Nordland

For den svenske landsdel, se Norrland
Nordland
Fylke
Hovedby(er)Bodø
Areal38.155 km²
Indbyggertal243.385
Befolkningstæthed6 indb./km²
FylkesordførerKari Anne Bøkestad Andreassen

Nordland er et fylke i Norge. Befolkningstallet var på 243.385 indbyggere i 2018. Administrationen er placeret i Bodø.[1] De tre vigtige byer Bodø, Mo i Rana og Narvik ligger i fylket. Fra Narvik er der jernbaneforbindelse til Kiruna i Sverige, men ikke syd- eller nordpå i Norge.

Fylket skæres af polarcirklen. Norges næststørste gletsjer, Vestre Svartisen, den næststørste sø, Røssvatnet, og den næstsdybeste fjord, Tysfjorden (897 m) ligger alle i Nordland.

Geografi

Nordland strækker sig omkring 500 km fra Trøndelag til Troms og Finnmark. Strækningen langs vejen fra syd i fylket til nord er ca. 800 km, mens den er 513 km i luftlinje.

Nordland har en kyst med mange fjorde. Den bedst kendte er Vestfjorden, som ikke er en egentlig fjord, men en åben havstrækning mellem øgruppen Lofoten og fastlandet. Der er bare få kilometer fra Andenes til kontinentalsoklen. Ingen andre steder i Norge er det dybe hav så nært kysten. Kendte tidevandsstrømme i fylket er Saltstraumen syd for Bodø, og Moskstraumen yderst i Lofoten.

Kalksten er meget almindelig i Nordland og derfor er der mange grotter i fylket. Den mest berømte er Grønligrotta i Rana. Der er flere grotter i Rana end i noget andet område i Nordeuropa. Nordeuropas dybeste grotte, Råggejávrrerájgge ligger i Hamarøy kommune, ved Musken i Hellemofjorden (Oarjjevuodna) inderst i Tysfjorden. I august 2006 blev Tjoarvekrajgge-grotten i Sørfold undersøgt og bekræftet i at være den længste grotte i Skandinavien, mere end 20 km lang. Marmor er fundet flere steder, og Fauske bliver af og til kaldt Marmorbyen og derfra er der eksporteret marmor til hele verden, (bl.a. til FN-bygningen i New York City). Dele af fjeldene i Lofoten er blandt verdens ældste, mindst 3 milliarder år. Andøya, er kendt for fossiler af dinosaurer og andre livsformer.

Klima

Nordland har et mildt klima set i forhold til breddegraderne og de yderste øer har en gennemsnitstemperatur på 0 ℃ om vinteren, 25 ℃ over det tilsvarende for andre steder på samme breddegrad. Selv om fylket dækker 5 breddegrader er der små temperaturforskelle med 5,6 ℃ som årsmiddeltemperatur i syd til 4,0 ℃ i nord.

Kysten har et relativt mildt klima, mens vintrene er koldere i indlandet. Fjordene modererer dog klimaet. Pga. midnatssolen kan sommernætterne være milde. En af de varmeste tropenætter i Norge er målt i Alstahaug med en minimumstemperatur på 25 ℃. Med nordlige vinde kan sommertemperaturen imidlertid komme på i 8 ℃. Østlig vind giver tørt og klart vejr (luften tvinges over bjergkæden Kjølen langs grænsen til Sverige og afgiver fugtighed), med varme om sommeren og kold, klar luft om vinteren. Sydvestlige vinder er almindelig og bringer fugtighed og mild luft fra Atlanterhavet. Efteråret er den fugtigste årstid langs nordlandskysten, mens perioden fra april til juni er den tørreste.

På indlandet er det betydelig koldere, flere steder er døgnmiddeltemperaturen i januar mellem −9 og −12 ℃. Årsmiddeltemperaturen ligger der mellem 1 ℃ og 2,7 ℃. Mange steder på indlandet har også døgnmiddeltemperaturer i juli på mellem 11 ℃ og 13,8 ℃, dvs. at der er væsentlig forskel på somre og vintre. De indre dele af Nordland har som regel en blanding af indlandsklima og subarktisk klima.

Over skovgrænsen går det over til alpin tundra klima, og visse steder i højfjeldet er der også permafrost.

Nedbørsmængderne i Nordland er generelt store, mellem 1200 og 2260 mm for store dele af fylket. Store dele af Nordland er derfor defineret som tempereret boreal kystregnskov. De indre dalstrøg i Nordland er betydelig tørrere, fra 900 mm og helt ned til 265 mm i Saltdal.

Solforholdene varierer meget i fylket fra Andenes i nord som har midnatssol fra 22. maj til 20. juli og mørketid fra 28. november til 16. januar, Helgeland er syd for polarcirklen og har ca. tre timer dagslys ved vintersolhverv. Fylkeshovedstaden Bodø har på sin side midnatssol fra 3. juni til 8. juli, men har kun to uger mørketid mellem 15. december og 28. december.

Kommuner

Der er 44 kommuner i Nordland Fylke (den ubeboede Jan Mayen er ikke medregnet):

 1. Alstahaug
 2. Andøy
 3. Ballangen
 4. Beiarn
 5. Bindal
 6. Bodø
 7. Brønnøy
 8. Dønna
 9. Evenes
 10. Fauske
 11. Flakstad
 12. Gildeskål
 13. Grane
 14. Hadsel
 15. Hamarøy
 16. Hattfjelldal
 17. Hemnes
 18. Herøy
 19. Leirfjord
 20. Lødingen
 21. Lurøy
 1. Meløy
 2. Moskenes
 3. Narvik
 4. Nesna
 5. Øksnes
 6. Rana
 7. Rødøy
 8. Røst
 9. Saltdal
 10. Sømna
 11. Sørfold
 12. Sortland
 13. Steigen
 14. Tjeldsund
 15. Træna
 16. Tysfjord
 17. Værøy
 18. Vågan
 19. Vefsn
 20. Vega
 21. Vestvågøy
 22. Vevelstad
Location of Nordland Municipalities
Location of Nordland Municipalities

Kilder og henvisninger

 1. ^ Nordland på snl.no

67°N 15°Ø / 67°N 15°Ø / 67; 15

Medier brugt på denne side

Norway Counties Nordland Position.svg
Forfatter/Opretter: Marmelad, Licens: CC BY-SA 2.5
Autogenerated locator map of norwegian county as named in filename.
Nordland Municipalities.png
Map of the municipalities of Nordland County for Norway.
Nordland våpen.svg
Coat of arms for Nordland county (fylke), Norway.