Margrethe 2.

Disambig bordered fade.svg "Dronning Margrethe" omdirigeres hertil. For andre dronninger med samme navn, se Dronning Margrethe (flertydig).
Disambig bordered fade.svg "Dronningen" omdirigeres hertil. For filmen med samme navn, se Dronningen (film).
Margrethe 2.
Valgsprog:
Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke
Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg
Dronning Margrethe, 2012
Dronning af Danmark (mere..)
Regeretsiden 14. januar 1972
(51 år og 6 dage)
ForgængerFrederik 9.
Statsministre
TronfølgerKronprins Frederik
ÆgtefællePrins Henrik (g. 1967; d. 2018)
Børn
Fulde navnMargrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid
HusHuset Glücksborg
FarFrederik 9. af Danmark
MorDronning Ingrid
Født16. april 1940 (82 år)
Amalienborg, København
Signatur
ReligionFolkekirken
Danmark
National Coat of arms of Denmark.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
DanmarkAndre lande • Politik

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II (Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, Danmarks dronning; født 16. april 1940Amalienborg Slot) er siden 14. januar 1972 Danmarks regent. Hun er datter af kong Frederik 9. og Dronning Ingrid. Margrethe II var gift med prins Henrik (prinsgemalen), med hvem hun har sønnerne kronprins Frederik og prins Joachim.

Margrethe efterfulgte sin far ved dennes død den 14. januar 1972. Efter hendes tiltrædelse blev hun den første kvindelige monark i Danmark siden Margrete 1. Som monark har hun den næstlængste regeringstid af alle danske monarker kun overgået af Christian 4.

Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1947

Formalia

Kanonsalut fra FlagbastionenKronborg Slot i anledning af Dronningens 69 års fødselsdag.

Margrethe II er Danmarks dronning i medfør af Tronfølgeloven af 1953, og tilhører den glücksburgske slægt. Dronningen tituleres Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, i tiltale Deres Majestæt.

Idet Margrethe II er barnebarn af Margareta af Connaught er hun nr. 220 i den britiske tronfølge.[1]

Liv

Fødsel og opvækst

Prinsesse Margrethes fødested: Frederik VIII's PalæAmalienborg, fotograferet i 2006.

Prinsesse Margrethe blev født den 16. april 1940 i Frederik VIII's PalæAmalienborg Slot i København i sin farfar Kong Christian 10.'s regeringstid. Hun var datter af kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid af Danmark. Hun er opkaldt efter sin mormor Margareta og har også arvet Margaretas kælenavn Daisy.[2][3] Hendes far var ældste søn af kong Christian 10. og dronning Alexandrine af Danmark. Hendes mor var eneste datter af kronprins Gustav Adolf (senere kong Gustaf 6. Adolf) og kronprinsesse Margareta af Sverige. Hendes fødsel fandt sted en uge efter Nazi-Tysklands invasion af Danmark i 1940.

Prinsesse Margrethe blev døbt i Holmens Kirke i København den 14. maj 1940. Hendes faddere var kong Christian 10., prins Knud af Danmark, prins Axel af Danmark, kong Gustav 5. af Sverige, kronprins Gustaf Adolf af Sverige, prins Gustaf Adolf af Sverige og prins Arthur af Storbritannien. Hun fik navnene Margrethe efter sin mormor, prinsesse Margaret af Storbritannien, Alexandrine efter sin farmor, prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og Ingrid efter sin mor. Eftersom hendes farfar kong Christian 10 også var konge af Island, da hun blev født, modtog hun også det islandske navn, Þórhildur, der indeholder det islandske bogstav Þ.[4]

I 1944, da Margrethe var fire år gammel, blev hendes første søster prinsesse Benedikte født. Hun giftede sig senere med prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. To år senere, i 1946, blev hendes næste søster prinsesse Anne-Marie født. Hun blev senere gift med kong Konstantin 2. af Grækenland.

Den 20. april 1947 døde kong Christian 10., og hendes far besteg tronen som kong Frederik 9.

Tronfølger

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:
Prinsesse Margrethe som tronfølger i 1962 med den egyptiske præsident Gamal Abdel Nasser i Cairo.

