Málaga

Málaga
Málaga Rediger på Wikidata
Málagas byvåbenMálagas byflag
Overblik
LandSpanien Spanien
BorgmesterFrancisco de la Torre Prados Rediger på Wikidata
Autonom regionAndalusien Andalusien
ProvinsMálaga
Grundlagt1834 Rediger på Wikidata
Postnr.29001–29018 Rediger på Wikidata
Telefonkode95 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er)MA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere586.384 (2023) Rediger på Wikidata
 - Areal395 km²
 - Befolknings­tæthed1.485 pr. km²
Andet
TidszoneUTC+1 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.11 m Rediger på Wikidata
Hjemmesidewww.malaga.eu
Oversigtskort
Málaga ligger i Spanien
Málaga
Málaga
Málagas beliggenhed i Spanien 36°43′N 4°25′V / 36.72°N 4.42°V / 36.72; -4.42

Málaga ligger i Andalusien
Málaga
Málaga
Málagas beliggenhed i Andalusien
Málagas havn

Málaga (i antikken "Malaca") er en havneby i Andalusien i det sydlige Spanien. Málaga, der ligger på Costa del Sol-kysten, er hovedbyen i provinsen Málaga. Byen har 568.479 indbyggere (2013) og er dermed den 6. største by i Spanien, efter Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla og Zaragoza. Floden Guadalmedina flyder gennem byen og deler den i to, hvor den gamle bykerne ligger på flodens venstre bred.

De dominerende erhverv i byen er vinhandel, olivenolieproduktion, sukkerfabrikation samt sæbe- og tekstilindustri. Byens havn eksporterer særlig mandler, kork, svovl og salt.

Byen besidder en af Spaniens største lufthavne, en handelshavn og et universitet. På grund af dens klima er byen et af Spaniens vigtigste turistmål.

Málaga ligger ved den vestlige del af Middelhavet, ved Costa del Sol. Byen der er omgivet af bugten med samme navn er omgivet af bjergerne Sierra de Mijas og Montes de Málaga. Gennem byen flyder floderne Guadalmedina og Guadalhorce, som begge munder ud i Middelhavet.

Byen deles i en nord-syd-akse af floden Guadalmedina. På østsiden af floden, ligger den gamle by med mange seværdigheder, og vest for floden indkøbscentre og hovedbanegården. Málaga er opdelt i 10 store bydele med Centro, Este, Ciudad Jardín, Bailén/Miraflores, Palma/Palmilla, Cruz de Humilladero, Carretera de Cádiz, Churriana, Campanillas og Puerto de la Torre, der igen er opdelt i hundrede mindre Barrios, som er opdelt i bo og industriområder.

Klima

Málaga i 1572


Byen har et behageligt middelhavsklima med varme sommer- og milde vintermåneder. Den relative nærhed af bjergene har indflydelse på kystklimaet gennem mødet med forskellige tempererede luftmasser. Den årlige gennemsnitstemperatur er 18 °C. De varmeste måneder er juli og august med gennemsnitlig 24 °C henholdsvis 25 °C og de koldeste januar og februar med 11 °C henholdsvis 12,8 °C i middel.

Sommermånederne er tørre og varme, temperaturerne ligger omkring de 30 °C. I sommermånederne kan der jævnlig forekomme terral-indflydelse. Terral er en fønvind, der fra nord trænger ind i centrum og i de østlige bydele og sørger for en temperaturforhøjelse fra ca. 10 °C, med en meget tør luft. Terral-indflydelsen varer ca. tre dage og ender mest med en kølig østenvind. I juli og august er det almindeligt med terraldage med temperaturer på omkring 35 °C. I juli og august 2008 blev der talt 23 terraldage, med eftermiddagstemperaturer på over 40 °C.

Vejret er i vinterhalvåret meget vekslende med længere regnperioder, der mest forekommer omkring årsskiftet, men sjælden over et længere tidsrum. Om vinteren er dagstemperaturene ofte omkring 15 °C, mens resten af Europa har minusgrader. I sommerhalvåret er det normalt med flere uger uden nedbør.

