Oscar for bedste film

Oscar for bedste film (eng: Academy Award for Best Picture) er en af Academy Awards of Merit-priser, der årligt uddeles af Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) til personer inden for filmindustrien. Bedste film-kategorien er den eneste kategori, hvor alle medlemmer af Akademiet ikke bare har mulighed for at stemme ved den endelige afstemning, men har mulighed for at nominere en film. Under de årlige Oscaruddelinger har Bedste Film-prisen altid været den sidste pris, der uddeles og siden 1951, har alle filmens producerer skulle afhente prisen på podiet. Prisen for bedste film anses som den vigtigste Oscarpris, da den uddeles til sidst og repræsenterer al instruktion-, skuespil- og forfatterpræstationer, der er blevet lagt i produktionen af filmen. Grand Staircase-søjlerne i Kodak Theatre i Los Angeles, hvor Oscaruddelingerne har været afholdt siden 2002, har i en montre opstillet enhver film, der har vundet Bedste film-titlen siden prisen blev introduceret. Den 14. juni 2011 annoncerede AMPAS at antallet af nomineringer ville variere mellem fem og ti film, et system, der vil begynde med den Oscaruddelingen i 2012, forudsat at filmen får tildelt 5 % af vinder-stemmerne under nomineringsprocessen.[1]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

Historie

Filmen Wings fra 1927 anses som den første modtager af en Oscar for bedste film.

Ved den 1. Oscar-uddeling i (for film fra 1927 og film fra 1928), var der ingen Bedste film-pris. Dengang var der to separate priser, den ene kaldt "Most Outstanding Production", der gik til Wings og den anden, der blev kaldet "Unique and Artistic Production", der gik til filmen Solopgang. Priserne var tilsigtet at skulle hylde forskellige og ligeligt vigtige aspekter af det generel filmproduktion og at dommerne og filmselskabsdirektørerne skulle forsøge at påvirke deres indflydelse med henhold til det sidstnævnte. MGM-direktøren Louis B. Mayer, som ikke brød sig om realismen i filmen En søn af Folket af King Vidor, var en anden nomineret, der (den tredje var Merian C. Cooper og Ernest B. Schoedsacks Chang) pressede dommerne til ikke at hylde hans egen film og til at vælge Solopgang i stedet. Det næste år introducerede Akademiet en enkelt pris under navnet "Bedste produktion" og besluttede med tilbagevendende kraft at prisen, som gik til Wings havde samme betydning som den nye, hvilket betyder at Wings i dag ofte bliver refereret til at være den eneste vinder af "Bedste film" det første år. Prisens titel blev endegyldigt ændret til "Bedste film" ved Oscaruddelingen i 1931.

Fra 1944 til 2008 begrænsede Akademiet antal nomineringer til "Bedste film" til fem per år. Ved Oscaruddelingen 2010, der var den 83. uddeling, har der været 485 nomineringer til "Bedste film"-prisen. Der ses en tydelig sammenhæng mellem "Oscar for bedste film" og og "Oscar for bedste instruktør" gennem historien. Af de 86 film, der gennem tiden har vundet en "Bedste film"-pris (pr. 2014), har 61 af de samme film også vundet i kategorien "Bedste instruktør".[2] Kun tre film film har modtaget en "Bedste film"-pris uden at filmens instruktør tilsvarende var blevet nomineret (selvom dette også kun er sket én gang siden starten af 1930'erne): Wings (1927/28), Grand Hotel (1931/32) og Driving Miss Daisy (1989). De eneste to instruktører, der har vundet "Bedste instruktør" uden at deres film modtog en "Bedste film"-nominering skete ligeledes også i opstarten: Lewis Milestone (1927/28) og Frank Lloyd (1928/29).

Den 24. juni 2009, annoncerede AMPAS at antallet af film, der kunne blive nomineret til "Bedste film"-prisen ville stige fra 5 til 10 med start ved Oscaruddelingen 2009.[3] Denne udvidelse fører tilbage til Akademiets tidlige uddelinger i 1930'erne og 40'erne, hvor imellem 8 og 12 blev kunne stå på den endelige liste over nominerede. "At have 10 nominerede i "Bedste film" er med til at gøre det muligt for Akademiets stemmere at anerkende og inkludere nogle af de fantastiske film, der ofte dukker op i andre Oscar-kategorier, men er blevet skubbet ud af kampen om topprisen," siger AMPAS-direktøren Sid Ganis i en pressekonference. "Jeg kan ikke vente med at se, hvordan listen over de 10 nominerede ser ud, når dette bliver offentliggjort i februar."[3] Samtidig vil stemmesystemet blive ændret fra det er den med de fleste stemmer, der vinder til et system, hvor man vælger en vinder ud fra en stor gruppe kandidater ved at bruge prioriteringsafstemning, hvor man giver point til alle kandidater, dog alt efter, hvor meget man ønsker, de vinder.[4]

En ting, man har overvejet i henhold til "Bedste film" er manglen på ikke-engelsktalende film i andre kategorier end i Oscar for bedste udenlandske film. Meget få udenlandske film har været nomineret til andre kategorier, uanset filmens kunstneriske værdi. Til dato er kun otte udenlandske film (tre delvis udenlandske film) blevet nomineret til "Bedste film": Den store illusion (Fransk, 1938); Z (Fransk, 1969); Udvandrerne (Svensk 1972); Hvisken og råb (Svensk, 1973); Il postino (Italiensk/spansk, 1995); Livet er smukt (Italiensk, 1998); Tiger på spring, drage i skjul (Mandarin, 2000); og Letters from Iwo Jima (Japansk, 2006), som ikke var kvalificeret til "Bedste udenlandske film", da de var amerikanskproduceret. De eneste delvise udenlandske film, der har vundet "Bedste film" er The Godfather Part II (Engelsk/siciliansk, 1974), The Last Emperor (Engelsk/mandarin, 1987) og Slumdog Millionaire (Engelsk/hindi, 2008).

Et andet punkt under samme problematik, er det ses at næsten alle de seneste vinderfilm, alle har varet 2 timer og længere: Crash (2005, 112 minutter) er den korteste film, der har vundet "Bedste film" igennem de sidste 20 år. Prisen er blevet kritiseret for at ignorere film, der var enorme kommercielle og anmelderroste successer. Yderligeremere, da ingen animationsfilm har vundet en pris (Disneys Skønheden og udyret og Disney-Pixars Op og Toy Story 3 var nomineret) og kun en komedie (Shakespeare in Love, 1998) har vundet en pris igennem de sidste 30 år.

Til dato, er kun elleve vindende film blevet finansieret udelukkende kun i udlandet; alle elleve blev, enten delvis eller helt, finansieret af Storbritannien. Disse film var i kronologisk orden: Hamlet, The Bridge on the River Kwai, Lawrence af Arabien, Tom Jones, Mand til alle tider, Oliver!, Chariots of Fire, Gandhi, The Last Emperor, Slumdog Millionaire og Kongens store tale

Ingen "Bedste film"-vinderne er gået tabt af den ene eller anden grund, selvom få som fx Intet nyt fra vestfronten og Lawrence af Arabien findes kun i en bearbejdet form og ikke som deres originale, prisvindende udgivelsesform, på grund af redigering til genudgivelse (og sommetider delvis genudgivet af arkiver). Andre vindere og nominerede såsom Tom Jones og Star Wars er i store træk stadig mulige at finde, dog i bearbejdede udgaver. Filmen The Patriot er den eneste "Bedste film"-nominerede, der er gået tabt; The Racket, troede man var gået tabt i mange år, men en udgave blev fundet i produceren Howard Hughes' arkiver og er siden blevet vist på Turner Classic Movies.

Vindere og nominerede

Tre film har vundet i alt 11 Oscars, herunder Oscar for bedste film; Ben-Hur (1959), Titanic (1997) og Ringenes Herre - Kongen vender tilbage (2003).

