OPROP!

Flyvebladet som det blev nedkastet d. 9. april

OPROP! var et tysk flyveblad, som blev nedkastet over Danmark under den tyske invasion den 9. april 1940. Flyvebladet var undertegnet af chefen for Operation Weserübung Süd, den tyske flyvergeneral Leonard Kaupisch. Som overskriften antyder, var det affattet på et særdeles gebrokkent, men dog forståeligt dansk og norsk.

Kaupisch har til en dansk journalist fortalt, at den tyske tekst til dette Oprop blev forfattet af Hitler, der havde kasseret Kaupisch' udkast.[1]

Flyvebladets uomtvistelige budskab sammenfattes i dets sidste linje: For Landets Sikkerhed mot engelske Overgrep sørger fra nu af den tyske Hær og Flaate.

Eksterne henvisninger

Reference

  1. ^ Vilhelm la Cour (ed.): Danmark under Besættelsen, bd. 1 side 111,(billedtekst)
Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Medier brugt på denne side

Schalburgerblegdamsvej.jpg
A historic photo of the headquarters of the Schalburg Corps in Copenhagen, Denmark. Picture is post 1943, World War II. The building is the occupied lodge of the Danish Order of Freemasons.
Opprop Denmark.PNG
Propaganda-flyveblade nedkastet over Danmark fra tyske militærfly om morgenen for Besættelsen d. 9. april 1940. I flyvebladet påstår besættelsesmagten, at besættelsen af Danmark kun sker som "forsvar" for at Danmark ikke skal blive overfaldet af England.