Historie

Malaga, med navnet ‘Malaka’ (stedet, hvor man salter fisk) blev grundlagt af fønikerne omkring 8. århundrede før vores tidsregning, og fik sin romerske bylov under kejser Domitian først i 80'erne. Det var i efteråret 1851 at to pottemagere fandt to bronzeplader, der i senantikken var blevet lagt som et låg over et hulrum. De indeholdt bylovene for byerne Malaca (det nuværende Málaga) og Salpensa. Tavlerne, der i dag befinder sig på Madrids arkæologiske museum, måler ca en kvadratmeter hver, og vejer henholdsvis 89 og 35 kilo. Metalværdien er altså meget stor, hvad der forklarer, at tilsvarende tavler er gået tabt ved omsmeltning. [1]

Efter Romerrigets fald blev Malaga omkring år 400 ramt af store indvandringer og bosættelser fra germanske stammer, især Silinge vandalerne. I begyndelsen af det 8. århundrede begyndte det gotiske monarki at forfalde og fra Nordafrikas kyst begyndte araberne at invadere den Iberiske halvø. Malaga kom under maurisk styre i 743. Malaga blev derefter omdannet til en blomstrende by omgivet af en mur med fem enorme porte.

Málaga rummer bl.a. borgen Alcazaba samt fæstningen Gibralfaro, der stammer fra maurernes tid 711-1487. Maurerne besatte byen i midten af det 15. århundrede, hvilket i høj grad har præget den.

Efter de titulære katolske monarkers erobring af Malaga den 19. august 1487 (den sidste by, der blev erobret var Granada i 1492). Sammen med erobringen var de religiøse samfund grundlæggende for byens vækst, da de genererede integrationen af de omkringliggende forstæder. En stor plads blev for første gang skabt, Hovedtorvet, (i dag Forfatningspladsen) og klostrene Victoria og Trinidad blev grundlagt.

Siden begyndelsen af det 15. århundrede var Málaga et titulærbiskopdømme. I forbindelse med de katolske kongers erobring af kongeriget, blev det gamle bispedømme Málaga fra 1485 genoprettet. Før generobringen 1487 residerede biskoppen af Málaga i Ronda.

I begyndelsen af det 19. århundrede fik byen en byplanlægning, hvor der var en klar forskel mellem det industrielle område og beboelseskvartererne med store villaer og hoteller. Hovedgaderne ’Calle Marqués de Larios' og ‘Alameda' blev åbnet.

I begyndelsen af den Spanske borgerkrig kunne den Anden spanske republik holde stillingen mod de militære oprørere. Men Málaga var fra begyndelsen en frontby og var kun over kystvejen til Almería forbundet med Republikanernes territorium. Som havn for den republiktro spanske marine var byen et vigtigt strategisk mål for begge borgerkrigspartierne og 1937 fandt Slaget om Málaga sted. Derved kom der til en massakre i Málaga. Massakren i Málaga var en massakre som General Francisco Francos nationalister begik mod flygtninge fra Málaga i februar 1937. Flere tusinder mennesker mistede livet. Først efter Francos død, blev hændelsen overvejende behandlet på lokalhistorisk plan. Mens Nationalisterne den 8. februar 1937 nærmede sig Málaga, flygtede over 40.000 fra byen via kystvejen til Almería. Derunder var der 5.000 børn. Tyske flyvemaskiner og to spanske krigsskibe bombaderede kystvejen.

Málaga oplevede mellem 1959 og 1974 en demografisk og økonomisk ekspansion med det store boom i turistbranchen langs solkysten.

Siden 1998 er havnen i Málaga blevet renoveret og udvidet. Trafikken af varer steg fra 2.261.828 tons i 2010 til 5.448.260 tons i 2011.

