Natura 2000-område nr. 35 Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker

Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker
Hald Sø
Geografi
RegionRegion Midtjylland
Kommune(r)Viborg Kommune
Areal1524 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
Område nr. 35 ligger i Midtjylland
Område nr. 35
Område nr. 35
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 35 Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområde nr. 35 Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker har et areal på 1.524 ha og er beliggende sydvest for Viborg Området ligger i Viborg Kommune.

Beskrivelse

Natura 2000-området er karakteriseret ved sine markante landskabsformationer med den op til 31 m dybe Hald Sø og de omgivende bakker, der rejser sig over 80 moh.

Hald Sø var indtil 1950’erne en af Danmarks reneste søer med et meget alsidigt plante- og dyreliv, men blev derefter mere og mere uklar og grumset, og planter og dyr forsvandt. Begge dele skyldtes tilførsel af spildevand samt udledning fra dambrug i oplandet, som gav masseforekomster af alger. I 1985 indledte man forsøg med iltning af søens bundvand: Alle tilledninger af spildevand til søen blev kraftigt reduceret bl.a. ved opkøb af dambrug i oplandet, og søen fik i sommerhalvåret tilført ilt via et system af slanger og dyser på bunden af søen.

Vandløbene og især kilderne i området er efter danske forhold helt unikke og rummer en meget bevaringsværdig smådyrsfauna, hvor flere af de registrerede arter er medtaget på den danske rød- eller gulliste.

Skovene omkring Hald Sø har en meget høj naturværdi og biodiversitet og rummer artsrige epifytsamfund med sjældne arter, blandt andet de nu meget sjældne ”gammel skovs-arter”, der forekommer flere steder i Hald Ege- området, kan nævnes lungelav (Lobaria pulmonaria), samt bladmosset Antitrichia curtipendula.

I området forekommer den meget sjældne og særprægede barksvamp, hvidlig skiveskorpe, der kun er fundet to gange i Danmark, og i dag med sikkerhed kun vides at forekomme i dette område. Arten vokser udelukkende på bark af gammel vinter-eg og er rødlistet i Danmark.

Den første naturfredning i området blev foretaget i 1909 og er udvidet flere gange, så der nu er fredet 1.667 ha sø, skov, morænelandskab, å, eng, egekrat, lyngbakker og gravhøje omkring søen og bakkerne. [1]

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med vandplanen Vandplan 1.5 Randers Fjord.

Se også

Kilder og henvisninger

Medier brugt på denne side

Denmark Central Jutland location map (ca).svg
Forfatter/Opretter: Erik Frohne, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of Region Central Jutland in Denmark, color adjusted

Equirectangular projection, N/S stretching 181 %. Geographic limits of the map:

  • N: 57.10° N
  • S: 55.60° N
  • W: 8.00° E
  • E: 11.70° E
Hald Sø.jpg
(c) I, Jensbn, CC BY-SA 3.0
Hald Sø, Denmark (viewed from near the Kiosk)