Norðskáli
Norðskáli (dansk: Nordskåle) | |
---|---|
Indbyggere (2015) | 312 |
Kommune | Sunda kommuna |
Postnummer | FO 470 |
Markatal | 4 |
Norðskáli er en by på Færøerne. Den ligger som den lidt sydligere beliggende Oyrarbakki på Eysturoys vestkyst nord for den i 1973 byggede bro Streymin-broen, færøsk "Brúgvin um Streymin" over sundet Sundini til Streymoy. Kirken er fra 1932 og blev 1977 forlænget til den dobbelte længde. De fleste af husene er af nyere dato.
Norðskáli er oprindelig en gammel bygd fra middelalderen. De få marker omkring bygden betød, at der før i tiden kun var grundlag for få bosættelser.
Efter 1800 voksede indbyggertallet, da beboerne havde mulighed for også at ernære sig ved fiskeri og handel.
På grund af den store udbygning af samfærdslen i 1970'erne kom Norðskáli til at ligge centralt. Det gav grundlag for nye arbejdspladser som fiskefabrik, støberi og servicevirksomheder som to banker, indkøbscenter og en café med spisemulighed.
Norðskála Kirkja
Norðskála Kirkja[1] blev indviet d. 10. januar 1932 av provst Jákup Dahl.[2] Da kirken blev bygget havde den et tårn ved vestenden. Den var opført i beton og stod i hvidtpudset murværk med rødt eternittag. Den havde 5 rundbuede vinduer på hver langside. Tårnet havde pyramidetag. I korgavlen var en rundbuet niche. Der var indgang til kirken i både nord og syd gennem tårnet. I 1977 blev kirken forlænget nordøst og tårnet fik tilbygninger på hver side, med tag der går skråt opad til lige under glamhullerne. På facaden af det nye tårn er der et rundbuet vindue på hver side af den store indgangsdør og to mindre over døren. Taget er nu sort og døre og vinduesrammer er grønne. I forkirken fører en vindeltrappe op til det hvidmalede pulpitur, hvor kirkens orgel står. Kirkens orgel er et I. Starup & Søn orgel fra 1969 med 4 stemmer. I østenden er der konfirmandstue og mødelokaler. Såvel de to gavle samt langsiderne er på væggene beklædt med træpaneler. Det hvide tøndehvælv sidder over smalle sidelofter. Ellen Hofman-Bang (1879-1971) har malet alterbilledet "Den fortabte Søn". Ved siden af alteret hænger to kors som fungerer som hylde for to trearmede lysestager, der tidlige stod på alteret. Døbefonten er en hvid ottekantet font af træ på en riflet søjle fra 1931, og er nærmest som en firkantet kasse, med tværgående brædder med mellemrum. Kirkeskibet er en model af en sluppen "Verdandi" som blev hængt op i forbindelse med kirkens 75 årsdag i 2007. Kirkens klokke bærer indskriften " I glædens tid – i sorgens stund – indbyder jeg alle til Herrens forsamling". Kirken har 200 siddepladser, der kan udvides til 300 siddepladser.
Galleri
Streymin-broen og Norðskáli
Noter
- ^ Folkakirkjan.fo - Norðskála kirkja (Webside ikke længere tilgængelig)
- ^ "folkakirkjan.fo - Norðskáli". Arkiveret fra originalen 24. september 2015. Hentet 19. februar 2016.
Eksterne henvisninger og kilder
- Norðskáli (færøsk) Arkiveret 13. oktober 2016 hos Wayback Machine
- Faroeislands.dk
- Norðskali Kirkja Arkiveret 1. marts 2016 hos Wayback Machine
Wikimedia Commons har medier relateret til: |
Koordinater: 62°12′50″N 07°00′00″V / 62.21389°N 7.00000°V
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Porkeri (Contact at the Danish Wikipedia), Licens: CC BY-SA 3.0
Church of Norðskáli at the Sundini, Eysturoy, Faroe Islands.
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Norðskali and the bridge between Streymoy and Eysturoy - Brúgvin um Streymin
Forfatter/Opretter: User:Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Norðskáli med Streymin-broen
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Porkeri (Contact at the Danish Wikipedia), Licens: CC BY-SA 3.0
The sound Sundini at Norðskáli, Faroe Islands
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Porkeri (Contact at the Danish Wikipedia), Licens: CC BY-SA 3.0
Church of Norðskáli at the Sundini, Eysturoy, Faroe Islands.
Forfatter/Opretter: EileenSanda, Licens: CC BY-SA 3.0
Norðskáli is a village on the west side of Eysturoy, Faroe Islands, it is near the Streymin Bridge, which is the only road connection between the to islands Eysturoy and Streymoy, but in 2014 the Faroese parliament decided to build a subsea tunnel between the two islands. This photo is taken from the small village Nesvík on Streymoy.