Kultur

Byens mest prominente indbygger var maleren Pablo Picasso (f. 1881), og Picasso-museet i Málaga, der åbnede i 2003, er en af de største turistattraktioner i Spanien.

Malagas kunstmuseum Museo de Bellas Artes er indrettet i Palacio de la Aduana. Værkerne er inddelt i to udstillinger – én med kunst fra renæssancen og barokken, og én med mere nutidig kunst.

Byen har et fodboldstadion ved navn La Rosaleda, hvor Málaga CF spiller sine hjemmekampe.

Seværdigheder

  • Alcazabaen i Málaga er en maurisk fæstning, for de mauriske konger af Granada. Fortet kan dateres tilbage til 700-tallet, selvom megen af strukturen er fra midten af det 11. århundrede. Indgangen gennem porten er kendt som Puerta del Christo (Christus dør), hvor den første messe blev fejret efter kristendommens sejr over byen. Fortet var en del af det arabiske Malakas forsvarssystem og knyttet til byens volde, der nu er forsvundet. Oprindelig var en dobbeltmur forbindelsen mellem Alcazabas og det ovenstående borganlæg Castillo de Gibralfaro. Ved foden af Alcazaba befinder der sig ruiner af et amfiteater fra tiden under det Romerske Rige, som delvis kan besigtiges.
Málaga Katedral
  • Málaga Katedral (spansk: Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación) er en romersk-katolsk katedral opført i renæssancestil. Den ligger på et område tidligere afgrænset af en nu manglende del af den middelalderlige mauriske bymur; rester af bymuren der omgiver den nærliggende Alcazaba samt fæstningsanlægget Gibralfaro. Katedralen blev opført i perioden fra 1528 til 1782 efter planer udfærdiget af Diego de Siloe. Kirkens interiør er også udført i renæssancestil.
  • Castillo de Gibralfaro fra begyndelsen af det 14. århundrede, var oprindelig et slot bygget af Yusef den 1. af Granada på en tidligere fønikisk beliggenhed og fyrtårn, hvor fra slottets navn stammer – gebel-faro (fyrtårnets sten). Af dette historiske monument er der i dag kun en række massive fæstningsvolde tilbage.
  • Plaza de la Mercedes 17 er maleren Pablo Picassos fødehjem, hvor han boede de første 10 år af sit liv. Der er udstillet en del af hans tegninger og malerier, men museets hovedtema er personen og historien.
  • Picasso-museet i Palacio de Buenavista åbnede i 2003 åbnede det som museum med en samling af ca. 200 af hans malerier, tegninger, keramik og skulpturer. Bygningen er en kombination af elementer fra renæssancen og den mauriske stil med moderne arkitektur. I kælderen ses resterne af den ca. 3.000 år gamle fønikiske bymur, som dukkede frem, da paladset blev renoveret. Det kan anbefales at besøge museet om morgenen, da køen efterhånden kan blive lang.
  • Jardín Botánico-Histórico La Concepción i den nordlige del af byen, er en park med 3000 indenlandske planter og tropiske vækster.
  • Santuario de la Victoria er en kirke fra 1487. Dens vigtigste kendetegn er den store altertavle, der rejser sig over hovedalteret. I kapellet under kirken finder man familiehvælvingen for Buenavistaerne, der var ansvarlige for genopbygningen af kirken i det 17. århundrede.
  • Paseo del Parque eller Parque de Málaga, er en botanisk have med et areal på ca. 30.000 m².
  • La Malagueta med 14.000 siddepladser er en af Spaniens største tyrefægtningsarenaer. Arenaen kan også besøges, når der ikke er tyrefægtning.
  • La Mercardo de Aterazanas er et marked med lokale fødevarer. Der er åbent fra 8 til 14 alle dage på nær søndag. Markedsbygningen er en historisk smedejernsbygning fra 1800-tallet med maurisk facade fra 1300-tallet.
  • Teatro Romano er ruinerne af et teater fra romertiden, beliggende i udkanten af Málaga. Teatro Romano blev anvendt helt frem til 1300-tallet. Efter maurernes indtog i Málaga, nedbrød de delvis teatret for at opføre andre bygningsværker, heriblandt Alcazabar. Ruinerne af teatret blev udgravet i 1950’erne.
  • El Retiro er en fuglepark ca. 5 km uden for Málagas centrum. Parken er inddelt i tre områder: En fuglepark med ca. 300 fuglearter, de botaniske haver, der er anlagt i engelsk, italiensk og fransk stil, og en historisk park med bl.a. en delfin-fontæne.

