Pagode
For mønten, se Pagode (mønt)
Pagode er den europæiske benævnelse på de fritstående templer i Indien og Kina i modsætning til de indiske grottetempler. Ordet pagode kommer af det sanskritiske bhagavati, "hellig dyrkelses hus", eller den dravidiske form pogodi.
Pagoden, der er skabt af buddhismen, men også kan forekomme i brahmanismen, er sikkert udviklet af den buddhistiske dagope[1] eller tope(se stupa)[2], kuppelformede monumenter, bestemt til at indeholde relikvier af Buddha eller andre helgener, eller blot til erindring om en begivenhed i en buddhas liv.
I den ældre buddhistiske arkitektur kan pagoderne forekomme både som selvstændige bygninger og som altre. Senere udviklede både nybramanismen og den bagindiske buddhisme den egentlige pagode, hvis former og udstyr er meget skiftende, men som altid har en mere eller mindre tårnagtig karakter.
Se også
Kilde
- Mag. art. Chr. A. Jensen: "Pagode" i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1924)
Referencer
Eksterne henvisninger
Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930). Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel. Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen. |
|
Spire Denne arkitekturartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: seamus mcgill (mcgill), Licens: CC BY-SA 3.0
tourism map museum symbol