Ved kong Frederik 9.'s tronbestigelse var Tronfølgeloven af 1853 gældende og fastlagde, at der kun var mandlig tronfølge i Danmark. Da kongeparret kun havde døtre, skulle tronen efter tronfølgeloven overgå til kong Frederiks yngre broder arveprins Knud og siden til dennes ældste søn, prins Ingolf. Med Grundloven af 5. juni 1953 blev Landstinget nedlagt og den parlamentaristiske sædvane indskrevet i lovteksten. Samtidig ændredes Tronfølgeloven, så der indførtes delvist kvindelig arvefølge til tronen, dog således at sønner fortsat havde fortrinsret for døtre. Da Frederik 9. kun havde døtre, blev prinsesse Margrethe dermed tronfølger.

Prinsesse Margrethe blev konfirmeretFredensborg Slot den 1. april 1955.

På sin 18-års fødselsdag i 1958 blev hun optaget i statsrådet, hvor hun ledede møderne under sin fars fravær.

Uddannelse

Hun gik i folkeskoleN. Zahles Skole i København, men tog i 1959 studentereksamen som privatist ved et studenterkursus, der var oprettet på Amalienborg til hende og hendes veninde, Birgitta Juel til Juelsberg.[5] Margrethe har deltaget i forskellige studier i Danmark, Frankrig og England: Hun har taget filosofikum ved Københavns Universitet i 1960, fulgte arkæologi ved Girton CollegeCambridge University fra 1960-1961, statskundskab ved Aarhus Universitet fra 1961-1963 samt forskellige studier ved Sorbonne i 1963 og ved London School of Economics i 1965. Under sit ophold i London traf hun den franske grev Henri-Marie-Jean-André de Laborde de Monpezat, der var legationssekretær ved den franske ambassade i London.

Ægteskab

Prins Henrik og den daværende tronfølger prinsesse Margrethe ved forlovelsen i 1966. Billedet er fra ydre slotsgård på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Den 10. juni 1967 blev hun i Holmens Kirke gift med den franske diplomat Henri-Marie-Jean André, greve de Laborde de Monpezat, der herefter fik titlen prins Henrik og blev tituleret Hans Kongelige Højhed Prins Henrik

Margrethe fødte den 26. maj 1968 tronarvingen Frederik André Henrik Christian (kronprins Frederik). Den 7. juni 1969 fulgte parrets anden søn Joachim Holger Waldemar Christian (prins Joachim).

Dronning

Ved sin fars død den 14. januar 1972 besteg hun tronen som Margrethe 2. af Danmark. Hun blev udråbt som dronning fra Christiansborg Slots balkon af statsminister Jens Otto Krag den 15. januar 1972. Dronningen valgte som valgsprog: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke.

Dronning Margrethe er i virkeligheden kun den første dronning af Danmark med dette navn. Margrete 1., der regerede Danmark fra 1376 til 1412, havde aldrig titel af dronning af Danmark, men derimod valgt til "fuldmægtig frue og husbond" og omtalte sig selv som "Margrete af Guds nåde, Valdemar Danekonges datter". Hun var først formynder for sin søn Oluf, og ved hans død i 1387 valgte Rigsrådet Margrete til regent med titel af "formynder af hele Danmarks rige". Hun var dog frem til 1380 også formelt dronning af Norge, qua hustru til Håkon 6.

Margrethe 2. er dermed den første regerende dronning af Danmark. Muligheden for kvindelig arvefølge blev først indført med kongeloven af 1665, derefter afskaffet i 1853, for igen at blive indført med grundlovsændringen af 1953.