I nedenstående liste ses vinderen for året. Med undtagelse af de første år (da prisen ikke fulgte et kalenderår) er det skrevne år, i hvilket filmen først havde premiere i Los Angeles County, California; normalt er dette også året for den første premiere, men det kan også være året efter første premiere (som med Casablanca og, hvis filmfestivalpremiere er medregnet Crash). Dette er året før ceremonien, for hvilket år prisen er givet for: for eksempel, hvis en film har biografpremiere i 2005, så er filmen kvalificeret til Oscar-uddelingen for 2005 i kategorien "Bedste Film", der bliver uddelt i 2006. Hvilken nummer i rækken uddelingen er(1., 2. osv.) vil optræde i parenteserne efter uddelingsåret, og referer til artiklen, der evt. hører til uddelingen. De tre kolonner viser først den vindende films titel, navnet på produktionsfirmaet og på filmproduceren. For udenlandske film er originaltitlen også vist. Indtil 1950 blev "Bedste film"-prisen tildelt produktionsfirmaet; fra 1951 til nu, er prisen gået til produceren. Prisens officielle navn har ændret sig adskillige gange igennem årene:

 • 1927/28 → 1928/29: Outstanding Picture
 • 1929/30 → 1940: Outstanding Production
 • 1941 → 1943: Outstanding Motion Picture
 • 1944 → 1961: Best Motion Picture
 • 1962 → i dag: Best Picture

Ved den første uddeling, blev 3 film hver nomineret til to forskellige priser, der ligner "Bedste film"-prisen. For de efterfølgende tre år, blev 5 film nomineret til prisen. Antallet af nominerede steg til otte i 1933, til ti i 1934, og til tolv i 1935, for man igen lod den falde til ti i 1937. I 1945 reducerede man antallet tilbage til fem. Dette antal forblev uændret indtil 2010, hvor man igen har øget det til ti.

For de første seks uddelinger, strakte kvalifikationsperioden sig over to kalenderår. For eksempel, anerkendte Oscar-uddelingen 1930 d. 3. april 1930, film, som blev udgivet mellem 1. august, 1928 og 31. juli, 1929. Ved Oscaruddelingen 1935, strakte kvalifikationsperioden sig fra det det foregående kalenderår fra 1. januar til 31. december.

1920'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1927/1928[A] 1.
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
WingsParamount, Famous Players-LaskyLucien Hubbard
The RacketCaddo, ParamountHoward Hughes
Seventh HeavenFoxWilliam Fox
1928/1929 2.
FilmProduktionsselskab(er)Producer(s)
The Broadway MelodyMetro-Goldwyn-Mayer[L]Irving Thalberg & Lawrence Weingarten
AlibiFeature Productions, United ArtistsRoland West
The Hollywood Revue of 1929Metro-Goldwyn-MayerHarry Rapf
In Old ArizonaFoxWinfield Sheehan[G]
The PatriotParamountErnst Lubitsch

1930'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1929/1930[B] (3.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Intet nyt fra vestfronten (eng: All Quiet at the Western Front)UniversalCarl Laemmle, Jr.
The Big HouseMetro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg
DisraeliWarner Bros.Jack Warner, Darryl F. Zanuck
Utro (eng: The Divorcee)Metro-Goldwyn-MayerRobert Z. Leonard
Prinsgemalen (eng: The Love Parade)ParamountErnst Lubitsch
1930/1931 (4.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
CimarronRKO RadioWilliam LeBaron
East LynneFoxWinfield Sheehan[G]
The Front PageCaddo, United ArtistsHoward Hughes
SkippyParamountAdolph Zukor
Trader HornMetro-Goldwyn-MayerIrving G. Thalberg
1931/1932 (5.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Grand HotelMetro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg
Martin ArrowsmithGoldwyn, United ArtistsSamuel Goldwyn
Bad GirlFoxWinfield Sheehan[G]
Champ, Mesterbokseren (eng: The Champ)Metro-Goldwyn-MayerKing Vidor
Five Star FinalFirst NationalHal B. Wallis
En time med dig (eng: One Hour With You)ParamountErnst Lubitsch
Shanghai-ekspressen (eng: Shanghai Express)ParamountAdolph Zukor
The Smiling LieutenantParamountErnst Lubitsch
1932/1933 (6.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Cavalcade[H]FoxWinfield Sheehan[G]
Farvel til våbnene[H] (eng: A Farewell to Arms)ParamountAdolph Zukor
42. gade (eng: 42nd Street)Warner Bros.Darryl F. Zanuck
Jeg er en flygtning (eng: I Am a Fugitive from a Chain Gang)Warner Bros.Hal B. Wallis
Lady for en dag (eng: Lady for a Day)ColumbiaFrank Capra
Pigebørn[H] (eng: Little Women)RKO RadioMerian C. Cooper, Kenneth MacGowan
Henrik den Ottendes privatliv (eng: The Private Life of Henry VIII)London Films, United ArtistsAlexander Korda
She Done Him WrongParamountWilliam LeBaron
To må man være (eng: Smilin' Through)Metro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg
Lykkens Karrusel (eng: State Fair )FoxWinfield Sheehan[G]
1934 (7.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Det hændte en nat (eng: It Happened One Night)[I]ColumbiaHarry Cohn
Barretts fra Wimpole Street (eng: The Barretts of Wimpole Street)[I]Metro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg
CleopatraParamountCecil B. DeMille
Hele hærens gavtyv' (eng: Flirtation Walk)First NationalJack L. Warner, Hal B. Wallis, Robert Lord
Continental (eng: The Gay Divorcee)RKO RadioPandro S. Berman
Here Comes the NavyWarner Bros.Lou Edelman
Huset Rothschild' (eng: The House of Rothschild)[I]20th Century, United ArtistsDarryl F. Zanuck, William Goetz, Raymond Griffith
Lykken banker på din dør (eng: Imitation of Life )UniversalJohn M. Stahl
One Night of LoveColumbiaHarry Cohn, Everett Riskin
Den tynde mand (eng: The Thin Man )Metro-Goldwyn-MayerHunt Stromberg
Viva Villa (eng: Viva Villa!)Metro-Goldwyn-MayerDavid O. Selznick
Den hvide parade (eng: The White Parade)FoxJesse L. Lasky
1935 (8.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Mytteri på Bounty (eng: Mutiny on the Bounty)[J]Metro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg, Albert Lewin
19 år (eng: Alice Adams)RKO RadioPandro S. Berman
Broadway Melodi 1936 (eng: Broadway Melody of 1936)Metro-Goldwyn-MayerJohn W. Considine, Jr.
Kaptajn Blod (eng: Captain Blood)[J]Warner Bros., CosmopolitanHal B. Wallis, Harry Joe Brown, Gordon Hollingshead
David CopperfieldMetro-Goldwyn-MayerDavid O. Selznick
Forræder (eng: The Informer)[J]RKO RadioCliff Reid
Englands sønner (eng: The Lives of a Bengal Lancer)ParamountLouis D. Lighton
En skærsommernatsdrøm (eng: A Midsummer Night's Dream)Warner Bros.Henry Blanke
De elendige (eng: Les Misérables)20th Century, United ArtistsDarryl F. Zanuck
Letsindige Marietta (eng: Naughty Marietta )Metro-Goldwyn-MayerHunt Stromberg
Det begyndte i Paris (eng: Ruggles of Red Gap)ParamountArthur Hornblow, Jr.
Top HatRKO RadioPandro S. Berman
1936 (9.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Revykongen Ziegfeld (eng: The Great Ziegfeld)Metro-Goldwyn-MayerHunt Stromberg
Anthony AdverseWarner Bros.Henry Blanke
Hr. og Fru Dodsworth intime (eng: Dodsworth)Goldwyn, United ArtistsSamuel Goldwyn, Merritt Hulbert
Hendes rygte er i fare (eng: Libeled Lady)Metro-Goldwyn-MayerLawrence Weingarten
En gentleman kommer til byen (eng: Mr. Deeds Goes to Town)ColumbiaFrank Capra
Romeo og Julie (eng: Romeo and Juliet)Metro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg
San FranciscoMetro-Goldwyn-MayerJohn Emerson, Bernard H. Hyman
Louis Pasteur - menneskehedens velgører (eng: The Story of Louis Pasteur)Warner Bros.Henry Blanke
To byer (eng: A Tale of Two Cities)Metro-Goldwyn-MayerDavid O. Selznick
Tre smarte piger (eng: Three Smart Girls)UniversalJoe Pasternak, Charles R. Rogers
1937 (10.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Emile Zola's liv (eng: The Life of Emile Zola)Warner Bros.Henry Blanke
Den frygtelige sandhed (eng: The Awful Truth)ColumbiaLeo McCarey, Everett Riskin
Havets helte (eng: Captains Courageous)Metro-Goldwyn-MayerLouis Lighton
Blindgaden (eng: Dead End)Goldwyn, United ArtistsSamuel Goldwyn, Merritt Hulbert
Den gode jord (eng: The Good Earth)Metro-Goldwyn-MayerIrving Thalberg, Albert Lewin
Chicago (eng: In Old Chicago)20th Century FoxDarryl F. Zanuck, Kenneth MacGowan
Tabte horisonter (eng: Lost Horizon)ColumbiaFrank Capra
100 mand og én pige (eng: One Hundred Men and a Girl)UniversalCharles R. Rogers, Joe Pasternak
Stage DoorRKO RadioPandro S. Berman
Hollywood bag kulisserne (eng: A Star Is Born )Selznick International, United ArtistsDavid O. Selznick
1938 (11.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Du kan ikke tage det med dig (eng: You Can't Take It With You)ColumbiaFrank Capra
Robin Hood (eng: The Adventures of Robin Hood)Warner Bros.Hal B. Wallis, Henry Blanke
Alexander's Ragtime Band20th Century FoxDarryl F. Zanuck, Harry Joe Brown
Drengebyen (eng: Boys Town)Metro-Goldwyn-MayerJohn W. Considine, Jr.
Borgen (eng: The Citadel)Metro-Goldwyn-MayerVictor Saville
Fire døtre (eng: Four Daughters)Warner Bros., First NationalHal B. Wallis, Henry Blanke
La grand illusion (eng: Grand Illusion)R. A. O., World PicturesFrank Rollmer, Albert Pinkovitch
JezebelWarner Bros.Hal B. Wallis, Henry Blanke
PygmalionMetro-Goldwyn-MayerGabriel Pascal
Vor tids helteMetro-Goldwyn-MayerLouis Lighton
1939 (12.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Borte med blæsten (eng: Gone with the Wind)Selznick, Metro-Goldwyn-MayerDavid O. Selznick
Sejr over mørket (eng: Dark Victory)Warner Bros.David Lewis
Farvel Mr. Chips (eng: Goodbye, Mr. Chips)Metro-Goldwyn-MayerVictor Saville
Han og hun (eng: Love Affair)RKO RadioLeo McCarey
Mr. Smith kommer til byen (eng: Mr. Smith Goes to Washington)ColumbiaFrank Capra
NinotchkaMetro-Goldwyn-MayerSidney Franklin
Mus og mænd (eng: Of Mice and Men)Roach, United ArtistsLewis Milestone
Diligencen (eng: Stagecoach)United ArtistsWalter Wanger
Troldmanden fra Oz (eng: The Wizard of Oz)Metro-Goldwyn-MayerMervyn LeRoy
Stormfulde højder (eng: Wuthering Heights)Goldwyn, United ArtistsSamuel Goldwyn

