Nordatlantisk oscillation

Nordatlantisk oscillasjon (NAO) er et komplekst klimatisk fænomen som observeres i den nordlige del af Atlanterhavet, og hentyder til de klimatiske variationer mellem Island og Acorerne. Fænomenet kendetegnes hovedsagelig af cykliske udsving i lufttryket og ændringer i vind- og tryksystemerne over den nordlige del af Atlanterhavet.

Baggrund

NAO blev opdaget i 1920'erne af Gilbert Walker.[1] NAO er en af de vigtigste årsager til klimatiske udsving i Nordatlanten, det øvrige Europa, Middelhavet og så langt øst som den nordlige del af Central-Asien.

Specielt i perioden fra november til april forklarer NAO en god del af variabiliteten i de atmosfæriske forstyrrelser i det nordatlantiske område, og dermed ændringer i vindhastighed og vindretning, ændringer i temperaturer og luftfugtighed, og intensiteten, frekvensen og retningen på stormene.

Forklaring

Vinterindeks over den gennemsnitlige tryk og temperatur ved havniveauet mellem Lissabon og Reykjavík siden 1864

NAO-indekset bruges for at beskrive tilstanden, og opgives gerne i «høj» og «lav». Høj NAO giver lavtryk over Island i forhold til Acorerne.[2] Dette fører om vinteren til vestenvind og mildere vejr i Skandinavien, kontra lav NAO som giver højtryk over Island i forhold til Acorerne og dermed østenvind og kolde temperaturer over Skandinavien.[3]

Variationerne i NAO-indekset løber – som man ser af tabellen – ofte i tiårsperioder, men mest almindelig er femårsperioder. Gennem 1960- og 1970'erne var der perioder med en lav NAO-indeks, og det førte til koldere vintervejr. Dette er det samme fænomen som førte til kuldebølgen i Europa fra 2009 til 2010.

Kort forklaret kan et sådant at bortfald af vindaktiviteten over området mellem Island og Acorerne fører til ekstreme kolde vintre i Europa.

Nordatlantiske orkaner

NAO påvirker også retningen på generelle stormruter for store, tropiske cykloner i Atlanterhavet. Hvis højtrykket over Acorenre ligger langt mod syd, fører det til at storme tvinges ind i den Mexicanske Golf. Hvis højtrykket derimod ligger længere nord for Acorerne, trænger stormene indover mod de østlige kystområder i USA.[4]

Referencer

  1. ^ Walker, Gilbert Thomas i Venn, J. & J. A., Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 vols, 1922–1958
  2. ^ [«The Azores High»]. WeatherOnline Weather facts
  3. ^ Meteorologisk institutt – Den nord-atlantiske oscillasjon Arkiveret 6. juni 2010 hos Wayback Machine
  4. ^ Geological Society of America Bulletin

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Winter-NAO-Index.svg
Winter (December through March) index of the North Atlantic oscillation (NAO) based on the difference of normalized sea level pressure (SLP) between Gibraltar and SW Iceland since 1823, with loess smoothing (black, confidence interval in grey).