Lawrencium

Lawrencium
Periodiske system
Generelt
AtomtegnLr
Atomnummer103
Elektronkonfiguration2, 8, 18, 32, 32, 8, 3 Elektroner i hver skal: 2, 8, 18, 32, 32, 8, 3. Klik for større billede.
Radioaktivt?Ja Radioaktivt
UdseendeUkendt, formentlig sølvhvidt eller metallisk
Gruppe3 (Overgangsmetal)
Periode7
Blokd
Atomare egenskaber
Atommasse(262)
Elektronkonfiguration[Rn] 5f14 7s² 7p1
Elektroner i hver skal2, 8, 18, 32, 32, 8, 3
Fysiske egenskaber
TilstandsformFast stof
Smeltepunkt1627 °C

Lawrencium (Lr) er et syntetisk grundstof med atomnummer 103 i det periodiske system. Dets mest stabile isotop er 262Lr, med en halveringstid på ca. 4 timer. Lawrencium syntetiseres fra californium.

Karakteristika

Dette grundstofs udseende er ukendt, men det er formentlig sølvhvidt eller gråt og metallisk. Der vides meget lidt om dets kemiske egenskaber, men forskning tyder på at det opfører sig som de andre actinider.

Grundstof 103 hører til d-blokken, og det grupperes derfor ofte både sammen med overgangsmetallerne og actiniderne i det periodiske system.

Historie

Lawrencium blev for første gang fremstillet af Albert Ghiorso, Torbjørn Sikkeland, Almon Larsh and Robert M. Latimer i februar 1961. Det blev syntetiseret ved at bombardere tre milligram af en blanding af tre forskellige californiumisotoper (grundstof nr. 98) med bor-10 and bor-11-ioner (grundstof nr. 5) i en tungatoms lineær accelerator (HILAC). Det blev rapporteret at isotopen 257Lr henfaldt med en halveringstid på 4,2 sekunder. Siden er flere isotoper af grundstoffet kommet til, bl.a. 256Lr med en halveringstid på 30 s, der blev fundet af Flerov m.fl. ved Dubna-laboratorierne.

Lawrencium er opkaldt efter cyklotronens opfinder, Ernest O. Lawrence. Oprindelig blev symbolet Lw brugt, men det blev senere ændret til Lr. Indtil 1997 blev navnet unniltrium (Unt) stadig brugt som midlertidigt navn.

Kilder

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

D-W005 Warnung vor radioaktiven Stoffen oder ionisierenden Strahlen ty.svg
Radioactive substances or ionising radiation, warning sign D-W005 according to German standard DIN 4844-2
Elektronskal 103.png
(c) Peo at the Danish language Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Denne tegning forestiller elektronkonfigurationen i et lawrenciumatom: Den store kugle i midten forestiller atomkernen, og de små kugler er elektronerne. Bogstaverne på elektron-kuglerne angiver hvilken orbital de tilhører. Den violette farve markerer at lawrencium hører til actiniderne. Udarbejdet af Peo, og frigivet under samme GFDL-betingelser som Wikipedia som helhed.