1940'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1940 (13.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
RebeccaSelznick, United ArtistsDavid O. Selznick
Alt dette og himlen med (eng: All This, and Heaven Too)Warner Bros.Jack L. Warner, Hal B. Wallis, David Lewis
Udenrigskorrespondenten (eng: Foreign Correspondent)Wanger, United ArtistsWalter Wanger
Vredens druer (eng: The Grapes of Wrath)20th Century FoxDarryl F. Zanuck, Nunnally Johnson
Diktatoren (eng: The Great Dictator)Chaplin, United ArtistsCharlie Chaplin
Kitty FoyleRKO RadioDavid Hempstead
Kvindeløgne (eng: The Letter)Warner Bros.Hal B. Wallis
Den lange rejse hjem (eng: The Long Voyage Home)Argosy, Wanger, United ArtistsJohn Ford
Vor lille by (eng: Our Town)Lesser, United ArtistsSol Lesser
Natten før brylluppet (eng: The Philadelphia Story)Metro-Goldwyn-MayerJoseph L. Mankiewicz
1941[C] (14.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Grøn var min barndomsdal (eng: How Green Was My Valley)20th Century FoxDarryl F. Zanuck
Blomster i skygge (eng: Blossoms in the Dust)Metro-Goldwyn-MayerIrving Asher
Citizen KaneRKO RadioOrson Welles
Her kommer Mr. Jordan (eng: Here Comes Mr. Jordan)ColumbiaEverett Riskin
Det må ikke blive morgen (eng: Hold Back the Dawn)ParamountArthur Hornblow, Jr.
De små ræve (eng: The Little Foxes)RKO RadioSamuel Goldwyn
Ridderfalken (eng: The Maltese Falcon)Warner Bros.Hal B. Wallis
One Foot in HeavenWarner Bros.Hal B. Wallis
Sergeant YorkWarner Bros.Hal B. Wallis, Jesse L. Lasky
Mistanken (eng: Suspicion)RKO RadioAlfred Hitchcock
1942 (15.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Mrs. MiniverMetro-Goldwyn-MayerSidney Franklin
49. breddegrad (eng: 49th Parallel)GFD, ColumbiaMichael Powell
Af ild og støv (eng: Kings Row)Warner Bros.Hal B. Wallis
Familien Amberson (eng: The Magnificent Ambersons)Mercury, RKO RadioOrson Welles
Manden med pilefløjterne (eng: The Pied Piper)20th Century FoxNunnally Johnson
Når mænd er bedst (eng: The Pride of the Yankees)Goldwyn, RKO RadioSamuel Goldwyn
Tilældets høst (eng: Random Harvest)Metro-Goldwyn-MayerSidney Franklin
Han kom om natten (eng: The Talk of the Town)ColumbiaGeorge Stevens
Stillehavet brænder (eng: Wake Island)ParamountJoseph Sistrom
Yankee Doodle DandyWarner Bros.Jack Warner, Hal B. Wallis, William Cagney
1943 (16.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
CasablancaWarner Bros.Hal B. Wallis
Hvem ringer klokkerne for? (eng: For Whom the Bell Tolls)ParamountSam Wood
Himlen må vente (eng: Heaven Can Wait)20th Century FoxErnst Lubitsch
Sådan er livet (eng: The Human Comedy)Metro-Goldwyn-MayerClarence Brown
Havet er vores skæbne (eng: In Which We Serve)United ArtistsNoël Coward
Madame CurieMetro-Goldwyn-MayerSidney Franklin
Jo mere vi er sammen (eng: The More the Merrier)ColumbiaGeorge Stevens
De døde ved daggry (eng: The Ox-Bow Incident)20th Century FoxLamar Trotti
Sangen om Bernadette (eng: The Song of Bernadette )20th Century FoxWilliam Perlberg
Watch on the RhineWarner Bros.Hal B. Wallis
1944[D] (17.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Går du min vej? (eng: Going My Way)ParamountLeo McCarey
Kvinden uden samvittighed (eng: Double Indemnity)ParamountJoseph Sistrom
Gaslys (eng: Gaslight)Metro-Goldwyn-MayerArthur Hornblow, Jr.
Since You Went AwaySelznick, United ArtistsDavid O. Selznick
Wilson20th Century FoxDarryl F. Zanuck
1945 (18.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Forspildte dage (eng: The Lost Weekend)ParamountCharles Brackett
Orlov i Hollywood (eng: Anchors Aweigh)Metro-Goldwyn-MayerJoe Pasternak
Sct. Mary's klokker (eng: The Bells of St. Mary's)RKO RadioLeo McCarey
Mildred PierceWarner Bros.Jerry Wald
Troldbunden (eng: Spellbound)United ArtistsDavid O. Selznick
1946 (19.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
De bedste år (eng: The Best Years of Our Lives)RKO RadioSamuel Goldwyn
Henry VUnited ArtistsLaurence Olivier
Det er herligt at leve (eng: It's a Wonderful Life)RKO RadioFrank Capra
Knivens æg (eng: The Razor's Edge)20th Century FoxDarryl F. Zanuck
Hjortkalven (eng: The Yearling)Metro-Goldwyn-MayerSidney Franklin
1947 (20.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Mand og mand imellem (eng: Gentleman's Agreement)20th Century FoxDarryl F. Zanuck
Biskoppens kone (eng: The Bishop's Wife)RKO RadioSamuel Goldwyn
Blindt had (eng: Crossfire)RKO RadioAdrian Scott
Store forventninger (eng: Great Expectations)Rank-Cineguild, U-IRonald Neame
Miraklet på Manhattan (eng: Miracle on 34th Street)20th Century FoxWilliam Perlberg
1948 (21.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
HamletJ. Arthur Rank-Two Cities Films, Universal InternationalLaurence Olivier
Johnny BelindaWarner Bros.Jerry Wald
De røde sko (eng: The Red Shoes)Rank Organisation, Powell and Pressburger, Eagle-Lion FilmsMichael Powell, Emeric Pressburger
Ormegården (eng: The Snake Pit)20th Century FoxAnatole Litvak, Robert Bassler
Tre mænd søger guld (eng: The Treasure of the Sierra Madre)Warner Bros.Henry Blanke
1949 (22.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Alle kongens mænd (eng: All the King's Men)Rossen, ColumbiaRobert Rossen
Heltene fra Bastogne (eng: Battleground )Metro-Goldwyn-MayerDore Schary
Arvingen (eng: The Heiress)ParamountWilliam Wyler
Husveninden (eng: A Letter to Three Wives)20th Century FoxSol C. Siegel
Drenge bliver mænd (eng: Twelve O'Clock High)20th Century FoxDarryl F. Zanuck

