Maskine

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Maskine (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Maskine)
Photo by CEphoto, Uwe Aranas or alternatively © CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0
En regnemaskine fremstillet mellem 1934 og 1947

En maskine er et mekanisk, organisk og/eller elektronisk redskab (fx apparat eller værktøj), som overfører og/eller ændrer energi for at udføre eller hjælpe i udførelsen af en ønsket opgave. En maskine indeholder en eller flere dele.[1]

Maskiner er sædvanligvis drevet af mekaniske, kemiske, termiske eller elektriske midler - og er ofte motoriserede.[1]

Man kan klassificere mekaniske maskiner i enkle maskiner og sammensatte maskiner. En enkel maskine er et apparat, som ændrer retningen eller størrelsen af kraft. En sammensat mekanisk maskine består af flere enkle maskiner.

Eksempler på maskiner omfatter fartøjer, elektroniske systemer, molekyle maskiner, computere, fjernsyn, og radioapparater.

Etymologi og historisk

Ordet "maskine" kommer af latin máchina, der igen tog udgangspunkt i machaná, et ord fra vestgræsk dialekt. På jonisk dialekt hed det derimod michaní, der har givet ophav til ordet "mekanik". [2][1]

Betydningen af det engelske ord for maskine; "machine" kan spores via Oxford English Dictionary[3] til en uafhængig fungerende struktur - og via Merriam-Webster Dictionary[4] til noget som er blevet konstrueret. Dette omfatter menneskets design - i betydningen af maskine.

Kilder/referencer

  1. ^ a b c The American Heritage Dictionary, Second College Edition. Houghton Mifflin Co., 1985.
  2. ^ Vibeke Roggen m.fl.: Antikkens kultur (s. 203), forlaget Aschehoug, Oslo 2010, ISBN 978-82-03-33743-7
  3. ^ Oxford English Dictionary
  4. ^ Merriam-Webster Dictionary Definition of machine

Se også

MaskinerSpire
Denne artikel om maskiner, maskindele og apparater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Stub tecnologia.png
(c) 2005 Eric 'titer' Petit, MIT
Copia rimpicciolita dell'immagine su per il Template:S.

Licensering

Categoria:Immagini stub
Mechanical-calculator-Brunsviga-15-01.jpg
Photo by CEphoto, Uwe Aranas or alternatively © CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0
A Brunsviga 15 mechanical calculator with serial number 202550. The shrouds had been removed to reveal the internal mechanic. Produced by Brunsviga-Maschinenwerke Grimme, Natalis & Co. AG, Braunschweig between 1934 and 1947.