solen går slet ikke ned i denne periode.

Efterårsfarverne begynder normalt i midten af september i det vestlige Lappland og varer i to til tre uger. Den første sne falder generelt et stykke tid efter midten af oktober, men der kan lejlighedsvis ses snedriver i sommermånederne, især i området omkring Pallas-Ounastunturiklipperne.

Historie

Pallas-Yllästunturi Nationalpark blev etableret i 2005. Den nye park kombinerede den gamle Pallas-Ounastunturi Nationalpark, Ylläs-Aakenus Naturreservat og nærliggende områder fra andre bevaringsprogrammer, såsom gamle urskove og områder, der var en del af vådområdernes bevarelsesprogrammer. Pallas-Ounastunturi Nationalpark blev samtidig nedlagt. Det samlede areal for den nye nationalpark var 1022 km².

Galleri

Kilder og henvisninger

  1. ^ "The visitation numbers in 2019 of national parks, national hiking areas and other protected and hiking areas of recreational importance. All areas managed by Metsähallitus" (finsk). Metsähallitus. Arkiveret fra originalen 27. marts 2020. Hentet 31. januar 2019.

Medier brugt på denne side

Finland physical map.svg
Finland physical map, parameters equal to File:Finland location map.svg
Pallastunturi.jpg
(c) Petr Vodička, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Ridge of Pallastunturi hills (view from Sammaltunturi) in Pallas-Yllästunturin National Park, Lapland, Finland.
Reindeers on the Taivaskero.jpg
Forfatter/Opretter: Fanny Schertzer, Licens: CC BY-SA 3.0
Reindeers of the Taivaskero. View towards west.
Pallastunturi Finland.jpg
Forfatter/Opretter: M.P., Licens: CC BY-SA 3.0
Pallastunturi fell in Muonio, Finland. Laukukero in the left, Taivaskero in the middle and Pyhäkero in the right.
Pallas̠ lake.jpg
(c) Petr Vodička, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Lake Pallasjarvi and hills of Pallastunturi in Pallas-Yllästunturin national park, Lapland, Finland.
Vuontisjärvi from the hills.jpg
Forfatter/Opretter: Gregor.Samsa, Licens: CC BY-SA 3.0
Vuontisjärvi lake as taken from the famous Hetta–Pallas Trail close to the Montellin Maja hut in the Pallas-Yllästunturi national park, Enontekiö, Finland.
Pallasjarvi 01.jpg
(c) Petr Vodička, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Lake Pallasjarvi and hills of Pallastunturi in Pallas-Yllästunturin National Park, Lapland, Finland.
Outtakka.jpg
Forfatter/Opretter: Htm, Licens: CC BY-SA 3.0
The sunset over the fell Outtakka, Pallas-Yllästunturi National Park, Enontekiö, Finland. Photo taken fom the Pahakuru Hut. Panorama.
Pallashotelli.jpg
Reindeer and Pallas hotel in Muonio, Lapland, Finland.
Sammal, Pallas and Lommol fells from Keimiö fell.jpg
Forfatter/Opretter: hti, Licens: CC BY 3.0
Sammal, Pallas and Lommol fells seen from Keimiö fell in Muonio, Finland
Monument to the Olympic flame on the Taivaskero.jpg
Forfatter/Opretter: Fanny Schertzer, Licens: CC BY-SA 3.0
The flame was lit on the Taivaskero before the Olympic Games of Helsinki in 1952.