1950'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1950 (23.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Alt om Eva (eng: All About Eve)20th Century FoxDarryl F. Zanuck
Født i går (eng: Born Yesterday)ColumbiaS. Sylvan Simon
Brudens far (eng: Father of the Bride)Metro-Goldwyn-MayerSam Zimbalist
Kong Salomons miner (eng: King Solomon's Mines)Metro-Goldwyn-MayerSam Zimbalist
Sunset BoulevardParamountCharles Brackett
1951 (24.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
En amerikaner i Paris (eng: An American in Paris)Metro-Goldwyn-MayerArthur Freed
Afgørelse ved daggry (eng: Decision Before Dawn)20th Century FoxAnatole Litvak, Frank McCarthy
En plads i solen (eng: A Place in the Sun)ParamountGeorge Stevens
Quo Vadis? (eng: Quo Vadis)Metro-Goldwyn-MayerSam Zimbalist
Omstigning til Paradis (eng: A Streetcar Named Desire)Warner Bros.Charles K. Feldman
1952 (25.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Verdens største show (eng: The Greatest Show on Earth)ParamountCecil B. DeMille
Sheriffen (eng: High Noon)United ArtistsStanley Kramer
IvanhoeMetro-Goldwyn-MayerPandro S. Berman
Moulin RougeUnited ArtistsJohn Huston
Den tavse mand (eng: The Quiet Man)RepublicJohn Ford, Merian C. Cooper
1953 (26.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Herfra til evigheden (eng: From Here to Eternity)ColumbiaBuddy Adler
Julius CaesarMetro-Goldwyn-MayerJohn Houseman
Men jeg så ham dø (eng: The Robe)20th Century FoxFrank Ross
Prinsessen holder fridag (eng: Roman Holiday)ParamountWilliam Wyler
Shane, den tavse rytter (eng: Shane)ParamountGeorge Stevens
1954 (27.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
I storbyens havn (eng: On the Waterfront)ColumbiaSam Spiegel[N]
Mytteriet på Caine (eng: The Caine Mutiny)ColumbiaStanley Kramer
The Country GirlParamountWilliam Perlberg
Syv brude til syv brødre (eng: Seven Brides for Seven Brothers)Metro-Goldwyn-MayerJack Cummings
Kærlighedsfontænen (eng: Three Coins in the Fountain)20th Century FoxSol C. Siegel
1955 (28.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
MartyUnited ArtistsHarold Hecht
Den fryd, der rummer alt (eng: Love Is a Many-Splendored Thing)20th Century FoxBuddy Adler
Mister RobertsWarner Bros.Leland Hayward
PicnicColumbiaFred Kohlmar
Den tatoverede rose (eng: The Rose Tattoo)ParamountHal B. Wallis
1956 (29.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Jorden rundt i 80 dage (eng: Around the World in 80 Days)United ArtistsMichael Todd
Folket i den lykkelige dal (eng: Friendly Persuasion)Allied ArtistsWilliam Wyler
Giganten (eng: Giant)Warner Bros.George Stevens, Henry Ginsberg
Kongen og jeg (eng: The King and I)20th Century FoxCharles Brackett
De ti bud (eng: The Ten Commandments)ParamountCecil B. DeMille
1957 (30.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere'(r)
The Bridge on the River KwaiColumbiaSam Spiegel
Når man er ung' (eng: Peyton Place)20th Century FoxJerry Wald
Sayonara... farlig kærlighed (eng: Sayonara)Warner Bros.William Goetz
Tolv vrede mænd (eng: 12 Angry Men)United ArtistsHenry Fonda, Reginald Rose
Anklagerens vidne (eng: Witness for the Prosecution)United ArtistsArthur Hornblow, Jr.
1958 (31.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
GigiMetro-Goldwyn-MayerArthur Freed
Auntie MameWarner Bros.Jack L. Warner
Kat på et varmt bliktag (eng: Cat on a Hot Tin Roof)Metro-Goldwyn-MayerLawrence Weingarten
Lænken (eng: The Defiant Ones)Kramer, United ArtistsStanley Kramer
Fra bord til bord (eng: Separate Tables)United ArtistsHarold Hecht
1959 (32.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Ben-HurMetro-Goldwyn-MayerSam Zimbalist
Et mords analyse (eng: Anatomy of a Murder)ColumbiaOtto Preminger
Anne Franks dagbog (eng: The Diary of Anne Frank)20th Century FoxGeorge Stevens
Nonnen (eng: The Nun's Story)Warner Bros.Henry Blanke
En plads på toppen (eng: Room at the Top)Continental, British Lion FilmsJohn Woolf, James Woolf

1960'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1960 (33.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Nøglen under måtten (eng: The Apartment)United ArtistsBilly Wilder
The AlamoUnited ArtistsJohn Wayne
Elmer GantryUnited ArtistsBernard Smith
Sønner og elskere (eng: Sons and Lovers)20th Century FoxJerry Wald
Fjerne horisonter (eng: The Sundowners)Warner Bros.Fred Zinnemann
1961 (34.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
West Side StoryUnited ArtistsRobert Wise
FannyWarner Bros.Joshua Logan
Navarones kanoner (eng: The Guns of Navarone)ColumbiaCarl Foreman
Hajen (eng: The Hustler)20th Century FoxRobert Rossen
Dommen i Nürnberg (eng: Judgment at Nuremberg)United ArtistsStanley Kramer
1962[E] (35.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Lawrence af Arabien (eng: Lawrence of Arabia)ColumbiaSam Spiegel
Den længste dag (eng: The Longest Day)20th Century FoxDarryl F. Zanuck
The Music ManWarner Bros.Morton DaCosta
Mytteri på Bounty (eng: Mutiny on the Bounty)Metro-Goldwyn-MayerAaron Rosenberg
Dræb ikke en sangfugl (eng: To Kill a Mockingbird)U-IAlan J. Pakula
1963 (36.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Tom JonesUnited ArtistsTony Richardson
Amerika, Amerika (eng: America, America)Warner Bros.Elia Kazan
Cleopatra20th Century FoxWalter Wanger
Vi vandt vesten (eng: How the West Was Won)Metro-Goldwyn-Mayer, CineramaBernard Smith
Markens liljer (eng: Lilies of the Field)United ArtistsRalph Nelson
1964 (37.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
My Fair LadyWarner Bros.Jack L. Warner
BecketParamountHal B. Wallis
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the BombColumbiaStanley Kubrick
Mary PoppinsWalt Disney ProductionsWalt Disney, Bill Walsh
Zorba, grækeren (eng: Zorba the Greek)20th Century FoxMichael Cacoyannis
1965 (38.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The Sound of Music20th Century FoxRobert Wise
DarlingEmbassyJoseph Janni
Doktor Zivago (eng: Doctor Zhivago)Metro-Goldwyn-MayerCarlo Ponti
Narreskibet (eng: Ship of Fools)ColumbiaStanley Kramer
A Thousand ClownsUnited ArtistsFred Coe
1966 (39.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Mand til alle tider (eng: A Man for All Seasons)ColumbiaFred Zinnemann
AlfieParamountLewis Gilbert
Russerne kommer, russerne kommer! (eng: The Russians Are Coming, the Russians Are Coming)United ArtistsNorman Jewison
Kanonbåden San Pablo (eng: The Sand Pebbles)20th Century FoxRobert Wise
Hvem er bange for Virginia Woolf? (eng: Who's Afraid of Virginia Woolf?)Warner Bros.Ernest Lehman
1967 (40.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
I nattens hede (eng: In the Heat of the Night)United ArtistsWalter Mirisch
Bonnie og Clyde (eng: Bonnie and Clyde)Warner Bros., Seven ArtsWarren Beatty
Doktor Dolittle (eng: Doctor Dolittle)20th Century FoxArthur P. Jacobs
Fagre voksne verden (eng: The Graduate)EmbassyLawrence Turman
Gæt hvem der kommer til middag (eng: Guess Who's Coming to Dinner)ColumbiaStanley Kramer
1968 (41.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Oliver!ColumbiaJohn Woolf
Funny GirlColumbiaRay Stark
The Lion in WinterAvco EmbassyMartin Poll
Rachel, RachelWarner Bros.Paul Newman
Romeo og Julie (eng: Romeo and Juliet)ParamountAnthony Havelock-Allan, John Brabourne
1969 (42.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Midnight CowboyUnited ArtistsJerome Hellman
Anne, dronning i tusind dage (eng: Anne of the Thousand Days)UniversalHal B. Wallis
Butch Cassidy and the Sundance Kid20th Century FoxJohn Foreman
Hello Dolly (eng: Hello, Dolly!)20th Century FoxErnest Lehman
Z[K]Cinema VJacques Perrin, Ahmed Rachedi

