Ledreborg

Ledreborg
Ledreborg (Sjælland).JPG
Ledreborg
Opførelse påbegyndt1740
Opførelse afsluttet1745
BygherreJohan Ludvig Holstein
RegionRegion Sjælland
KommuneLejre Kommune
HerredVoldborg Herred
SognAllerslev Sogn
Areal1588 hektar
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ledreborg oprindeligt Lejregård blev bygget i 1740-1745 af lederen af Det Danske Kancelli under Christian VI, lensgreve Johan Ludvig Holstein. Det ligger ved Lejre i Allerslev Sogn Voldborg Herred (Region Sjælland). Der holdes hvert år en slotskoncert med et kendt band, som transmitteres i DR.

Ledreborg har været Holstein-Ledreborg familiens domicil i mere end 250 år, og hovedbygningen indeholder en unik samling møbler og malerier, næsten uberørte siden slottet blev bygget. Fra Riddersalens vinduer mod syd ses den dybe ådal og parken. I de senere år er der foregået et stort genskabelses- og fornyelsesprojekt af terrasserne foran slottet. Ledreborg Gods er på 1588 hektar med Skullerupholm.

Navn

Gamle stik viser, at Ledreborg tidligere hed Lethreborg. Ifølge Saxos krønike (Gesta Danorum) havde ærkebiskop Eskil en borg i den "lethriske" mose eller sump, en borg som Valdemar I den Store fratog ham i 1161. Lejreborg og en del af forsøgscentret i Lejre er byen Lethra (Lethre, Ledra), som bebyggelserne i Lejre og Gammel Lejre hed i gammel tid.

Navnet er afledt af ordet lejr. På oldnordisk hed stedet Hledru; på latin hed det Lethra.

Ifølge Inge Skovgaard-Petersen kan Saxos benævnelse "urbs in solido Lethricæ paludis eller Laterensis urbs" være en betegnelse for sagntidens kongeborg Lethra eller Lethricia arx, hvilket kan være Lejre. I mange år før Skovgaard-Petersens disputats var [borg]en ifølge historisk tradition Søborg Slot, men få år før var det påvist, at koblingen mellem Eskil og Søborg hverken kan underbygges med arkæologiske eller skriftlige fund. Skovgaard-Petersen anførte dog at Saxo nok ville have skrevet, at det var Lejre, hvis det forholdt sig sådan; et andet sted lagde hun ikke så megen vægt på, hvad Saxo skrev.

Ejere af Ledreborg

Galleri

Kilder

  • Dansk Atlas 1831-35
  • Inge Skovgaard-Petersen, Da Tidernes Herre var nær. Studier i Saxos historiesyn. Den danske historiske Forening, København, 1987 (doktordisputats).
  • Danmark fra A-Å. Byer, øer, steder og seværdigheder i Danmark. Gyldendal.
  • J.P. Trap: Danmark 5. udgave, Kraks Landbrug

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Denmark Zealand location map (da).svg
Forfatter/Opretter: Erik Frohne, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of Region Zealand in Denmark, color adjusted

Equirectangular projection, N/S stretching 176 %. Geographic limits of the map:

  • N: 56.20° N
  • S: 54.50° N
  • W: 10.80° E
  • E: 12.60° E
Ledreborg.jpg
Ledreborg Slot blev bygget i 1740-45, af Lensgreve Johan Ludvig Holstein. Det ligger ved Lejre i Allerslev Sogn Voldborg Herred, Lejre Kommune (Roskilde Amt).
Ledreborg2.jpg
Ledreborg Slot blev bygget i 1740-45, af Lensgreve Johan Ludvig Holstein. Det ligger ved Lejre i Allerslev Sogn Voldborg Herred, Lejre Kommune (Roskilde Amt).
Dronning Margrete i Ledreborg - IMG 1559(cr).jpg
På initiativ af Johan Ludvig Holstein skabte S. C. Stanley denne statue af "Margaretha Waldemarsdatter" (Margrete I) til 'Historisk og Genealogisk Peripatetisk Akademi' som Holstein lod indrette i den østlige del af slotsparken til Ledreborg i 1750'erne og 1760'erne.
Ledreborg (Sjælland).JPG
Forfatter/Opretter: Bococo, Licens: CC BY-SA 3.0
fra syd
Ledrepark.jpg
Forfatter/Opretter: Ramloser, Licens: CC BY-SA 3.0
Parken ved Ledreborg Slot, 27. september 2013
Adameva.jpg
Forfatter/Opretter: J.A. Jerichaus (1816-1883), Licens: CC BY-SA 3.0
Statuen af Adam og Eva ved Ledreborg Slot