Luftperspektiv

Frans Koppelaar, Landskab nær Bologna, 2001; et maleri i luftperspektiv: fjerne objekter er lettere, lavere kontrast og blå end nærmere objekter.

Luftperspektiv er et udtryk, der beskriver en bestemt måde at male ved at skabe dybdevirkning i maleriet ved at efterligne den atmosfæriske effekt, hvorunder genstande langt væk fra beskueren forekommer blegere og mere blå. Denne effekt forekommer på grund af støv og fugtpartikler i atmosfæren, der spreder det passerende lys i forskellige grader – de korte bølgelængder, dvs. blåt lys spredes mest, hvorimod lange bølgelængder, altså rødt lys, spredes mindst. Dette er grunden til at himlen er blå, og at fjerne genstande tilsyneladende ligger bag et slør af blåt.

Betegnelsen luftperspektiv blev opfundet af Leonardo da Vinci, men den samme form for perspektiv blev benyttet af antikke romerske malere. På Leonardo da Vincis tid havde mange italienske værker med en unaturlig blå baggrund, og luftperspektivet er blevet brugt mere diskret af de nordeuropæiske malere, da atmosfæren her er mere diset.

Se også

Eksterne henvisninger



KunstSpire
Denne artikel om kunst er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Nuvola apps package graphics.svg
Forfatter/Opretter: Vektorisering: Bobarino, Licens: LGPL
Painting palette icon
Icon is used on English Wikipedia by the Arts and Entertainment Work Group of Wikipedia:WikiProject Biography.