Venskabsbyer

Kendte personer fra Málaga

Henvisninger

  1. ^ Peter Ørsted: Romerne – dagligliv i det romerske imperium (s. 80), forlaget Gyldendal, København 1991, ISBN 87-01-72010-4

Eksterne henvisninger


Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

Spain location map.svg
Forfatter/Opretter: NordNordWest, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of Spain

Equirectangular projection, N/S stretching 130 %. Geographic limits of the map:

  • N: 44.4° N
  • S: 34.7° N
  • W: 9.9° W
  • E: 4.8° E
Flag of Portugal.svg
Flag of Portugal, created by Columbano Bordalo Pinheiro (1857–1929), officially adopted by Portuguese government in June 30th 1911 (in use since about November 1910). Color shades matching the RGB values officially reccomended here. (PMS values should be used for direct ink or textile; CMYK for 4-color offset printing on paper; this is an image for screen display, RGB should be used.)
Torrecatedralypalmeras.jpg
Forfatter/Opretter: mahr, Licens: CC BY 2.0
Malaga Cathedral.
Malaga-harbour-2005sep15@16.23.jpg
Forfatter/Opretter: Julo, Licens: CC BY-SA 2.5
Málaga, Spain - harbour. photo 16:23, September 15th, 2005 by Julo
Malaga 2023.jpg
Forfatter/Opretter: Viktar Palstsiuk, Licens: CC BY-SA 4.0
Malaga
Spain Andalusia location map.svg
Forfatter/Opretter: Miguillen, Licens: CC BY-SA 4.0
Location map of Andalusia
Escudo de Málaga.svg
Escudo de la ciudad de Málaga (Andalucía, España): La forma de la mesma ciudad e fortaleza de Gibralfaro con el corral de los captivos en campo colorado; e por reverencia de los bienaventurados dos mártires, San Ciriaco e Santa Paula, que en dicha ciudad fueron martirizados, mandamos poner su imagen de cada uno de ellos en par en las Torres de Gibralfaro; e por la onrra del puerto, le damos las ondas de la mar; e por orladura de las dichas armas, nuestras divisas que es el Yugo y las Flechas (Real Cédula firmada por los Reyes Católicos y fechada en Segovia el 30 de agosto de 1494). Esmaltes: La ciudad y Gibralfaro, colorados; las ondas, plateadas en campo azul; el corral, encarnado; los presos y cautivos, sombreados en blanco y negro; la orladura, dorada en campo mitad verde y mitad púrpura; y los patronos con resplandores de oro, manto azul y túnica dorada, así como el sobrecuello de Sta. Paula. Incluye los lemas otorgados por varios monarcas: Siempre denodada, la primera en el peligro de la libertad, muy hospitalaria, muy benéfica, muy noble y muy leal ciudad de Málaga y Tanto monta. Sobre la corona real abierta está situada la corona cívica, otorgada por Real Decreto del 21 de agosto de 1843. Diputación de Málaga, Simbología: el escudo
Flag of Málaga, Spain.svg
Forfatter/Opretter: Javitomad, HansenBCN, Licens: CC BY-SA 4.0
Flag of Málaga (Andalusia, Spain).
Flag of Andalucía.svg
(c) Miguillen, CC BY-SA 4.0
Flag of Autonomous Comunity of Andalusia (Spain).