LEGO

LEGO
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktieselskab Rediger på Wikidata
BrancherLegetøjsindustri, computerspilindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt1932 Rediger på Wikidata
GrundlæggerOle Kirk Christiansen Rediger på Wikidata
HovedsædeBillund, Danmark Rediger på Wikidata
NøglepersonerNiels B. Christiansen, Administrerende direktør
Thomas Kirk Kristiansen, næstformand og storaktionær
ProdukterLEGO, computerprogram Rediger på Wikidata
Regnskab
OmsætningDKK 66 mio. (2023) Rediger på Wikidata
Resultat13,8 mia DKK (2022)
Aktiver55,1 mia DKK (2022)
Organisation
Antal ansatte
25.136 (2023) Rediger på Wikidata
EjereKirkbi
Koldingvej 2, Billund A/S Rediger på Wikidata
ModerselskabKirkbi Rediger på Wikidata
DatterselskaberRebrickable
Lego System
Lego Store
LEGO Production
Lego Interactive Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer54562519 Rediger på Wikidata
OpenCorporatesdk/54562519 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

LEGO A/S (engelsk: The LEGO Group) er en international dansk familieejet legetøjskoncern grundlagt 10. august 1932 af Ole Kirk Christiansen,[1] med hovedsæde i Billund.[2] Oprindeligt lavede virksomheden udelukkende trælegetøj af høj kvalitet, men i 1949 begyndte de også at lave legoklodser af plastik samt andre produkter, og i dag er det bedst kendt for at fremstille legoklodser, og selskabet driver også en række dedikerede legobutikker. Desuden har Lego opført adskillige forlystelsesparker over hele verden kaldet Legoland. I dag producerer og sælger virksomheden en række forskellige legetøjstemaer, der alle har LEGO systemet til fælles, hvilket gør at de kan blandes på kryds og tværs.

Navnet er en sammentrækning af ordene "leg godt". I første halvdel af 2015 blev Lego verdens største legetøjsfirma mål på omsætning med et salg på $2,1 mia., og overgik dermed Mattel, der havde et salg på $1,9 mia.[3][4] Den 11. august 2017 annoncerede selskabet at Niels B. Christiansen ville overtage embedet som ny CEO fra 1. oktober samme år.

I sommeren 2021 annoncerede koncernen, at man efter flere års forskning havde udviklet en bæredygtig plasttype til brug i Lego-klodser, som er fremstillet af genbrugsplast. Forskerne havde endnu ikke fundet en måde at farve plasttypen på endnu.[5]

Navnet "LEGO" er en sammentrækning af ordene "leg godt". Navnet betyder dog også på latin enten "jeg samler", "jeg sammensætter" eller "jeg læser". Disse yderligere betydninger, hvoraf de to første er meget relevante, gav først mening, da virksomheden begyndte at lave plastikklodser med knopper (legoklodser), sådan at de kunne sættes sammen.

Tidslinje

Uddybende Uddybende artikel: Tidslinje for LEGO

Logoer

Lego har ændret logo flere gange siden grundlæggelsen i 1932.[6]

Lego-systemets patenter

LEGO-systemet.

28. januar 1958 kl. 13:58 indgav virksomheden patentansøgning på rør i Lego-systemelementer. Titlen lød: ”Kasseformede elementer med koblingsorganer”. Rør i elementerne bevirkede, at elementerne kunne holde langt bedre sammen. Patentet betragtes som Lego-systemets grundpatent. Det er dog ikke dette patent, der er hovedårsagen til LEGO-systemets og LEGO-koncernens succes. Vigtigere er selve LEGO-systemet.

I modsætning til andre firmaer, der har markedsført ”kasseformede elementer med koblingsorganer”, har LEGO-koncernen i udviklingen af nye elementer sikret, at alle nye elementer passer sammen med alle tidligere frigivne elementer. Det er sikret ved, at man i LEGO-koncernen har udarbejdet og overholdt præcise elementstandarder, der beskriver kravene til Lego-systemelementer. Fundamentet i systemet er standarder for: moduler, koblinger og regler for, hvordan systemet anvendes.

1978 tog Lego patent på LEGO-figuren, tegnet af Jens Nygaard Knudsen, som stadig befolker virksomhedens modeller.

Lego fører hvert år 200 internationale retssager[7] for at beskytte deres navn og varemærke.

