Mikroforlag
Mikroforlag er små, især uafhængige forlag der udgiver bøger, tegnerserier og andet i små oplag og med få årlige titler.
I udlandet kaldes de typisk independent press eller indie publisher i engelsktalende lande og nogle gange Minipresse i Tyskland. Der skelnes desuden imellem small press og micro press, hvor sidstnævnte kun udgiver billigbøger.
I 2015 etableredes Lille Bogdag som bogmesse eller -festival for de danske mikroforlag.
Historie
Oprindelig var al litteratur selvudgivet, hvad enten på lertavler, skind eller nedfældet på papyrus. Gesjæften var aldrig rentabel, disse udgivelser fandtes blot i ét eksemplar, der siden flittigt kopieredes, med hvad deraf fulgte af fejl.
Astronomen Tycho Brahe var også selvudgiver, han anlagde et privattrykkeri på Hven. Ludvig Holberg solgte sine værker - der alle var selvudgivne - fra boligen i Fiolstræde. Og vor egen blændede fagbogsskribent Søren Kierkegaard, var de første mange år selvudgiver, men kun Enten - Eller blev udsolgt i sit første oplag.
Tidligere forbandt man mikroforlag med underground, undergrundslitteratur, modtryk til konventionelle strømninger (mainstream), og typisk selvudgivere. I slutningen af 2010'erne har man dog også fået øjnene op for at mikroforlag og selvudgivelser kan være af høj kvalitet både inden for faglitteratur og skønlitteratur, selvom det taget i sin helhed ikke gælder som en selvfølge.
I Danmark begyndte for eksempel Forlaget Kahrius siden 1974 at beskæftige sig med selvudgivelser. I vort årtusinde forsøgte mikroforlaget Forlaget 28/6 sig med små billige book-let-lignende udgivelser finansieret af Kunstrådet, i 2008. Allerede året efter lukkede forlaget.
På det seneste er mikroforlagene kommet ind i varmen igen, i 2019 introducerede Odense Lyrik til festival og "Mikrobogdag" med elleve mikroforlag i samarbejde med tidsskriftet Modspor. Også BogForum har de seneste år haft stande til mikroforlag.[1] I Dresden åbnede i 2018 den angiveligt første boghandel i Tyskland der kun handler med litteratur fra små uafhængige forlag - døbt Shakespeares Enkel.[2]
Kritik
Ældre etablerede forfattere ses i dag ikke sjældent skifte fra de store forlag til mikroforlag i utilfredshed med de kommercialiserede forlags fokus på økonomisk afkast. Landets største forlag, Gyldendal, i dag et aktieselskab, bliver for eksempel af nogle forfattere, der har forladt dem, kaldt en "bogfabrik".[3]
På den anden side kan mikroforlag, der indgår nært samarbejde, komme til at gentage samme miserer de fremsætter over for store forlag, anmeldere, medier, biblioteker og fonde med videre: såsom arrogance og indspisthed og at de dygtigste selvudgivere ties ihjel.[4] Når den stående indvending er at mikroforlagenes produkter ofte ikke har gennemgået en peer review-cyklus, har nogle af disse mikroforlag nedsat sig i tilsvarende eksklusive sammenslutninger, der kun udgiver peer-reviewet litteratur af dem selv.[4]
Se også
- Kahrius
- Forlaget 28/6
- Selvudgiverforlag
Referencer
- ^ Dr.dk (28. oktober 2018): "Danskere skaber nye forlag selvom der ikke er penge i det".
- ^ Buchmarkt.de (23. august 2018), Meldungen: "In Dresden gibt es ab 25. august erstmals eine Buchhandlung nur mit Titeln aus Indie-Verlagen".
- ^ Litteratursiden.dk (12. januar 2010): "Litteraturens forkæmpere, en historie om de små forlag" Arkiveret 18. juli 2020 hos Wayback Machine.
- ^ a b Mikrofest.dk (2. januar 2021): Deadline DR2.
Eksterne henvisninger
Medier brugt på denne side
Photograph of the Dun Emer Press at work, ca. 1903: Elizabeth Corbet Yeats standing at the hand-press, Beatrice Cassidy standing to roll ink, Esther Ryan at a table correcting proofs.