1970'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1970 (43.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Patton20th Century FoxFrank McCarthy
Airport - vinger af ild (eng: Airport)UniversalRoss Hunter
Five Easy PiecesColumbiaBob Rafelson, Richard Wechsler
Love StoryParamountHoward G. Minsky
MASH20th Century FoxIngo Preminger
1971 (44.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The French Connection20th Century FoxPhilip D'Antoni
Clockwork Orange (eng: A Clockwork Orange)Warner Bros.Stanley Kubrick
Spillemand på tagryg (eng: Fiddler on the Roof)United ArtistsNorman Jewison
The Last Picture ShowColumbiaStephen J. Friedman
Nicholas and AlexandraColumbiaSam Spiegel
1972 (45.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The GodfatherParamountAlbert S. Ruddy
CabaretAllied ArtistsCy Feuer
Udflugt med døden (eng: Deliverance)Warner Bros.John Boorman
Udvandrene (eng: The Emigrants)[K]Warner Bros.Bengt Forslund
Drømmen om et nyt liv (eng: Sounder)20th Century FoxRobert B. Radnitz
1973 (46.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Sidste stik (eng: The Sting)UniversalTony Bill, Michael Phillips, Julia Phillips
Sidste nat med kliken (eng: American Graffiti)Lucasfilm, UniversalFrancis Ford Coppola, Gary Kurtz
Cries and Whispers[K]New World PicturesIngmar Bergman
Eksorcisten (eng: The Exorcist)Warner Bros.William Peter Blatty
En pikant affære (eng: A Touch of Class)Avco EmbassyMelvin Frank
1974 (47.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The Godfather Part II[O]ParamountFrancis Ford Coppola, Gray Frederickson, Fred Roos
ChinatownParamountRobert Evans
Aflytningen (eng:The Conversation)ParamountFrancis Ford Coppola
LennyUnited ArtistsMarvin Worth
Det tårnhøje helvede (eng: The Towering Inferno)20th Century Fox, Warner Bros.Irwin Allen
1975 (48.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Gøgereden (eng: One Flew Over the Cuckoo's Nest)United ArtistsSaul Zaentz[N], Michael Douglas
Barry LyndonWarner Bros.Stanley Kubrick
En skæv eftermiddag (eng: Dog Day Afternoon)Warner Bros.Martin Bregman, Martin Elfand
Dødens gab (eng: Jaws)UniversalRichard D. Zanuck
NashvilleParamountRobert Altman
1976 (49.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
RockyUnited ArtistsIrwin Winkler, Robert Chartoff
Alle præsidentens mænd (eng: All the President's Men)Warner Bros.Walter Coblenz
Landet der er mit (eng: Bound for Glory)United ArtistsRobert F. Blumofe, Harold Leventhal
Nettet (eng: Network)Metro-Goldwyn-Mayer, United ArtistsHoward Gottfried
Taxi DriverColumbiaMichael Phillips, Julia Phillips
1977 (50.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Mig og Annie (eng: Annie Hall)United ArtistsCharles H. Joffe
Hvem sover hvor? (eng: The Goodbye Girl)Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros.Ray Stark
Julia20th Century FoxRichard Roth
Star WarsLucasfilm, 20th Century FoxGary Kurtz
Skillevejen (eng: The Turning Point)20th Century FoxHerbert Ross, Arthur Laurents
1978 (51.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The Deer HunterUniversalBarry Spikings, Michael Deeley, Michael Cimino, John Peverall
Coming Home - på vej hjem (eng: Coming Home)United ArtistsJerome Hellman
Himlen må vente (eng: Heaven Can Wait)ParamountWarren Beatty
Midnight ExpressColumbiaAlan Marshall, David Puttnam
En fri kvinde (eng: An Unmarried Woman)20th Century FoxPaul Mazursky, Tony Ray
1979 (52.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Kramer mod Kramer (eng: Kramer vs. Kramer)ColumbiaStanley R. Jaffe
All That Jazz20th Century FoxRobert Alan Aurthur
Dommedag nu (eng: Apocalypse Now)United ArtistsFrancis Ford Coppola, Fred Roos, Gray Frederickson, Tom Sternberg
Udbrud (eng: Breaking Away)20th Century FoxPeter Yates
Norma Rae20th Century FoxTamara Asseyev, Alex Rose

1980'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1980 (53.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
En ganske almindelig familie (en: Ordinary People)ParamountRonald L. Schwary
Coal Miner's DaughterUniversalBernard Schwartz
Elefantmanden (eng: The Elephant Man)ParamountJonathan Sanger
Tyren fra Bronx (eng: Raging Bull)United ArtistsIrwin Winkler, Robert Chartoff
TessColumbiaClaude Berri, Timothy Burrill
1981 (54.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Viljen til sejr (eng: Chariots of Fire)The Ladd Company, Warner Bros.David Puttnam
Atlantic CityParamountDenis Héroux
Deres sensommer (eng: On Golden Pond)ITC, UniversalBruce Gilbert
Jagten på den forsvundne skat (eng: Raiders of the Lost Ark)Lucasfilm, ParamountFrank Marshall
RedsParamountWarren Beatty
1982 (55.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
GandhiColumbiaRichard Attenborough
E.T. the Extra-TerrestrialUniversalSteven Spielberg, Kathleen Kennedy[M]
MissingUniversalEdward Lewis, Mildred Lewis
TootsieColumbiaSydney Pollack, Dick Richards
Dommen (eng: The Verdict)20th Century FoxRichard D. Zanuck, David Brown
1983 (56.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Tid til kærtegn (eng: Terms of Endearment)ParamountJames L. Brooks
Gensyn med vennerne (eng: The Big Chill)ColumbiaMichael Shamberg
Påklæderen (eng: The Dresser)ColumbiaPeter Yates
Mænd af den rette støbning (eng: The Right Stuff)Warner Bros., The Ladd CompanyIrwin Winkler, Robert Chartoff
Den sidste drøm (eng: Tender Mercies)EMI Films, UniversalPhilip S. Hobel
1984 (57.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
AmadeusOrionSaul Zaentz
The Killing FieldsWarner Bros.David Puttnam
Vejen til Indien (eng: A Passage to India)ColumbiaJohn Brabourne, Richard Goodwin
En plads i mit hjerte (eng: Places in the Heart)Tri-StarArlene Donovan
A Soldier's StoryColumbiaNorman Jewison, Ronald L. Schwary, Patrick Palmer
1985 (58.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Mit Afrika (eng: Out of Africa)UniversalSydney Pollack
Farven lilla (eng: The Color Purple)Warner Bros.Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Quincy Jones
Kiss of the Spider WomanIsland AliveDavid Weisman
Familiens ære (eng: Prizzi's Honor)20th Century Fox, ABC Motion PicturesJohn Foreman
Vidnet (eng: Witness)ParamountEdward S. Feldman
1986 (59.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
PlatoonOrionArnold Kopelson
Children of a Lesser GodParamountBurt Sugarman, Patrick J. Palmer
Hannah og hendes søstre (eng: Hannah and Her Sisters)OrionRobert Greenhut
The MissionWarner Bros.Fernando Ghia, David Puttnam
Værelse med udsigt (eng: A Room with a View)CinecomIsmail Merchant
1987 (60.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Den sidste kejser (eng: The Last Emperor)[O]ColumbiaJeremy Thomas
Broadcast News20th Century FoxJames L. Brooks
Farligt begær (eng: Fatal Attraction)ParamountStanley R. Jaffe, Sherry Lansing
Hope and GloryColumbiaJohn Boorman
Lunefulde måne (eng: Moonstruck)Metro-Goldwyn-MayerPatrick J. Palmer, Norman Jewison
1988 (61.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Rain ManUnited ArtistsMark Johnson
Turist ved et tilfælde (eng: The Accidental Tourist)Warner Bros.Lawrence Kasdan, Charles Okun, Michael Grillo
Farlige forbindelser (eng: Dangerous Liaisons)Warner Bros.Norma Heyman, Hank Moonjean
Mississippi BurningOrionFrederick Zollo, Robert F. Colesberry
Working Girl20th Century FoxDouglas Wick
1989 (62.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Driving Miss DaisyWarner Bros.Richard D. Zanuck, Lili Fini Zanuck
Født den 4. juli (eng: Born on the Fourth of July)UniversalA. Kitman Ho, Oliver Stone
Døde poeters klub (eng: Dead Poets Society)Touchstone PicturesSteven Haft, Paul Junger Witt, Tony Thomas
Field of DreamsUniversalLawrence Gordon, Charles Gordon
Min venstre fod (eng: My Left Foot)MiramaxNoel Pearson

