Megalodon

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Megalodon
Rekonstrueret gebis af Megalodon
Rekonstrueret gebis af Megalodon
Bevaringsstatus
Kendes kun fra fossiler
Geologisk tidsalder:
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
KlasseChondrichthyes (Bruskfisk)
UnderklasseElasmobranchii
OrdenLamniformes
FamilieLamnidae
SlægtOtodus
ArtO. megalodon
Videnskabeligt artsnavn
Otodus megalodon
Agassiz, 1843
Synonymer
  • Procarcharodon megalodon Casier, 1960
  • Megaselachus megalodon Glikman, 1964
  • Charcharodon megalodon Agassiz, 1843
Hjælp til læsning af taksobokse
Megalodon (rød) med den "store" hvide haj (grøn) og et menneske
Megalodon-tand med to tænder fra den store hvide haj

Megalodon (Carcharodon megalodon) er en meget stor forhistorisk haj. Den antages af nogle at være en slægtning til vore dages hvidhaj (Carcharodon carcharias), mens andre forskere afviser den teori. Det antages normalt, at megalodonen levede for omkring 20 millioner år siden, og frem til for omkring 1,2 millioner år siden.

Megalodon betyder kæmpe-tand, og netop tænderne er det eneste vidnesbyrd vi i vore dage har om dette gigantiske rovdyrs eksistens. Da hajer er bruskfisk forstenes skelettet ikke. Tænderne ligner – bortset fra størrelsen – hvidhajens, og derfor kan man ud fra tænderne kalkulere den teoretiske størrelse og udseendet på denne forhistoriske rovfisk. Hvidhajen bliver omkring 6,5 meter lang, og vejer op til 3,5 tons. Der er dog fanget enkelte eksemplarer, der overstiger disse mål en smule, men det hører absolut til sjældenhederne. Vore dages hvidhaj har tænder, der bliver op til 4-5 cm, mens man finder fossiliserede megalodon-tænder – især i amerikanske floder – på op til 15 cm. Dette antyder, når man anvender hvidhajen som sammenligningsgrundlag, at megalodonen har kunnet blive omkring 20-22 meter lang, og veje 30-40 tons. Populært taler man illustrativt om et lokomotiv med en mund fuld af slagterknive. Vel at mærke en mund hvori en voksen mand ville kunne stå oprejst. Flere og flere forskere betvivler dog slægtskab med hvidhajen, og de mest accepterede rekonstruktioner af megalodonen fastsætter dens længde til 12-15 meter.

I dag findes der megalodon-tænder fra en række forskellige geografiske lokaliteter; som sagt flest i USA, men også i den øvrige verden. I Danmark er fundet to tænder, ved Gram og ved Horsens. De er alle forstenede i større eller mindre grad. Visse menes at være op imod 100 mio. år gamle, mens andre sandsynligvis ikke er ældre end 100.000 år eller mindre. Den præcise datering er dog stadig debatteret.

Dette giver næring til den tanke, at megalodonen muligvis stadig kunne eksistere i verdenshavene i dag. Et så stort og veludviklet rovdyr må anses for at være finpudset evolution og ville på store havdybder, hvorom vores viden stadig er begrænset, ikke have store problemer med at finde føde, fx i form af hvaler og store blæksprutter. Hajer har ingen svømmeblære som andre fiskearter, og de må derfor konstant bevæge sig for ikke at synke til bunds. Når en haj dør, synker den til bunds i havet, og døde dyr vil derfor ikke skylles op på stranden. Der er heller ikke set bidemærker efter megalodonen på dets potentielle byttedyr, hverken på hvalkadavere eller dyr som undslap. De fleste anser derfor teorien om Megalodons overleven til i dag for meget usandsynlig.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

Megalodon scale1.png
Forfatter/Opretter: Misslelauncherexpert, Matt Martyniuk, Licens: CC BY-SA 4.0
Size comparison of Carcharodon carcharias (Great White Shark, 6 m) and current maximum estimate of the largest adult size of Carcharodon megalodon (20 m), with a human Homo sapiens.
Megalodon shark jaws museum of natural history 068.jpg
Model of megalodon shark jaws at the American Museum of Natural History, in New York.