Nectarian

Månens geologiske perioder
Præ-Nectarian - Nectarian - Nedre Imbrian - Øvre Imbrian - Eratosthenian - Copernician

Nectarian[kilde mangler]-perioden i Månens historie strækker sig fra for 3.920 millioner år siden til for 3.850 millioner år siden. Det er i denne periode, at Mare Nectaris og andre store mare-bassiner blev dannet ved store nedslag af objekter fra rummet. Udkastninger fra Nectaris danner det øverste lag af det højland på Månen, som er tæt besat af kratere.

Millioner år før nutiden


Forholdet til Jordens geologiske tidslinje

Eftersom der findes meget lidt (eller intet) bevaret geologisk materiale på Jorden fra det tidsrum, som svarer til Månens Nectarian-periode, er den blevet brugt som inddeling af i det mindste et videnskabeligt værk om Jordens historie[1] for at underopdele den uofficielle Hadal æon. Det ses af og til, at Hadal opdeles i den Kryptiske æra, Bassingruppe 1-9, Nectarian og Nedre Imbrian, selv om de to første af disse opdelinger for Månens vedkommende er uformelle og sammen udgør Præ-Nectarian.

Hadal-æonen
Hadal anerkendes ikke formelt af International Commission on Stratigraphy. Nedenstående underopdeling er et forslag, som er løst baseret på Månens geologiske tidsaldre.
KryptiskBassingrupperNectarianNedre Imbrian

Kilder

  1. ^ W. Harland, R. Armstrong, A. Cox, L. Craig, A. Smith, D. Smith (1990). A Geologic time scale 1989 (En geologisk tidsskala 1989). Cambridge University Press.  (engelsk)
AstronomiSpire
Denne artikel om Månen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Månen

Medier brugt på denne side

Full Moon Luc Viatour.jpg
(c) Luc Viatour, CC BY-SA 3.0
Fuldmåne fotograferet i Hamois, Belgien.
Saturn 01.svg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC0
Moon-Mdf-2005.jpg
Forfatter/Opretter: No machine-readable author provided. WikedKentaur assumed (based on copyright claims)., Licens: CC BY-SA 3.0

This is a stack of 10 frames taken through a 150mm Maksutov-Cassegrain telescope.