1990'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1990 (63.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Danser med ulve (eng: Dancing with Wolves)OrionJim Wilson, Kevin Costner
Livet længe leve (eng: Awakenings)ColumbiaWalter F. Parkes, Lawrence Lasker
GhostParamountLisa Weinstein
The Godfather Part IIIParamountFrancis Ford Coppola
GoodfellasWarner Bros.Irwin Winkler
1991 (64.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Ondskabens øjne (eng: The Silence of the Lambs)OrionEdward Saxon, Kenneth Utt, Ron Bozman
Skønheden og udyret (eng: Beauty and the Beast)DisneyDon Hahn
BugsyTriStarMark Johnson, Barry Levinson, Warren Beatty
JFKWarner Bros.A. Kitman Ho, Oliver Stone
The Prince of TidesColumbiaBarbra Streisand, Andrew S. Karsch
1992 (65.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
De nådesløse (eng: Unforgiven)Warner Bros.Clint Eastwood
The Crying GameMiramaxStephen Woolley
Et spørgsmål om ære (eng: A Few Good Men)Columbia, Castle Rock EntertainmentRob Reiner, Andrew Scheinman
Howards EndSony Pictures ClassicsIsmail Merchant
En duft af kvinde (eng: Scent of a Woman)UniversalMartin Brest
1993 (66.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Schindlers liste (eng: Schindler's List)UniversalSteven Spielberg, Gerald R. Molen, Branko Lustig
Flygtningen (eng: The Fugitive)Warner Bros.Arnold Kopelson
I faderens navn (eng: In the Name of the Father)UniversalJim Sheridan
The PianoMiramaxJane Campion
Resten af dagen (eng: The Remains of the Day)ColumbiaMike Nichols, John Calley, Ismail Merchant
1994 (67.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Forrest GumpParamountWendy Finerman, Steve Tisch, Steve Starkey
Fire bryllupper og en begravelse (eng: Four Weddings and a Funeral)PolyGram Filmed Entertainment, GramercyDuncan Kenworthy
Pulp FictionMiramaxLawrence Bender
Quiz ShowHollywood PicturesMichael Jacobs, Julian Krainin, Michael Nozick, Robert Redford
En verden udenfor (eng: The Shawshank Redemption)Columbia, Castle Rock EntertainmentNiki Marvin
1995 (68.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
BraveheartParamount, Icon, 20th Century FoxMel Gibson, Alan Ladd, Jr., Bruce Davey
Apollo 13Universal, Imagine EntertainmentBrian Grazer
BabeUniversalBill Miller, George Miller, Doug Mitchell
Il Postino[K]MiramaxMario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori, Gaetano Daniele
Fornuft og følelse (eng: Sense and Sensibility)ColumbiaLindsay Doran
1996 (69.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Den engelske patient (eng: The English Patient)MiramaxSaul Zaentz
FargoPolyGram Filmed Entertainment, GramercyEthan Coen
Jerry MaguireGracie Films, TriStarJames L. Brooks, Laurence Mark, Richard Sakai, Cameron Crowe
Hemmeligheder og løgne (eng: Secrets & Lies)October FilmsSimon Channing-Williams
ShineFine Line FeaturesJane Scott
1997 (70.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
TitanicLightstorm Entertainment, 20th Century Fox, ParamountJames Cameron, Jon Landau
Det bli'r ikke bedre (eng: As Good as It Gets)TriStarJames L. Brooks, Bridget Johnson, Kristi Zea
Det' bare mænd (eng: The Full Monty)Fox SearchlightUmberto Pasolini
Good Will HuntingMiramaxLawrence Bender
L.A. ConfidentialWarner Bros.Curtis Hanson, Arnon Milchan, Michael G. Nathanson
1998 (71.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Shakespeare in LoveMiramax/UniversalDavid Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinstein, Edward Zwick, Marc Norman
ElizabethPolyGram Filmed Entertainment, GramercyShekhar Kapur, Alison Owen, Eric Fellner, Tim Bevan
Livet er smukt[K] (ita: La vita è bella)MiramaxElda Ferri, Gianluigi Braschi
Saving Private RyanDreamWorks, ParamountSteven Spielberg, Ian Bryce, Mark Gordon, Gary Levinsohn
Den tynde røde linje (eng: The Thin Red Line)20th Century FoxRobert Michael Geisler, John Roberdeau, Grant Hill
1999 (72.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
American BeautyDreamWorksBruce Cohen, Dan Jinks
Æblemostreglementet (eng: The Cider House Rules)MiramaxRichard N. Gladstein
Den Grønne Mil (eng: The Green Mile)Castle Rock Entertainment, Warner Bros.Frank Darabont, David Valdes
The InsiderTouchstone PicturesPieter Jan Brugge, Michael Mann
Den sjette sans (eng: The Sixth Sense)Hollywood PicturesFrank Marshall, Kathleen Kennedy, Barry Mendel, M. Night Shyamalan

