Middelhavsdialogen

Middelhavsdialogen blev startet i 1994 som et forum for samarbejde mellem NATO og syv lande i Middelhavsområdet. Formålet med samarbejdet var at øge regionens sikkerhed og stabilitet ved at opnå en fælles forståelse, og at ændre landenes holdning til NATO. Dialogen reflekterer at NATO mener at sikkerhed i Europa er forbundet med sikkerhed og stabilitet i middelhavsområdet.

Medlemslande

Dialogen startede med fem medlemslande, og har fået to mere siden da. Der er ikke planer om at udvide med flere medlemslande.

Styrket samarbejde

I 2004 styrkedes Middelhavsdialogen på et topmøde i Istanbul, og blev hvad NATO kalder et "ægte partnerskab," med en række nye mål: Styrkelse af den politiske dialog, større interoperabilitet, en forsvarsreform og terrorbekæmpelse.[1]

16. oktober 2006 indgik Israel og NATO det første Individuelle Samarbejdsprogram (ICP)[2] i den styrkede Middelhavsdialog. Israel vil bidrage til NATO's flådeoperation Operation Active Endeavour. ICP aftalen dækker mange områder af fælles interesse, så som bekæmpelse af terrorisme, og fælles militære øvelser i Middelhavet.

NATO forventer at underskrive yderligere ICP aftaler med andre medlemmer i dialogen.

Referencer

Eksternt link

Medier brugt på denne side

Flag of Mauritania.svg
Flag of Mauritania, adopted in 2017. The National Assembly added red stripes to the top and bottom edges to represent “the blood shed by the martyrs of independence”.