Margrethe 2.s tronbestigelse fandt sted på et tidspunkt, hvor det såkaldte 68'oprør havde skabt en demokratisk luftning, der ikke harmonerede særligt godt med eksistensen af et arveligt kongedømme. For første gang siden 1920 dukkede republikanske tanker op, og en gallupundersøgelse konstaterede, at 50 procent af befolkningen var mod monarkiet og 50 procent for. Men det republikanske røre var en overfladeboble i en situation, hvor befolkningen nok så meget gik op i debatten om, hvorvidt Danmark skulle tilslutte sig EF, og i 1973 indtraf oliekrisen, der satte de politiske økonomiske spørgsmål i forgrunden.[6]

Dronning Margrethe blev farmor første gang den 28. august 1999, da prins Joachim og hans daværende hustru prinsesse Alexandra (nu Alexandra, grevinde af Frederiksborg) fødte prins Nikolai. Siden fulgte yderligere syv børnebørn, hvoraf tronarvingen Christian Valdemar Henri John, søn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, fødtes den 15. oktober 2005.

Enke

Dronningen blev enke, da hendes mand prins Henrik døde kl. 23.18, d. 13 februar 2018.[7] Han blev bisat fra Christiansborg Slotskirke tirsdag den 20. februar 2018.

50-års jubilæum

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Margrethe II's 50-års jubilæum.

Dronningens 50-års jubilæum, som monark for Danmark, blev markeret den 14. januar 2022 med fejringer senere på året.

Opgaver

Dronning Margrethe og Prins Henrik på besøg i VágurFærøerne, 2005

Ifølge Danmarks Riges Grundlov er Danmarks styreform konstitutionelt monarki, hvilket betyder at monarken er statsoverhoved i et land med en demokratisk valgt regering. Monarkens beføjelser er i hovedsagen reguleret gennem en forfatning.

I Danmark er monarken afskåret fra alene at udføre politiske handlinger, da dette er regeringen og Folketingets opgave. Love skal underskrives af regenten og af den ansvarlige fagminister, før de er gyldige. Endvidere har dronningen en vigtig rolle i forhold til udnævnelse af og afsked af regeringer. Dronningen har i forbindelse med en såkaldt dronningerunde en vigtig opgave i at udpege den person, der kan mønstre størst opbakning og dermed også skabe grundlag for at danne regering. Når en folketingsvalgt person har skabt grundlag for en regering, der ikke har et flertal i mod sig i Folketinget, vil personen meddele Dronningen dette og anbefale en regeringsudnævnelse på dette grundlag. Dronningerunder er ikke en lovmæssig bestemmelse, men derimod en nyere praksis indført første gang i 1909 under Frederik 8.

Udenlandske ambassadører afleverer deres akkreditiver til dronningen, når de begynder deres hverv i Danmark.[8]

Dronningen står endvidere i spidsen for statsbesøg – både ved udenlandske delegationernes besøg i Danmark og danske besøg i udlandet.

Dronningen deltager også i en lang række begivenheder i Danmark, f.eks. indvielser, jubilæer og premierer ligesom dronningens sommertogt med Kongeskibet Dannebrog til danske byer (herunder Grønland og Færøerne) giver dronningen lejlighed til at besøge lokale initiativer og lokalt erhvervsliv.

Dronningen står endvidere for uddelingen af officielle statslige ordener i Danmark, af hvilke de fleste tildeles efter indstilling fra de enkelte fagministerier. Dronningen har endvidere ret til at udnævne nye adelstitler i Danmark, en ret hun hidtil har benyttet to gange i sin regentperiode.

Dronning Margrethe afholder offentlig audiens i repræsentationslokalerne på Christiansborg og holder hvert år den 31. december kl. 18.00 en radio- og tv-transmitteret tale til det danske folk.

Residenser

Den danske stat stiller en række slotte til rådighed for Dronningen som bolig og til repræsentative formål som ramme om hendes virksomhed som statsoverhoved. Derudover ejer regentparret enkelte slotte og ejendomme privat.[9]

De fire palæer på Amalienborg Slot i København er kongefamiliens hovedresidens. Dronningen har selv residensbolig i Christian IX's Palæ og anvender desuden Christian VII's Palæ som gæstebolig og til repræsentative formål.

Desuden står dele af Christiansborg Slot i København til rådighed for dronningen og anvendes til officielle formål som audienser, statsråd, gallamiddage og nytårskur.

Fredensborg Slot benyttes som bolig i forårs- og efterårsperioden, mens Marselisborg Slot i Århus (regentens private ejendom) og Graasten Slot i Sønderjylland benyttes en del af sommeren.

