Natura 2000-område nr. 34 Brandstrup Mose

Brandstrup Mose
Geografi
RegionRegion Midtjylland
Kommune(r)Viborg Kommune
Areal52 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 33 Brandstrup Mose er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområdet, Brandstrup Mose, er et habitatområde, med et samlet areal på ca. på 52 ha; Området ligger i Viborg Kommune.

Beskrivelse

Natura 2000-området er den sidste rest af et stort sammenhængende moseområde, som stort set er drænet og afvandet. Således er mosen omgivet af dyrkede arealer. Mosen ligger i en fordybning i et bakket morænelandskab og er dannet ved tilgroning af en . Søaflejringerne er dateret så langt tilbage som fra Boreal tid, for mere end 9000 år siden. Mosegeologiske undersøgelser af de intakte højmoseflader viser, at der har eksisteret højmose på stedet i ca. 6000 år. Den eksisterende nedbrudte højmose har stort potentiale for regeneration, dersom de negative påvirkninger ophører. Store dele af højmosen har været anvendt til tørveindvinding, og der findes i dag kun to mindre områder med intakt tørveprofil.

I flere af tørvegravene, der på udpegningsgrundlaget begegnes som hængesæk, er der god regeneration af Sphagnum (tørvemos) og dermed begyndende aktiv tørvedannelse/sekundær højmosedannel se. Tørvegravenes dybde, tilgronings- og regenerationsstadier er varierende, og enkelte rummer en sjælden sphagnum-flora og en karakteristisk vegetation med bl.a. hvid næbfrø og soldug.

Som følge af den omfattende dræning er store dele af mosen i dag bevokset med primært birk og har karakter af sekundær skovbevokset tørvemose. Det vil sige, at naturtypen ikke er oprindelig, men forekomsten er betinget af menneskelige aktiviteter i området.

Der er udpeget naturtypen brunvandet sø på arealet. Disse søer er tidligere tørvegrave, som er under successiv kolonisation med Sphagnum-arter og som sådan et led i regenerationen mod sekundær aktiv højmose.

Mosen blev fredet i 1984 [1]

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med vandplanen Vandplan 1.5 Randers Fjord.

Se også

Kilder og henvisninger

Medier brugt på denne side

Denmark Central Jutland location map (ca).svg
Forfatter/Opretter: Erik Frohne, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of Region Central Jutland in Denmark, color adjusted

Equirectangular projection, N/S stretching 181 %. Geographic limits of the map:

  • N: 57.10° N
  • S: 55.60° N
  • W: 8.00° E
  • E: 11.70° E