Marija Prontjisjtjeva

Marija Prontjisjtjeva

Vasili and Tatiana Pronchishchev.jpg

Personlig information
FødtBeresovo (Dubenskij rajon), Tula oblast, Rusland Rediger på Wikidata
Død12. september 1736 Rediger på Wikidata
Tajmyrhalvøen, Krasnojarsk kraj, Rusland Rediger på Wikidata
DødsårsagSkørbug Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseOpdagelsesrejsende Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Marija (Tatjana) Fjodorovna Prontjisjtjeva, kendt med begge fornavne (russisk: Мария (Татьяна) Фёдоровна Прончищева ; fødseltidspunkt ukendt omkring 1710, død 23. september 1736) var en russisk opdagelsesrejsende.

I 1735 rejste hun med sin mand, Vasilij Vasiljevitj Prontjisjtjev, ned ad Lena-floden fra Jakutsk på ægtefællens slup Jakutsk, passerede dennes delta og stoppede for overvintrende ved mundingen af Olenjok-floden. Imidlertid var mange medlemmer af besætningen blevet syge og døde, hovedsagelig som følge af skørbug. Til trods for disse vanskeligheder nåede de i 1736 den østlige bred af Tajmyrhalvøen og fortsatte nordpå langs kysten. Til sidst blev også Marija Prontjisjtjeva og hendes mand ramt af skørbug og døde på vej tilbage.

Maria betragtes som den første kvindelige polarforsker. Marija Prontjisjtjeva-bugten i Laptevhavet er opkaldt efter hende.

LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Medier brugt på denne side

Vasili and Tatiana Pronchishchev.jpg
Forfatter/Opretter: Sergey Nikitin, Licens: CC BY-SA 3.0

2002 г. - лейтенант Василий Прончищев, участник экспедиции В. Беринга (1702-1736 г.г.),

2002 г. - Татьяна Прончищева, участник экспедиции В. Беринга (1710-1736 г.г.),. Скульптурная реконструкция по черепу С.А. Никитина, 2002. en:Vasili Pronchishchev, Forensic facial reconstruction by S.A.Nikitin.