Derudover ejede regentparret vinslottet Château de Cayx[a] i Frankrig, hvor de indtil prinsens død hvert år holdt sommerferie under private former.

Interesser

Dronningen er kendt for sin store arkæologiske interesse og har deltaget i flere udgravninger, bl.a. i Etrurien. Interessen for arkæologi delte hun med sin nu afdøde svenske morfar Gustaf 6. Adolf af Sverige.

Dronningen har også mangeartede kunstneriske interesser og evner. Hun har f.eks. i 1970 tegnet Danmarks julemærke og Grønlands julemærke fra 1983.[11] I 1977 illustrerede hun den danske bibliofiludgave af J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre. Det skete under pseudonymet Ingahild Grathmer[12]. Siden illustrerede hun Historierne om Regnar Lodbrog 1979 og Bjarkemål 1982 samt Poul Ørums Komedie i Florens 1990. I 2000 illustrerede hun Henrik, prinsgemalens digtsamling Cantabile.

I 1987 designede dronning Margrethe kostumer til tv-teatrets Hyrdinden og skorstensfejeren[13]. Hun modtog Modersmål-Prisen i 1989 og lavede i 1991 scenografi og kostumer til balletten Et FolkesagnDet Kongelige Teater. I 1999-2000 lavede hun découpager til tv-filmen Snedronningen om H.C. Andersens eventyr af samme navn. Hun skrev desuden manuskript og lagde stemme til fortælleren. I hun med til at skrive manuskriptet og lave scenografien til filmen De Vilde Svaner fra 2009 efter H.C. Andersens eventyr af samme navn. Dronningen har også designet og broderet messehagler til Fredensborg Slotskirke, Kronborg Slotskirke, Ammassalik/Tasiilaq Kirke, Haderslev Domkirke og Århus Domkirke samt lavet bispekåber til Helsingør Stift, Viborg Stift, Haderslev Domkirke og Århus Domkirke.

Senest har hendes malerier opnået betragtelige priser på både nationale og internationale kunstauktioner. Hendes kunst betegnes som naturalistisk med en stor del approberet realisme – evnen til at omsætte konkrete synsindtryk og billeder til flerdimensionelle indtryk på et lærred.[13] Bl.a. Michael Ancher og L.A. Ring brugte samme metode.

Dronningens interesse for kunst er stor, og hun har har haft adskillige udstillinger på danske og udenlandske museer. Eksperter er ikke enige om kunstens kvalitet. Fx lød der protester, da en leder af Statens Museum for Kunst købte og udstillede to malerier af dronningen.[13]

Interview med Politiken om klimaforandringer

I et interview fra Politiken, der blev bragt den 11. april 2020, skabte dronningen debat eftersom hun ikke entydigt anerkender, at klimaforandringerne er menneskeskabte.[14] Dronningen udtalte, at hun ikke var sikker på, at klimaforandringerne og den globale opvarmning var "direkte" menneskeskabte:[15]

CitatJamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om. Altså, jeg mener, at der er forandringer i klimaet, og det kan da være, at menneskelig aktivitet har spillet en rolleCitat
Dronning Margrethe 2.[15]

Dronningen giver aldrig udtryk for partipolitiske interesserer,[14] men bevæger sig dog ind på et utrolig omdiskuteret politisk emne.

Udtalelsen affødte kritik fra flere klimaeksperter og forskere, samt debat i medierne og på Christiansborg, om hvad hendes apolitiskhed tillod hende at udtale sig om i offentligheden. Sikandar Siddique en løsgænger i Folketinget (tidligere repræsenterende partiet Alternativet) skrev bl.a. at Kongehuset omgående burde trække interviewet tilbage.[14] Flere klimaforskere udtalte i den forbindelse at der ikke er nogen tvivl om, at klimaforandringerne er menneskeskabt, men støttede samtidig andre af hendes holdninger (se kapitel nedenfor).[16]

"Ikke panikke"

I interviewet med Politiken siger dronning Margrethe også, at man skal undgå at gå i panik over klimaets nuværende situation:

