Masnedsundbroen
Masnedsundbroen eller Masnedøbroen er en vej- og jernbanebro, der fører over Masnedsund mellem Vordingborg på Sjælland og Masnedø. Broen benyttes af sekundærrute 153, den nationale cykelrute 7 og Sydbanen. Broen er 201,0 meter lang, med en bredde på 8,8 meter og en gennemsejlingsbredde på 25,0 meter. Den blev indviet 6. august 1937 til erstatning for en jernbanebro fra 1883.
Historie
Den første bro over Masnedsund var en jernbanebro, der blev bygget i 1883 mellem Vordingborg og Masnedø. Fra Masnedø var der en færgerute videre til Orehoved på Falster fra januar 1884. De karakteristiske portaler ved den første, 182 m lange Masnedsundbro var tegnet af statsbanernes arkitekt N.P.C. Holsøe.
Den 6. august 1937 blev den gamle bro erstattet af en ny kombineret jernbane- og vejbro (klapbro) i forbindelse med åbningen af Storstrømsbroen mellem Masnedø og Falster. Jernbanedelen måtte dog åbnes før tiden på grund af en uforudset begivenhed. Den 12. december 1935 blev Masnedsundbroen påsejlet af en engelsk tankdamper, der skulle passere den åbnede bro, men som af strømmen blev ført ind mod den sydlige side af bropillen. Stævnen tørnede mod broens overbygning og rev den løs fra pillens fundament. Den nordlige ende af det faste brofag styrtede i vandet. Den nye Masnedsundbro var da under bygning og det besluttedes at fremskynde arbejdet. Med en stor arbejdsstyrke døgnet rundt lykkedes det at få jernbanebroen færdig til åbning for trafik allerede den 22. december. I de mellemliggende dage klaredes trafikken ved færgeforbindelser mellem Orehoved og Masnedsund, Korsør og Københavns Frihavn.
Den 13. april 2014 ca. 22:30 blev broen påsejlet af fragtskibet Karla C, der havde motorproblemer. Der skete skader på broens spor. Fra den 18. juli 2016 er broen permanent lukket for gennemsejling, der kræver åbning af broklappen.[1]
Ny jernbanebro
I forbindelse med etablering af Femern Bælt-forbindelsen blev det vedtaget, at jernbanen skulle gøres dobbeltsporet. En ny dobbeltsporet jernbanebro parallelt med og umiddelbart øst for den gamle bro, blev i 2018 samlet af betonelementer produceret i Polen.[2][3] Den smalle gamle vejbro bevares til biltrafikken,[4] mens jernbanedelen bliver fjernet,[5] hvorved vejen kan udvides. Den nye bro har ligesom den gamle 6 brofag og 5 bropiller, og en gennemsejlingshøjde på maks. 5 meter. Den er cirka 200 meter lang og 14 meter bred. Den er udelukkende til jernbanetrafik, og tillader passagertog at køre op til 200 km/t.[6] Den nye bro er udført i beton, både over- og underbygningen. En dybere sejlrende er gravet syd om Masnedø, så skibe over 5 meter kan komme ind i havnen i Vordingborg uden at passere de to broer.[7]
Fakta
- Længde: 201 meter
- Bredde: 8,8 meter
- Gennemsejlingshøjde: 5 meter, kunne frem til 2016 åbnes
- Gennemsejlingsbredde: 25 meter
- Indvielsesdato: 6. august 1937
- Bilspor: 2
- Jernbanespor: 2
- Fortov og cykelsti: kombineret i den ene side
Referencer
- ^ Masnedsund Havn på sejlnet.dk læst 21.juli 2016
- ^ Sådan bygger vi Masnedsundbroen, Banedanmark, 4. juli 2018.
- ^ Ny Masnedsundbro næsten samlet af J.C. Borre Larsen. sn.dk, 28. juli 2018.
- ^ Erhvervsreporter, Morten Tiirikainen, Signe Alvang (27. marts 2022). "Flaskehals i milliarddyrt broprojekt - to lastbiler kan ikke passere hinanden". TV2 ØST.
- ^ Se billeder: Nu er arbejdet på første etape af ny Storstrømsforbindelse igang af Katja Gasiorowski. TV2 Øst, 14. november 2017.
- ^ Masnedsundbroen Arkiveret 31. august 2021 hos Wayback Machine, Vordingborg Erhverv. Besøgt 31. august 2021.
- ^ Klappen går ned for Masnedsundbroen af Niels Johan Juel Jensen. Maskinteknik, 25. april 2016.
Eksterne henvisninger
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 4.0
The railway and road Masnedsund Bridge at Vordingborg on Sjælland in Denmark.
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 4.0
The Masnedsund Bridge between Masnedø and Sjælland in Denmark. The combined sidewalk and cycle lane is a part of the national cycling route 7 while the road is a part of the secondary route 153. The bridge tender house doesn't serve purpose anymore because the bridge was permanently locked in 2016.