2000'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

2000 (73.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
GladiatorDreamWorks, UniversalDouglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig
ChocolatMiramaxDavid Brown, Kit Golden, Leslie Holleran
Tiger på spring, drage i skjul (eng: Crouching Tiger, Hidden Dragon)[K]Sony Pictures ClassicsWilliam Kong, Hsu Li Kong, Ang Lee
Erin BrockovichUniversal, ColumbiaDanny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher
TrafficUSA FilmsEdward Zwick, Marshall Herskovitz, Laura Bickford
2001 (74.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Et smukt sind (eng: A Beautiful Mind)Universal, DreamWorksBrian Grazer, Ron Howard
Gosford ParkUSA FilmsRobert Altman, Bob Balaban, David Levy
In the BedroomMiramaxGraham Leader, Ross Katz, Todd Field
Ringenes Herre - Eventyret om Ringen (eng: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)New Line CinemaPeter Jackson, Fran Walsh, Barrie M. Osborne
Moulin Rouge!20th Century FoxMartin Brown, Baz Luhrmann, Fred Baron
2002 (75.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
ChicagoMiramaxMartin Richards
Gangs of New YorkMiramaxAlberto Grimaldi, Harvey Weinstein
The HoursParamount, MiramaxScott Rudin, Robert Fox
Ringenes Herre - De To Tårne (eng: The Lord of the Rings: The Two Towers)New Line CinemaBarrie M. Osborne, Fran Walsh, Peter Jackson
Pianisten (eng: The Pianist)Focus FeaturesRoman Polanski, Robert Benmussa, Alain Sarde
2003 (76.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Ringenes Herre - Kongen vender tilbage (eng: The Lord of the Rings: The Return of the King)New Line CinemaBarrie M. Osborne, Peter Jackson, Fran Walsh
Lost in TranslationFocus FeaturesRoss Katz, Sofia Coppola
Master and Commander: Til verdens ende (eng: Master and Commander: The Far Side of the World)20th Century Fox, Miramax, UniversalSamuel Goldwyn, Jr., Peter Weir, Duncan Henderson
Mystic RiverWarner Bros.Robert Lorenz, Judie G. Hoyt, Clint Eastwood
SeabiscuitUniversal, DreamWorksKathleen Kennedy, Frank Marshall, Gary Ross
2004 (77.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Million Dollar BabyWarner Bros.Clint Eastwood, Albert S. Ruddy, Tom Rosenberg
The AviatorWarner Bros., MiramaxMichael Mann, Graham King
Finding NeverlandMiramaxRichard N. Gladstein, Nellie Bellflower
RayUniversalTaylor Hackford, Stuart Benjamin, Howard Baldwin
SidewaysFox SearchlightMichael London
2005 (78.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
CrashLions Gate EntertainmentPaul Haggis, Cathy Schulman
Brokeback MountainFocus FeaturesDiana Ossana, James Schamus
CapoteUnited ArtistsCaroline Baron, William Vince, Michael Ohoven
Good Night, and Good LuckWarner Bros.Grant Heslov
München (eng: Munich)DreamWorks, UniversalSteven Spielberg, Kathleen Kennedy, Barry Mendel
2006 (79.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The DepartedWarner Bros.Graham King
BabelParamount VantageAlejandro González Iñárritu, Steve Golin, Jon Kilik
Letters from Iwo Jima[K]Warner Bros.Clint Eastwood, Steven Spielberg, Robert Lorenz
Little Miss SunshineFox SearchlightDavid T. Friendly, Peter Saraf, Marc Turtletaub
The QueenMiramaxAndy Harries, Christine Langan, Tracey Seaward
2007 (80th)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
No Country for Old MenMiramax, Paramount VantageScott Rudin, Ethan Coen, Joel Coen
Soning (eng: Atonement)Focus FeaturesTim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster
JunoFox SearchlightLianne Halfon, Mason Novick, Russell Smith
Michael ClaytonWarner Bros.Jennifer Fox, Kerry Orent, Sydney Pollack
There Will Be BloodParamount Vantage, MiramaxPaul Thomas Anderson, Daniel Lupi, JoAnne Sellar
2008 (81.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
Slumdog Millionaire[O]Fox Searchlight, Warner Bros.Christian Colson
Benjamin Buttons forunderlige liv (eng: The Curious Case of Benjamin Button)Paramount, Warner Bros.Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Cean Chaffin
Frost/NixonUniversalRon Howard, Brian Grazer, Eric Fellner
MilkFocus FeaturesBruce Cohen, Dan Jinks
The ReaderThe Weinstein Co.Anthony Minghella, Sydney Pollack, Donna Gigliotti, Redmond Morris
2009 (82.)
FilmProduktionsselskab(er)Producere(r)
The Hurt LockerSummit EntertainmentKathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier, Greg Shapiro
AvatarLightstorm Entertainment, 20th Century FoxJames Cameron, Jon Landau
The Blind SideWarner Bros.Gil Netter, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson
District 9TriStarPeter Jackson, Carolynne Cunningham
An EducationSony Pictures ClassicsFinola Dwyer, Amanda Posey
Inglourious BasterdsThe Weinstein Co., UniversalLawrence Bender
Precious: Based on the Novel "Push" by SapphireLions Gate EntertainmentLee Daniels, Sarah Siegel-Magness, Gary Magness
A Serious ManFocus FeaturesJoel Coen, Ethan Coen
Op (eng: Up)Disney/PixarJonas Rivera
Up in the AirParamountDaniel Dubiecki, Ivan Reitman, Jason Reitman

2010'erne

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

2010 (83.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
The King's SpeechThe Weinstein Co.Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin
Black SwanFox SearchlightScott Franklin, Mike Medavoy, Brian Oliver
The FighterParamountDavid Hoberman, Todd Lieberman, Mark Wahlberg
InceptionWarner Bros.Christopher Nolan, Emma Thomas
The Kids Are All RightFocus FeaturesGary Gilbert, Jeffrey Levy-Hinte, Celine Rattray
127 HoursFox SearchlightDanny Boyle, Christian Colson
The Social NetworkColumbiaDana Brunetti, Ceán Chaffin, Michael De Luca, Scott Rudin
Toy Story 3Disney/PixarDarla K. Anderson
True GritParamountEthan Coen, Joel Coen, Scott Rudin
Winter's BoneRoadside AttractionsAlix Madigan, Anne Rosellini
2011 (84.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
The ArtistThe Weinstein Co.Thomas Langmann
The DescendantsFox SearchlightJim Burke, Alexander Payne, Jim Taylor
Extremely Loud & Incredibly CloseWarner Bros.Scott Rudin
NicevilleTouchstone, DreamworksBrunson Green, Chris Columbus, Michael Barnathan
HugoParamountGraham King, Martin Scorsese
Midnight in ParisSony Pictures ClassicsLetty Aronson, Stephen Tenenbaum
MoneyballColumbiaMichael De Luca, Rachael Horovitz, Brad Pitt
The Tree of LifeFox SearchlightSarah Green, Bill Pohlad, Dede Gardner, Grant Hill
War HorseTouchstone, DreamworksSteven Spielberg, Kathleen Kennedy
2012 (85.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
Operation Argo Warner Bros.Grant Heslov, Ben Affleck, George Clooney
AmourLes Films du Losange, X Filme Creative Pool, Wega Film ProductionMargaret Menegoz, Stefan Arndt, Veit Heiduschka Michael Katz
Beasts of the Southern Wild Fox SearchlightDan Janvey, Josh Penn, Michael Gottwald
Django Unchained The Weinstein Co., ColumbiaStacey Sher, Reginald Hudlin, Pilar Savone
Les Misérables Universal, Working Title FilmsTim Bevan, Eric Fellner, Debra Hayward, Cameron Mackintosh
Life of Pi 20th Century FoxGil Netter, Ang Lee, David Womark
Lincoln DreamWorks, Touchstone, 20th Century FoxSteven Spielberg, Kathleen Kennedy
Silver Linings Playbook The Weinstein Co.Donna Gigliotti, Bruce Cohen, Jonathan Gordon
Zero Dark Thirty ColumbiaMark Boal, Kathryn Bigelow, Megan Ellison
2013 (86.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
12 Years a SlaveFox Searchlight, Regency Enterprises, River Road Entertainment, Plan B Entertainment, New Regency, Film4 ProductionsBrad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve, Anthony Katagas
American HustleColumbia Pictures, Atlas Entertainment, Annapurna PicturesCharles Roven, Richard Suckle, Megan Ellison, Jonathan Gordon
Captain PhillipsColumbia Pictures, Michael De Luca Productions, Scott Rudin Productions, Trigger StreetScott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca
Dallas Buyers ClubFocus Features, Truth Entertainment,Voltage PicturesRobbie Brenner, Rachel Winter
GravityWarner Bros. Pictures, Esperanto Filmoj, Heyday FilmsAlfonso Cuarón, David Heyman
HerWarner Bros. Pictures, Entertainment Film Distributors, Annapurna PicturesMegan Ellison, Spike Jonze, Vincent Landay
NebraskaParamount Vantage, FilmNation EntertainmentAlbert Berger, Ron Yerxa
PhilomenaThe Weinstein Company, Pathé, BBC Films, British Film Institute, Canal+, Cine+, Baby Cow Productions, Magnolia Mae FilmsGabrielle Tana, Steve Coogan, Tracey Seaward
The Wolf of Wall StreetParamount, Universal Pictures, Red Granite Pictures, Appian Way Productions, Sikelia Productions, Emjag ProductionsMartin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Joey McFarland, Emma Tillinger Koskoff
2014 (87.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)Fox Searchlight, Regency Enterprises, Worldview EntertainmentAlejandro González Iñárritu, John Lesher, James W. Skotchdopole
American SniperWarner Bros., Village Roadshow Pictures, Mad Chance Productions, 22nd and Indiana Pictures, MalpasoClint Eastwood, Robert Lorenz, Andrew Lazar, Bradley Cooper, Peter Morgan
BoyhoodIFC, Detour FilmproductionRichard Linklater og Cathleen Sutherland
The Grand Budapest HotelFox Searchlight, American Empirical Pictures, Indian Paintbrush, Babelsberg StudioWes Anderson, Scott Rudin, Steven M. Rales, Jeremy Dawson
The Imitation GameBlack Bear Pictures, Bristol AutomotiveNora Grossman, Ido Ostrowsky, Teddy Schwarzman
SelmaParamount, Pathé, Cloud Eight Films, Plan B Entertainment, Harpo FilmsChristian Colson, Oprah Winfrey, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Teorien om altingWorking TitleTim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, Anthony McCarten
WhiplashSony Pictures Classics, Bold Films, Blumhouse Productions, Right of Way FilmsJason Blum, Helen Estabrook, David Lancaster
2015 (88.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
SpotlightOpen Road, Anonymous Content, First Look Media, Participant Media, Rocklin/FaustMichael Sugar, Steve Golin, Nicole Rocklin, Blye Pagon Faust
The Big ShortParamount, Regency Enterprises, Plan B EntertainmentBrad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Bridge of SpiesDreamWorks, Touchstone, 20th Century Fox, Amblin Entertainment, Participant Media, Afterworks Limited, Studio Babelsberg, Marc Platt ProductionsSteven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger
BrooklynTSG Entertainment, BFI, BBC Films, Wildgaze Films, Irish Film Board, Parallel Film Productions, Item 7Finola Dwyer, Amanda Posey
Mad Max: Fury RoadWarner Bros., Village Roadshow Pictures, Kennedy Miller Mitchell, RatPac-Dune EntertainmentDoug Mitchell, George Miller
The Martian20th Century Fox, TSG Entertainment, Scott Free Productions, Kinberg GenreSimon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer, Mark Huffam
The Revenant20th Century Fox, Anonymous Content, Appian Way Productions, M Productions, New Regency Pictures, RatPac-Dune EntertainmentArnon Milchan, Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Mary Parent, Keith Redmon
RoomA24, TG4 Films, Nope Films, Mauvais Plan, Inc., CampTrace Entertainment, Lester ProductionsEd Guiney
2016 (89.)
FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
Moonlight [5]A24, Plan B Entertainment, Pastel ProductionsAdele Romanski, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
ArrivalParamount, Lava Bear Films, 21 Laps Entertainment, FilmNation EntertainmentShawn Levy, Dan Levine, Aaron Ryder, David Linde
FencesParamount, Bron Studios, Macro Media, Scott Rudin ProductionsScott Rudin, Denzel Washington, Todd Black
Hacksaw RidgeSummit Entertainment, Pandemonium Films, Permut Productions, Vendian EntertainmentBill Mechanic, David Permut
Hell or High WaterCBS, Lionsgate, Sidney Kimmel Entertainment, OddLot Entertainment, Film 44, LBI EntertainmentCarla Hacken, Julie Yorn
Hidden Figures20th Century Fox, TSG Entertainment, Chernin Entertainment, Levantine FilmsDonna Gigliotti, Peter Chernin, Jenno Topping, Pharrell Williams, Theodore Melfi
La La LandSummit Entertainment, Black Label Media, TIK Films Limited, Impostor Pictures, Gilbert Films, Marc Platt ProductionsFred Berger, Jordan Horowitz, Marc Platt
LionThe Weinstein Co., Transmission Films, Entertainment Film DistributorsEmile Sherman, Iain Canning, Angie Fielder
Manchester by the SeaAmazon, Roadside Attractions, K Period Media, B Story, CMP, Pearl Street FilmsMatt Damon, Kimberly Steward, Chris Moore, Lauren Beck, Kevin J. Walsh