CitatDet er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså... at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke.Citat
Dronning Margrethe 2.[16]

Og denne bemærkning har fået støtte fra det videnskabelige samfund:

CitatDet er en god pointe at få ro på og ikke gå i panik. Men klimaet er en supertanker, der er svær at dreje. Der skal rigtige og gode beslutninger til. Det skal gøres globalt, men det er svært. Derfor nytter det ikke noget, at hver enkelt går rundt med panikangst.Citat
Jørgen E. Olesen er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet[16]

Anetavle

Uddybende Uddybende artikel: Margrethe 2.s anetavle

Portrætter og buster

Et antal buster af dronningen er gennem årene blevet udført, f.eks.:


Flere portrætter er malet af dronningen.

Andy Warhol udfærdigede i 1985 en række næsten ikonografiske serigrafier af dronningen i vanlig popkunst-stil.[20]

Titler, prædikater, æresbevisninger og æresudnævnelser

Våbenskjold.
Kongeflaget
Kongeligt monogram
Personligt monogram
Dronningens og Prins Henriks fælles monogram

Fuld officiel titel

Titler og prædikater fra fødsel til død

 • 14. maj 1940 – 17. juni 1944: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margrethe af Danmark og Island
 • 17. juni 1944 – 5. juni 1953: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margrethe af Danmark
 • 5. juni 1953 – 15. januar 1972: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margrethe til Danmark, Tronfølgeren
 • 15. januar 1972 – nu : Hendes Majestæt Margrethe II, Danmarks Dronning

Æresbevisninger

Danske dekorationer

 • Danmark Mindemedaljen i anledning af hundredårsdagen for kong Frederik IX.s fødsel
 • Danmark Mindemedaljen i anledning af hundredårsdagen for kong Christian X.s fødsel
 • Danmark Dronning Ingrids Mindemedalje
 • Danmark Erindringsmedaillen i anledning af 50-års dagen for Hendes Majestæt Dronning Ingrids ankomst til Danmark
 • Danmark Hjemmeværnets fortjensttegn
 • Danmark Hjemmeværnets 25-års tegn
 • Danmark Civilforsvars-Forbundets hæderstegn
 • Danmark Reserveofficersforeningen i Danmarks Hæderstegn

Grønlandske dekorationer

 • Grønland Grønlands Selvstyres Fortjenstmedalje Nersornaat Groenlands Fortjenstmedalje Ribbon.png

Udenlandske ordener og hæderstegn

 • Argentina San Martins Ordens Storkors ARG Order of the Liberator San Martin - Grand Cross BAR.png
 • Belgien Leopolds Ordens storkors
 • Brasilien Sydkorsorden med kæde
 • Bulgarien Stara Planina Orden med Skærf
 • Chile Fortjenstordens storkors
 • Estland Terra Mariana Ordens storkors med kæde
 • Forenede Arabiske Emirater Den Forenede Arabiske Republiks Al Kamal Ordens 1. kl.
 • Egypten Nilordens kæde
 • Finland Finlands Hvide Roses Ordens storkors med kæde
 • Frankrig Æreslegionens storkors Legion Honneur GC ribbon.svg
 • Grækenland Frelserens Ordens storkors
 • Grækenland St. Olgas og St. Sofias Ordens 1. kl.
 • Iran Haft Paykar Ordens 2. kl.
 • Island Falkeordens storkors med kæde
 • Italien Republiks Fortjenstordens storkors med kæde
 • Japan Kostbare Krones Ordens 1. kl.
 • Japan Krysantemum Orden med kæde
 • Jordan Al-Hussein bin Ali Orden
 • Jugoslavien Store Stjernes orden
 • Letland Trestjerneordenens storkors med kæde
 • Litauen Vytautas den Stores Ordens storkors
 • Luxembourg Det Nassauske Hus' Gyldne Løves Orden
 • Marokko Quissam Alaouite Ordens storkors med kæde
 • Holland Løveordens storkors
 • Nepal Pratap Bhasker Ordens 1. kl.
 • Norge St. Olavs Ordens storkors med kæde
 • Norge Kong Olav den V.s jubilæumsmedalje 1957-82
 • Polen Hvide Ørns Orden
 • Polen Republiks Fortjenstordens stordekoration
 • Portugal Infante Dom Henriqués Ordens storkors med kæde
 • Portugal Sant 'Iago Ordens storkors med kæde
 • Rumænien Stjerne Ordens storkors med kæde
 • Saudi-Arabien Abdul Aziz' Ordens 1. kl.
 • Slovenien Frihedsorden, den gyldne æresorden
 • Spanien Gyldne Vlies Orden
 • Spanien Carl den III's Ordens storkors med kæde
 • Storbritannien Hosebåndsordenen
 • Storbritannien Victoria Ordens storkors
 • Sverige Serafimerordens kæde
 • Sverige Medalje til minde om Kong Gustav den VI. Adolfs 85-års dag
 • Sydafrika Det Gode Håbs Ordens storkors med kæde
 • Thailand Maha Chakrkri Ordens 1. kl. med kæde
 • Thailand Rajamitrabhorn Orden
 • Tyskland Fortjenstordens storkors i særklasse
 • Østrig Ærestegn for Fortjenesters storstjerne


