Links (golfbane)

(c) Richard Webb, CC BY-SA 2.0
Mesterskabsbanen Muirfield i Skotland er en typisk linksbane.

Links er den ældste type golfbane og blev først udviklet i Skotland, golfens hjemland. Linksbaner ligger ved kystområdersandet jord og ofte blandt sandklitter med få vandhasarder og få (ofte ingen) træer. Dette genspejler både naturen i landskabet, hvor spillet opstod, og det faktum at banearkitekter på den tid havde begrænsede midler til rådighed, samt at gravning måtte gøres med håndkraft og derfor blev holdt på et minimum.

Udfordringerne ved golf på linksbaner kan deles i to. For det første: banernes egen natur, som ofte karakteriseres af ujævne fairways, tyk rough og små, dybe bunkere. For det andet, på grund af beliggenheden ved kysten, er mange linksbaner præget af kraftig vind. Dette påvirker spillestilen og favoriserer golfspillere som kan slå lave, præcise slag. Fordi mange linksbaner består af ni huller som spilles langs kysten i én retning og ni huller som spilles tilbage langs kysten i den modsatte retning, må spillerne ofte kæmpe med modsat vindretning i hver halvdel af runden.

Linksbaner er mest almindelige i Storbritannien, specielt i Skotland, og Irland. The Open Championship spilles alltid på linksbaner, og dette skiller den ud fra de andre major-turneringer, som spilles i USA. Det findes også linksbaner i andre lande, herunder baner i USA som f.eks. Pebble Beach Golf Links i Californien og Whistling Straits i Wisconsin.

Berømte linksbaner

De fleste af de mest berømte linksbaner ligger i England, Skotland, Irland og Nordirland. Blandt disse er:

Danmarks eneste linksbane er Fanø Golf Links.

Medier brugt på denne side

Muirfield - geograph.org.uk - 29898.jpg
(c) Richard Webb, CC BY-SA 2.0
Muirfield. A benign Saturday on the first green. Not like the Saturday afternoon when The Open was last here.