2017 (90.)

FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
The Shape of WaterGuillermo del Toro, J. Miles Dale
Call Me by Your Name
Darkest Hour
Dunkirk
Get Out
Lady Bird
Phantom Thread
The Post
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

2018 (91.)

FilmProduktionsselskab(er)Producer(e)
Green BookJim Burke, Charles B. Wessler, Brian Currie, Peter Farrelly og Nick Vallelonga
Black PantherMarvel StudiosKevin Feige
BlacKkKlansmanSean McKittrick, Jason Blum, Raymond Mansfield, Jordan Peele og Spike Lee
Bohemian RhapsodyGraham King
The FavouriteCeci Dempsey, Ed Guiney, Lee Magiday og Yorgos Lanthimos
RomaGabriela Rodriguez og Alfonso Cuarón
A Star Is BornBill Gerber, Bradley Cooper og Lynette Howell Taylor
ViceDede Gardner, Jeremy Kleiner, Adam McKay og Kevin J. Messick

De ypperligste

KategoriRekordindehaverRekordNoter
Flest "Bedste film"-priser af et selskabMetro-Goldwyn-Mayer5 priserNote 1
Flest "Bedste film"-nomineringer af et selskabMetro-Goldwyn-Mayer40 nomineringer
Flest "Bedste film"-priser til en producerSam Spiegel og Saul Zaentz3 priserNote 1
Flest "Bedste film"-nomineringer til en producerStanley Kramer, Steven Spielberg
og Kathleen Kennedy
6 nomineringerNote 2
"Bedste film"-vindere med flest andre vundne priserBen-Hur, Titanic og Ringenes Herre - Kongen vender tilbage11 priser
"Bedste film"-vindere med flest nomineringerAlt om Eva,Titanic14 nomineringer
Længste "Bedste film"-vinderBorte med blæsten3 timer og 54 minutterNote 3
Længste "Bedste film"-nomineretCleopatra4 timer og 3 minutterNote 4
Korteste "Bedste film"-vinderMarty1 time og 31 minutterNote 5
Korteste "Bedste film"-nomineretShe Done Him Wrong1 time og 6 minutter

Note 1: Indtil den 23. Oscar-uddeling i 1950 blev "Bedste film"-statuetten givet til selskabet, der havde produceret filmen. Begyndende med den 24. Oscar-uddeling i 1951 gik statuetten til de enkelte producerer, der stod bag filmen. Bemærk også at der indtil 1943, var ti nominerede film hvert år. Begyndende med 2009 er antallet af nominerede igen på ti. Det første år, hvor flere personer i fællesskab vandt var i 1973 med tre vindere til The Sting. Det største antal af flere vindere i fællesskab er på fem til filmen Shakespeare in Love i 1998. Efter dette har Akademiet indført en grænse på højest tre nominerede producere per film, men ingen regel uden undtagelse, idet at reglen kan blive tilpasset efter "sjældne og usædvanlige omstændigheder", som i 2008, da både Anthony Minghella og Sydney Pollack var posthumt inkluderede i de fire nominerede producere til filmen The Reader.[6]

Note 2: Stanley Kramer, Steven Spielberg og Kathleen Kennedy er de producere, der har modtaget flest "Bedste film"-nomineringer med i alt 6 styk. Hverken Kramer eller Kennedy har nogensinde vundet en "Bedste film"-pris; Spielberg har vundet for filmen Schindlers liste i 1993.

Note 3: Det er fortsat meget tæt løb mellem de to længste "Bedste film"-placerede. Den total filmlængde (uden musik) for Borte med blæsten (1939) varer næsten 221 minutter (3 timer og 41 minutter); med ouverture, intermission og rulletekstmusik, varer den 234 minutter (3 timer og 54 minutter). Den samlede filmlængde (uden musik) af den originale Lawrence af Arabien (1962) varer over 222 minutter (3 timer og 42 minutter), en smule længere end Borte med blæsten. Med de ekstra tilføjelser til Lawrence af Arabien kommer filmen op på en samlede filmlængde på omkring 232 minutter (3 timer og 52 minutter). Hvis man ser sådan på det, er Lawrence af Arabien den længste af de to konkurrenter. De andre længste "Bedste film" er i rækkefølge; Ben-Hur (1959) med 212 minutter (3 timer og 32 minutter) og Ringenes Herre – Kongen vender tilbage (2003) på 201 minutter (3 timer og 21 minutter).

Note 4: Den længste film, der nogensinde har vundet en Oscar er den russiske Krig og Fred (1966-67) i fire dele på i alt 414 minutter (6 timer og 54 minutter), der vandt en "Oscar for bedste udenlandske film".

Note 5: Efter Marty er den næstkorteste "Bedste film"-vinder Mig og Annie (1977) på 93 minutter (1 time og 33 minutter).

Referencer

 1. ^ Nikki Finke (2011-06-14). "OSCAR SHOCKER! Academy Builds Surprise & Secrecy Into Best Picture Race: Now There Can Be Anywhere From 5 To 10 Nominees". Deadline Hollywood. MMC. Hentet 15. juni 2011.
 2. ^ Picture Director Not From Same Film
 3. ^ a b Joyce Eng (24. juni 2009). "Oscar Expands Best Picture Race to 10 Nominees". TV Guide Online. Hentet 2009-06-24.
 4. ^ Poll: Vote on the Oscars Like an Academy Member, Rob Richie, Huffington Post, 16 February 2011
 5. ^ "In a moment of Oscars insanity, 'Moonlight' won best picture after 'La La Land' was announced". Washington Post. Hentet 2017-02-27.
 6. ^ Siegel, Tatiana (27. januar 2009). "Acad allows 'Reader' 4 producers; Minghella, Pollack to be named as nominees". Variety. Reed Business. Arkiveret fra originalen 5. januar 2013. Hentet 2009-05-24.

Medier brugt på denne side

Wings poster.jpg
Wings (1927) film poster.