Moseby Præstegård

Moseby Præstegård

Moseby Præstegård er en præstegård, der ligger i MosebyFalster omkring 2 kmsydøst for Aastrup Kirke i Guldborgsund Kommune. Det er en bindingsværksbygning med stråtækt tag, der kan dateres tilbage til 1590'erne, mens det nuværende udseende stammer fra en renovering i 1770 samt senere tilføjelser.

Det firlængede kompleks blev fredet i 1945. I 2016 blev gården stemt ind som Danmarks smukkeste præstegård i en afstemning arrangeret af Bygningskulturens Hus. Præstegården har en stor anlagt have med mange eksotiske træer, en sø, frugthave og rosehave.

Historie

Til forskel fra de fleste landlige sogne i Danmark ligger præstegården i Åstrup Sogn ikke umiddelbart i nærheden af sognekirken. Den ligger overfor gadekærret i Moseby omkring 2 km sydøst for Åstrup Kirke. Den blev sandsynligvis flyttet til sin nuværende lokation af Theofilus Sadolin i 1596, hvilket baseres på at et stykke tømmer der er blevet fjernet fra porten med indskriptionen "1596" og et bibelcitat på latin. Man mener den oprindeligt har siddet over hovedindgangen i hovedbygningen.[1]

Præstehave blev anlagt omkring år 1800.[2]

Bygningen blev renoveret i 1900-tallet, og der blev installeret elektricitet i 1912. I 1945 blev bygningen fredet. Det blev installeret centralvarme i 1950'erne.

I 2016 blev Moseby Præstegård stemt ind som den smukkeste præstegård i Danmark i en afstemning arrangeret af Bygningskultur Danmark.[3]

Se også

Referencer

  1. ^ "Sag: Moseby Præstegård". Kulturstyrelsen (Danish). Hentet 16 juni 2022.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link) CS1-vedligeholdelse: Ukendt sprog (link)
  2. ^ Moseby Præstegårdshave. fredninger.dk. Hentet 7/5-2024
  3. ^ "Moseby Præstegård er Danmarks smukkeste præstegård". Bolius (Danish). Hentet 16 juni 2022.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link) CS1-vedligeholdelse: Ukendt sprog (link)

54°50′23″N 12°06′18″Ø / 54.8396°N 12.1049°Ø / 54.8396; 12.1049

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

Medier brugt på denne side