Nordsjælland

Nordsjælland (Danmark)
Nordsjælland
Nordsjælland (Danmark)
Udsigt fra det nordligt beliggende Nakkehoved Fyr til havnen i Gilleleje i Nordsjælland

Nordsjælland er den almindelige betegnelse for det nordøstlige Sjælland. Hvorimod Nordvestsjælland og København normalt ikke betragtes som en del af Nordsjælland.

Danmarks Statistik opererer med et Nordsjælland, der består af følgende kommuner[1]:

Indtil 1. januar 2007 var dette Nordsjælland administrativt delt mellem Frederiksborg Amt og tilstødende kommuner (Ledøje-Smørum, Værløse og Søllerød) i Københavns Amt. De nuværende Egedal, Furesø og Rudersdal kommuner indeholder områder fra både Frederiksborg Amt og Københavns Amt. Resten af Nordsjælland inklusive den nordlige del af Hornsherred hørte til Frederiksborg Amt.

Afgrænsningen af Nordsjælland mod syd og vest er ikke klart defineret. Krak.dk inkluderer ikke de tidligere kommuner Skibby, Jægerspris og Ledøje-Smørum. En tredje mulig afgrænsning mod syd er en linje fra Roskilde til Hellerup. Mod vest kan grænsen være enten Roskilde Fjord eller Isefjorden (og Hornsherred kan så regnes med).

De største byer i Nordsjælland er Helsingør, Hørsholm, Hillerød, Ølstykke,Stenløse, Birkerød og Farum, opstillet efter størrelse [2].

Nordsjællands kyststrækning er angiveligt et særligt tiltrækkende område for turister på grund af mulighederne for naturoplevelser, med strande og skove, som strækker sig fra Hundested til Helsingør.[3] Mellem Hornbæk og Ålsgårde ligger flere bunkere fra besættelsen, mens en række andre bunkere på nordkysten er blevet fjernet.[4]

Se også

Referencer

  1. ^ Regioner, landsdele og kommuner, v1:2007-
  2. ^ Statistikbanken Tabel BEF44
  3. ^ "Visit Danmark: Naturoplevelser i Nordsjælland". Arkiveret fra originalen 20. juni 2015. Hentet 20. juni 2015.
  4. ^ Stormflod afslører bunkeranlæg i Nordsjælland TV2 Nyhederne 10. december 2013

Eksterne henvisninger

Kommuner i Region HovedstadenSpire
Denne artikel om geografi i Region Hovedstaden er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Medier brugt på denne side

Hovedstaden municipalities.svg
Forfatter/Opretter: Jarke, Licens: CC BY-SA 3.0
Municipalities of Hovedstaden, Denmark
Denmark location map.svg
Forfatter/Opretter: NordNordWest, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of Denmark
Gilleleje-harbour01 from Nakkehoved.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0