Æresudnævnelser


Protektioner

Se også

Noter

 1. ^ Den tidligere stavemåde for slottet var Château de Caïx, men nu benyttes stavemåden Château de Cayx.[10]

Referencer

 1. ^ Succession to the British throne-LIST OF 500 ARTICLES Arkiveret 20. februar 2021 hos Wayback Machine, Hentet d. 4/9 2019
 2. ^ "Dronning Margrethe - alt om Danmarks dronning". alt.dk. Egmont Publishing. Hentet 21. maj 2019.
 3. ^ "Ny bog om Margrethe med udslået hår: Sådan er Daisy". B.T. 9. maj 2013. Hentet 21. maj 2019.
 4. ^ "Those Apprentice Kings and Queens Who May -- One Day -- Ascend a Throne," New York Times. 14 November 1971.
 5. ^ "Kongehuset dk". Arkiveret fra originalen 19. oktober 2012. Hentet 7. maj 2008.
 6. ^ Scocozza 1997, s. 205.
 7. ^ "Hans kongelige højhed Prins Henrik er afgået ved døden". kongehuset.dk. 14. februar 2018. Hentet 14. februar 2018.
 8. ^ "Ambassadørmodtagelse". kongehuset.dk. DEN KONGELIGE CIVILLISTE. Hentet 12. maj 2019.
 9. ^ "Lov om Dronning Margrethe den Andens civilliste". Retsinformation.dk. Hentet 2013-02-08.
 10. ^ "kongehusets hjemmeside". Arkiveret fra originalen 15. oktober 2007.
 11. ^ "Margrethe 2. Danmarks dronning". books.google.dk. 2019. Hentet 2019-09-04.
 12. ^ "Dronning Margrethes malerier solgt til langt over vurderingspris". bt.dk. 3. februar 2021. Hentet 2021-02-03.
 13. ^ a b c "Dronning Margrethe II". arkiv.dk. 2019. Hentet 2019-09-04.
 14. ^ a b c Ringberg om dronningens klima-udtalelser, DR, hentet d. / 2020
 15. ^ a b Stort interview med dronningen: »Jeg føler mig ikke, som var dette et sidste afsnit af livet«. Politiken. Hentet 15/4-2020
 16. ^ a b c Ekspert om dronningens klima-udtalelser: 'Det kunne hun godt have ladet være med at sige'. DR. Hentet 15/4-2020
 17. ^ Dansk Kvindebiografisk Leksikon – Margrethe 2
 18. ^ Christian Krabbe Barfoed (22. februar 2010). "Hvad sker der med smilet, Margrethe?". BT.dk.
 19. ^ Portrætkunstner Mikael Melbye: Hendes Majestæt Dronning Margrethe II
 20. ^ Et 4-foldigt leve!
 21. ^ Lov om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber (Danmarks ratifikation af Amsterdamtraktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber og visse tilknyttede akter)
 22. ^ a b "H.M. Dronningen – Dekorationer". kongehuset.dk. Hentet 25. april 2019.
 23. ^ a b "Modtagere af danske dekorationer". kongehuset.dk. Arkiveret fra originalen 12. maj 2019. Hentet 25. april 2019.
 24. ^ Det Danske Kongehus, H.M. Dronningen, PROTEKTIONER OG ÆRESHVERV, ÆRESUDNÆVNELSER, Hentet d. 30/6 2019

