Lundafolket
Lundafolket | |
---|---|
![]() Gruppe af Ka-Lundaer i 1909 | |
Områder med store befolkninger | |
![]() ![]() ![]() |
Lunda (Balunda, Luunda, Ruund) er en etnisk bantugruppe, der opstod i det, der nu er Den Demokratiske Republik Congo langs floden Kalanyi. Deres hersker, Mwata Yamvo eller Mwaant Yav, dannede i det 17. århundrede kongeriget Lunda med hovedstad i Musumba. Herfra spredte de sig gennem Katanga og ind i det østlige Angola, det nordvestlige Zambia ( Kanongesha-Lunda og Ishindi-Lunda i Gabon og Republikken Congo) og Luapula-dalen i Zambia (det østlige Lunda eller Kazembe-Lunda).[1]
Historie

Lundaerne var allieret med Luba, og deres vandringer og erobringer affødte en række stammer såsom Luvale ved den øvre Zambezi og Kasanje ved den øvre del af Kwangofloden i Angola.
Lundafolkets hjerteland var rigt på naturressourcer af floder, søer, skove og savanne, og de var fiskere og bønder. De dyrkede majs, hirse, yams, sorghum, squash, bønner, søde kartofler, oliepalmer og tobak, og drak palmevin (en).[2] Deres handlende kom i kontakt med de portugisiske og arabiske og swahilitalende handelsfolk i Østafrika. De spillede en stor rolle i slave- og elfenbenshandelen, der flyttede varer og mennesker fra det centrale Afrika til kysterne for eksport.[3]
Folket i Lunda-riget troede på Nzambi eller Nzamb Katang som en Højeste Skaber af verden, der skabte alt af eksistens på jorden. I deres religion henvendte de sig ikke direkte til Nzambi, men via deres forfædres ånder. Deres konger havde tyve til tredive hustruer. Lunda fangede unge fra de folk, de besejrede, som blev gjort til slaver og bar en jernhalskæde for at symbolisere deres status.
Demografi
I dag omfatter Lunda-folket hundredvis af undergrupper som Akosa, Imbangala og Ndembu og tæller cirka 800.000 i Angola, 1,1 millioner i Congo og 600.000 i Zambia. De fleste taler Lunda-sproget, Chilunda, bortset fra Kazembe-Lunda, som har adopteret deres naboers Bemba-sprog.
Kendte medlemmer
- Moïse Tshombe, præsident for løsrivelsesstaten Katanga og senere premierminister i den Demokratiske Republik Congo
- Mujinga Kambundji, schweizisk atlet
Referencer
- ^ Allafrica.com, Mwati Yamv Preaches Peace At Lunda Lubanza Ceremony, 3. september 2009
- ^ THOMAS, Hugh (1997). La trata de Esclavos: Historia de la trata de seres humanos desde 1440 a 1870. Planeta, p.165.
- ^ Pritchett, James Anthony: "Lunda". World Culture Encyclopedia. Retrieved 15. maj 2007.
- "Lunda og Chokwe Kingdoms." Landestudie: Angola . Library of Congress (oktober 2005).
- "Lunda" Arkiveret 1. januar 2018 hos Wayback Machine kunst og liv i Afrika-projektet . University of Iowa Museum of Art
- Allafrica.com, Mwati Yamv prædiker fred ved Lunda Lubanza-ceremoni, 3. september 2009.
- "En krone på farten: stilistisk integration af Luba-Lunda-komplekset i Lunda-Kazembe-forestillingen", En krone på farten: stilistisk integration af Luba-Lunda-komplekset i Lunda-Kazembe-forestillingen, 2006.
Nogle af oplysningerne er baseret på den tyske Wikipedia-artikel om Lunda (Königreich), som angiver to kilder:
- Pogge (1880). Im Reich des Muata Jamwo. Berlin.
- Buchner (1883). "Das Reich des Muata Jamwo". Deutsche Geographische Blätter . Bremen.
Yderligere læsning
- Pritchett, James Anthony (2001). Lunda-Ndembu : stil, forandring og social transformation i Sydcentralafrika . Madison: University of Wisconsin.
- Pritchett, James Anthony (2007). Venner for livet, Venner for døden: kohorter og bevidsthed blandt Lunda-Ndembu . Charlottesville: University of Virginia.
Medier brugt på denne side
The national flag of the Democratic Republic of the Congo. Created according to the 2006 constitution : Son emblème est le drapeau bleu ciel, orné d’une étoile jaune dans le coin supérieur gauche et traversé en biais d’une bande rouge finement encadrée de jaune. (Its symbol is a sky blue flag, decorated with a yellow star in the upper left corner and crossed in the diagonal by a red strip with thin yellow borders) It seems to be identical, except for a lighter field hue, to the 1966–1971 flag.
Group of Ka-Lundas
The members of the Lunda delimitation commission; also Mme. Sarmento and Mrs. Grenfell