Lewis chessmen

Reproduktioner af Lewis Chessmen. På det øverste billede ses i den øverste række konge, dronning og løber og i den nederste række springer, tårn og bonde. Det nederste billede er et nærbillede af dronningen.
Fire af skakbrikkerne udstillet på British Museum

Lewis chessmen (også omtalt som Uig chessmen efter den bugt, hvor de blev fundet[1]) er en samling middelalderlige skakbrikker, der blev fundet på Isle of Lewis i Hebriderne (Ydre Hebrider) i 1831.[2] De stammer fra fire eller fem sæt skakbrikker og to sæt er komplette.

Skakbrikkerne formodes at være skåret i Norge i 1100-tallet, måske af håndværkere i Trondheim. På det tidspunkt hørte Hebriderne under Norge. Nogle historikere antager, at skakbrikkerne blev skjult (eller tabt) i forbindelse med en eller anden form for uheld under transporten af dem fra Norge til rige norske bebyggelser på den irske østkyst.

Næsten alle brikkerne i sættet er udskåret i hvalrostand, mens nogle få er lavet af hvaltænder. Sættet består af otte konger, otte dronninger, 16 løbere, 15 springere, 12 tårne og 19 bønder. Alle brikkerne forestiller mennesker, undtagen bønderne, der ligner gravsten. Springerne er ryttere til hest, hvor hesten er lille i forhold til rytteren, der bærer spyd og skjold. Med undtagelse af tårnene har alle menneskebrikkerne et trist ansigsudtryk. Tårnene ligner derimod bersærker med et vildt udtryk i øjnene, og de bider i skjoldet i krigsvildskab.

Skakbrikkerne blev opdaget i 1831 i en sandbanke ved Bay of Uig på Isle of Lewis' vestkyst.[3] Der er ingen samtidig beskrivelse af omstændighederne ved fundet, men de skulle være fundet i et lille stenbygget kammer ca. 15 engelske fod (ca. 4,5 meter) under toppen af sandbanken.

De blev fremvist af Roderick Ririe ved et møde 11. april 1831 i Society of Antiquaries of Scotland, og fundet blev splittet kort efter. 10 af brikkerne blev købt af Kirkpatrick Sharpe, og de øvrige (67 skakbrikker og 14 dambrikker) blev købt til British Museum.

Kirkpatrick Sharpe fandt senere endnu en skakbrik, så hans samling kom op på 11 skakbrikker, der alle blev solgt til lord Londesborough. I 1888 blev de igen solgt, denne gang til Society of Antiquaries of Scotland, som skænkede brikkerne til Royal Museum i Edinburgh.

I dag er 82 brikker udstillet på British Museum i London, mens 11 er udstillet på National Museum of Scotland i Edinburgh.[4]

Da brikkerne blev fundet var der rester af rød farve på nogle af dem, hvilket indikerer, at de har været røde og hvide for at kunne adskille de to sider, frem for de sorte og hvide brikker, der bruges i moderne skak.[5]

I populærkulturen

Skakbrikkernes særprægede stil inspirerede den animerede serie Noggin the Nog, og i filmatiseringen af Harry Potter og De Vises Sten fra 2001 optræder der et skakspil, hvor en rød dronning var inspireret af Lewis chessmen.

Se også

  • Karl den Stores skakspil

Referencer

  1. ^ "Uig Chessmen | Comann Eachdraidh Ùig". Ceuig.co.uk. Hentet 2017-03-24.
  2. ^ "The enigma of the Lewis chessmen". Chessbase. 9. november 2010. Hentet 15. august 2013.
  3. ^ Stratford, pp. 5, 8.
  4. ^ Caldwell et al, p. 11.
  5. ^ McClain, Dylan Loeb (8. september 2010), "Reopening History of Storied Norse Chessmen", The New York Times, hentet 14. september 2010 (appeared 9 September 2010 in the newspaper, page C2, New York Times)

Litteratur

  • Caldwell, David H.; Hall, Mark A.; Wilkinson, Caroline M. (2011). The Lewis Chessmen Unmasked. National Museums Scotland. ISBN 978-1-905267-46-0.
  • N. Stratford: The Lewis chessmen and the enigma of the hoard, The British Museum Press, 1997
  • Michael Taylor: The Lewis Chessmen, British Museum Publications Limited
  • HJR Murray: A History of Chess, Oxford University Press

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

UigChessmen SelectionOfKings.jpg
Forfatter/Opretter:
Photograph © Andrew Dunn
, Licens: CC BY-SA 2.0
Two kings and two queens from the Uig, or Lewis chessmen at the British Museum.
Wfm lewis chessmen.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0