Litteratur

Eksterne kilder/henvisninger

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Margrethe 2.
Huset Glücksborg
Sidelinje af Huset Oldenburg
Født: 16. april 1940
Titler som regent
Foregående:
Frederik 9.
Danmarks Dronning
siden 1972
Arving:
Frederik

Medier brugt på denne side

National Coat of arms of Denmark.svg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Order of the Elephant (heraldry).svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 3.0
Chain of the Order of the Elephant in heraldry
Flag of Chile.svg
Det er let at give dette billede en kant
Flag of Finland.svg
Finlands flag
Flag of Portugal.svg
Flag of Portugal, created by Columbano Bordalo Pinheiro (1857-1929), officially adopted by Portuguese government in June 30th 1911 (in use since about November 1910). Color shades matching the RGB values officially reccomended here. (PMS values should be used for direct ink or textile; CMYK for 4-color offset printing on paper; this is an image for screen display, RGB should be used.)
Flag of Slovenia.svg
The flag of Slovenia.
"The construction sheet for the coat of arms and flag of the Republic of Slovenia
is issued in the Official Gazette Uradni list Republike Slovenije #67, 27 October 1994
as the addendum to the Law on the coat of arms and flag."
Flag of Austria.svg
Flag of Austria with the red in the Austrian national colours which was official ordered within the Austrian Armed Forces (Bundesheer) in the characteristic “Pantone 032 C” (since May 2018 the Red is ordered in the characteristic “Pantone 186 C”.)
Flag of Canada (Pantone).svg
Flag of Canada introduced in 1965, using Pantone colors. This design replaced the Canadian Red Ensign design.
National Coat of arms of Denmark no crown.svg
Forfatter/Opretter: User:Galico; User:Derfel73, Licens: CC BY-SA 3.0
National coat of arms of Denmark, without the crown.
Cannon Fire.jpg
Forfatter/Opretter: David Brandt, Licens: CC BY 3.0
A 12 pound cannon being fired. The cannons date back to the 1760s and belong to one of the oldest active batteries in the world at Kronborg Castle, Denmark. They are only used for special occasions, here a 21-shot salute celebrating Her Majesty Margrethe II's 69th birthday.
Flag of the Vatican City.svg
Forfatter/Opretter: UkendtUnknown author, Licens: CC0
Flag of the Vatican City.
Amalienborg cph.jpg
Forfatter/Opretter: No machine-readable author provided. Scandi assumed (based on copyright claims)., Licens: CC BY 2.5

Amalienborg Castle, Copenhagen
Photo: Wolfgang Hägele
Source: own photo

Date: 25.11.2003
Private Monogram of Queen Margrethe of Denmark.svg
Forfatter/Opretter:
This vector image includes elements that have been taken or adapted from this file:
Royal Crown of Denmark.svgRoyal Crown of Denmark.svg (fra Sodacan)., Licens: CC BY-SA 3.0
Private Monogram of Queen Margrethe of Denmark.
Flag of Tuvalu.svg
Forfatter/Opretter: Nightstallion (original)
Zscout370 (most recent), Licens: CC0
Flag of Tuvalu.

