Monberg & Thorsen

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Monberg & Thorsen
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktieselskab Rediger på Wikidata
BrancheByggebranche Rediger på Wikidata
Grundlagt1919 Rediger på Wikidata
GrundlæggereAxel Monberg
Ejnar Thorsen Rediger på Wikidata
HovedsædeSøborg, Danmark Rediger på Wikidata
Organisation
EjereChr. Augustinus Fabrikker
Ejnar og Meta Thorsens Fond
LD Equity 1
Nordea Fund Management Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer12617917 Rediger på Wikidata
OpenCorporatesdk/12617917 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Monberg & Thorsen A/S var et dansk entreprenørfirma og bygge- og anlægsvirksomhed, der i dag er en del af MT Højgaard-gruppen.[1] Firmaet blev stiftet i 1919 af ingeniørerne Axel Monberg og Ejnar Thorsen som en personlig ejet virksomhed.

Historie

Monberg & Thorsen blev i 1937 omdannet fra at være et personligt ejet selskab til et aktieselskab med en aktiekapital på 1,5 mio. kr. Monberg & Thorsen fik overdraget bygningen af kornsiloer i Iran, hvilket blev begyndelsen til virksomhedens aktivitet uden for Skandinavien. Monberg & Thorsen opførte i årene 1928-35 Lillebæltsbroen.

Interessentskabet Danish Arctic Contractors (DAC) stiftedes i 1952 af 6 danske entreprenørfirmaer med Monberg & Thorsen som administrerende firma. DAC har siden udført meget betydelige bygge-, anlægs- og servicearbejder i Grønland.

Monberg & Thorsen erhvervede i 1965 en andel i Alfred Benzon A/S. I løbet af de næste 4 år blev besiddelsen øget til 50%.

Efter at Monberg & Thorsen havde været minoritetsaktionær i Codan Gummi A/S i en årrække, erhvervedes i 1975 to større aktieposter. Monberg & Thorsen ejede herefter 52% af de stemmeberettigede aktier, og selskabet indgik i Monberg & Thorsen koncernen.

Efter at have været i stifterfamiliernes eje siden 1919 blev Monberg & Thorsen i 1980 optaget til notering på Københavns Fondsbørs.

Interessentskabet Greenland Contractors (GC) stiftedes i 1985 af interessenterne i DAC og Grønlands Hjemmestyre med Monberg & Thorsen som administrerende firma, og siden 1986 har GC videreført DAC's betydelige serviceopgaver i Grønland.

Selskabet MT Oil A/S etableredes i 1985. MT Oil deltager i interessentskabet Danish Petroleum Enterprise (DPE), som via en 12½% ejerandel i upstream olieselskabet Dansk Energi Consortium (DENERCO) deltager i olieefterforskningen i den danske del af Nordsøen.

I 1986 erhvervedes de sidste 50% af aktierne i A/S Alfred Benzon.

Det børsnoterede Monberg & Thorsen tog i 1988 navneforandring til Monberg & Thorsen Holding og entreprenøraktiviteterne udskiltes i et nystiftet selskab med navnet Monberg & Thorsen A/S.

Fusioner

Monberg & Thorsen Holding og A/S Alfred Benzon fusionerede i 1990 med det resultat, at koncernen herefter bestod af et moderselskab med datterselskaberne: Benzon Brands, Benzon Pharma, Codan Gummi, S. Dyrup & Co., Mecobenzon og Monberg & Thorsen. Samme år blev Benzon Brands solgt fra.

Ligeledes i 1990 købte Monberg & Thorsen Danaliths entreprenøraktiviteter, der videreførtes som to selvstændige divisioner i Monberg & Thorsen.

I 1991 blev Benzon Pharma solgt fra. Mecobenzon fusionerede med Nordisk Droge & Kemikalie A/S og skiftede navn til Nomeco A/S. S. Dyrup & Co. købte Xylochimie i Frankrig og aktiviteterne i GORI all-wood international as.

I 1992 fusionerede Nomeco A/S med Bang & Tegner A/S med Nomeco som fortsættende selskab.

I 1993 udvidede S. Dyrup & Co. A/S sin ejerandel i det portugisiske selskab Tintas Dyrup fra 49% til 100% og købte det franske selskab Veraline.

I 1996 blev S. Dyrup & Co. A/S igen helejet af Monberg & Thorsen Holding. Entreprenøraktiviteterne i Monberg & Thorsen Holding foretog større og mindre virksomhedsopkøb, hvor overtagelsen af entreprenørfirmaet Larsen & Nielsen ultimo året var den største.

I 1998 afhændede Monberg & Thorsen Holding sin aktiepost på 54,5% i Codan Gummi A/S. Nomeco A/S blev sammenlagt med Tamro Oyj. Monberg & Thorsen Holding besad herefter 65,2% af Meco Holding A/S, der besad en aktiepost på 28,1% i Tamro Oyj. Monberg & Thorsen Holding afhændede i 2000 sine kapitalinteresser i Tamro Oyj ved salg af samtlige aktier i Meco Holding A/S og S&L Invest A/S.

I 2001 blev entreprenøraktiviteterne i Monberg & Thorsen A/S og Højgaard & Schultz A/S sammenlagt under navnet MT Højgaard A/S. På den ordinære generalforsamling året efter, den 21. maj 2002, blev det vedtaget at ændre selskabets navn fra Monberg & Thorsen Holding A/S til Monberg & Thorsen A/S.

Lindpro A/S har siden august 2002 været det nye navn for MT Højgaard Installation A/S. Herved fik installationsforretningen en selvstændig profil, hvilket var meningen allerede fra sammenlægningen af de to entreprenørvirksomheder i 2001. MT Højgaard Stål blev samtidig udskilt i en selvstændig virksomhed med eget logo under det nye navn Promecon.

I 2003 blev aktiekapitalen nedsat med nominelt 4,0 mio. kr., hvorefter aktiekapitalen udgjorde 71,7 mio. kr. I 2005 blev ejerandelen i Denerco Oil A/S forøget fra 12,5 % til 21,6 %., men i august 2006 blev aktierne i Denerco Oil A/S afhændet. Endelig i 2011-2012 blev Dyrup frasolgt så at det eneste tilbageværende aktiv er aktieandelen i MT Højgaard.[2]

Referencer

  1. ^ "Ejerforhold". MTH Group. Arkiveret fra originalen 6. oktober 2017. Hentet 2017-10-06.
  2. ^ "Forretningsgrundlag". Monberg & Thorsen A/S. Arkiveret fra originalen 6. oktober 2017. Hentet 2017-10-06.

Eksterne henvisninger