FIAV 111111.svg
Amalienborg from top of church cropped.jpg
Forfatter/Opretter: 000peter, IbRas, Licens: CC BY-SA 3.0
Amalienborg Palace, Copenhagen, Denmark Viewed from the top af Frederik's Church (The Marble Church)
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg
Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (1946-1992).
The design (blazon) is defined in Article 4 of the Constitution for the Republic of Yugoslavia (1946). [1]
Legion Honneur GC ribbon.svg
Forfatter/Opretter: Orem (wiki-pl: Orem, commons: Orem), Licens: CC-BY-SA-3.0
Ribbon bar: Legion of Honour, Grand Cross rank
Flag of Iran.svg
Flag of Iran. The tricolor flag was introduced in 1906, but after the Islamic Revolution of 1979 the Arabic words 'Allahu akbar' ('God is great'), written in the Kufic script of the Qur'an and repeated 22 times, were added to the red and green strips where they border the white central strip and in the middle is the emblem of Iran (which is a stylized Persian alphabet of the Arabic word Allah ("God")).
The official ISIRI standard (translation at FotW) gives two slightly different methods of construction for the flag: a compass-and-straightedge construction used for File:Flag of Iran (official).svg, and a "simplified" construction sheet with rational numbers used for this file.
Groenlands Fortjenstmedalje Ribbon.png
Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje
Margrethe II - signature.svg
HM Droning Margrethe II's underskrift
Schloss Fredensborg.jpg
Fredensborg Slot set fra hovedindgangen og gården.
Dronning Magrehe og Prince Henrik.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Queen Margrethe and Prince Henrik - visit in Vágur, Faroe Islands
Dual Cypher of Margrethe and Henrik of Denmark.svg
Forfatter/Opretter:
This vector image includes elements that have been taken or adapted from this file:
Royal Crown of Denmark.svgRoyal Crown of Denmark.svg (fra Sodacan)., Licens: CC BY-SA 3.0
Dual Cypher of Margrethe and Henrik of Denmark.
Flag of Thailand.svg
The national flag of Kingdom of Thailand since September 2017; there are total of 3 colours:
 • Red represents the blood spilt to protect Thailand’s independence and often more simply described as representing the nation.
 • White represents the religion of Buddhism, the predominant religion of the nation
 • Blue represents the monarchy of the nation, which is recognised as the centre of Thai hearts.
Order of the Elephant Ribbon bar.svg
Forfatter/Opretter: Portunes, Licens: CC BY 4.0
Ribbon bar of the Danish Order of the Elephant
Koninklijke verloving in Kopenhagen.jpg
Forfatter/Opretter: Anefo, Licens: CC0
Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo

Reportage / Serie : [ onbekend ]
Beschrijving : koninklijke verloving
Datum : 4 september 1966
Locatie : Denemarken, Frederiksborg Slot, Hillerød
Trefwoorden : prinsessen, verlovingen
Persoonsnaam : Hendrik, prins van Denemarken, Margaretha, prinses van Denemarken
Fotograaf : Fotograaf Onbekend / Anefo
Auteursrechthebbende : Nationaal Archief
Materiaalsoort : Dia (kleur)
Nummer archiefinventaris : bekijk toegang 2.24.01.06

Bestanddeelnummer : 254-7692
Royal Standard of Denmark.svg
Det danske kongeflag
Flag of Liechtenstein.svg
Flag of Liechtenstein
Royal Monogram of Queen Margrethe II of Denmark.svg
Forfatter/Opretter:
This vector image includes elements that have been taken or adapted from this file:
Royal Crown of Denmark.svgRoyal Crown of Denmark.svg (fra Sodacan)., Licens: CC BY-SA 3.0
Royal monogram of Queen Margrethe II of Denmark.
Flag of Tonga.svg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC0
Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg
Forfatter/Opretter: Johannes Jansson, Licens: CC BY 2.5
Portrait of Queen Margrethe of Denmark (cropped)
Royal coat of arms of Denmark.svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 3.0
Våbenskjold for HM Dronning Margrethe 2. og det danske kongehus
Flag of Malaysia.svg
Flag of Malaysia – Jalur Gemilang (Stripes of Glory)
Flag of Jamaica.svg
Flag of Jamaica. “The sunshine, the land is green, and the people are strong and bold” is the symbolism of the colours of the flag. GOLD represents the natural wealth and beauty of sunlight; GREEN represents hope and agricultural resources; BLACK represents the strength and creativity of the people. The original symbolism, however, was "Hardships there are, but the land is green, and the sun shineth", where BLACK represented the hardships being faced.
Flag of Papua New Guinea.svg
Flag of Papua New Guinea
Colours: Pantone 186 C for red and 116 C for yellow