Afledte virksomheder

Borg bygget af LEGO-klodser.
  • Bilofix - produceret af Lego indtil 1960. Grundlagt som selvstændig virksomhed i 1964
  • Modulex - produceret af Lego 1963-1965. Grundlagt som selvstændig virksomhed i 1965
  • LEGOLAND åbnede 7.juni 1968

Andre produkter og services

Udover Legoklodser har Lego-koncernen også lanceret en del andre produkter. Dette tæller bl.a. tøjmærket LEGOwear, LEGO Brætspil samt en lang række ting med "LEGO kno-pper" som eksempelvis madkasser og salt & peber sæt. Derudover er der også blevet udgivet en lang række computerspil, racerspil, spil bygget over licenstemaer som f.eks. Pirates of the Caribbean, Indiana Jones og Star Wars. Dette tæller bl.a. serien om LEGO øen, LEGO Harry Potter: År 1-4 og År 5-7, LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, LEGO Star Wars: The Video Game, LEGO Worlds og LEGO Loco.

LEGO's officielle hjemmeside var første gang online i 2000, men har siden da undergået store forandringer. I dag tæller den udover oversigt over nuværende produkter også online butik, spil, filmsekvenser og Pick a Brick, hvor man kan bestille enkelte klodser uden at købe hele sæt.

LEGO Store

LEGO driver i alt 106 Lego Stores spredt i Nordamerika og Europa. Disse butikker sælger udelukkende produkter produceret af LEGO. De fordeler sig således: 64 i USA, ni i Storbritannien, ti i Tyskland, fire i Canada og to i Danmark[8].

LEGO Mindstorms

Hovedartikel: LEGO Mindstorms.
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Kontroverser

Galleri Lego

I efteråret 2003 åbnede Louise Lego Andersen et kunstgalleri ved navn Galleri Lego. En måned senere henvendte medarbejdere fra LEGO Juris A/S sig i galleriet og sagde, at det ville ende med en retssag, hvis hun ikke skiftede navn[9].

LEGO-Koncernens udgangspunkt var, at deres varemærke var så stærkt, at brugen ud fra et mellemnavn stadigvæk ville være krænkende. Louise Lego Andersens udgangspunkt var, at hendes mellemnavn stammede fra hendes morfar, der i 1908 fik mellemnavnet i dåbsgave – altså en del år før LEGO Koncernen fik sit navn.

Sagen blev i første omgang afgjort i Sø- og Handelsretten, hvor Louise Lego Andersen var repræsenteret ved sin onkel, Eigil Lego Andersen. Afgørelsen betød, at hun gerne måtte bruge Lego som mellemnavn, når hun solgte billeder, og hun måtte underskrive billederne med L. Lego, ligesom det var i orden at kalde galleriet for Galleri Lego.

Det blev dog også afgjort, at hun ikke måtte bruge Lego som søgeord på nettet, og at hun ikke måtte bruge Lego som efternavn. Derfor besluttede hun sig for at gå videre til Højesteret med sagen.

Louise fjernede i mellemtiden sit gamle efternavn, hvilket var muligt med den nye navnelov, og hed derefter Lego til efternavn.

I november 2007 blev det i Højesteret afgjort, at Louise var berettiget til at bruge betegnelsen Galleri Lego, at bruge LEGO og Lego som efternavn, at markedsføre sin virksomhed under domænet galleri-lego.dk og at bruge LEGO som søgeord på nettet. Ydermere skulle LEGO-Koncernen betale 150.000 kr. i sagsomkostninger. Retten konkluderede, at Louises produkter kun vagt lignede LEGO-Koncernens produkter, og at der ikke var nogen reel forvekslingsrisiko.[10]

Se også

Referencer

  1. ^ "Celebrating 80 Years of LEGO".
  2. ^ "About Us". The Lego Group. Arkiveret fra originalen 12. januar 2013. Hentet 9. januar 2013.
  3. ^ "Here's why Mattel ousted its CEO Bryan Stockton". Fortune. Hentet 30. december 2016.
  4. ^ Finans, Ritzau (4. september 2014). "Lego er nu verdens største" [Lego is now the world's largest]. finans.dk. Hentet 28. januar 2018.
  5. ^ Efter milliardinvesteringer: Lego har opfundet en bæredygtig version af den ikoniske plastikklods. Finans.dk. Hentet 24/6-2021
  6. ^ "The LEGO Group History". Lego. 9. januar 2012. Hentet 20. februar 2015.
  7. ^ Lego vandt over Lego – dr.dk/Nyheder/Penge
  8. ^ LEGO.com Stores : Homepage
  9. ^ "Louise vinder over LEGO". Arkiveret fra originalen 11. november 2007. Hentet 7. november 2007.
  10. ^ "Lego besejrer LEGO i Højesteret". Arkiveret fra originalen 7. november 2007. Hentet 7. november 2007.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Lego Logo 1936.jpg
LEGO logo 1936
Lego Logo 1946.jpg
LEGO logo 1946
Lego Logo 1948.gif
LEGO logo 1948
Lego Logo 1950.jpg
LEGO logo 1950
Lego logos3.jpg
LEGO logo 1953
Lego Logo 1954.jpg
LEGO logo 1954
Lego 1959.jpg
LEGO logo 1959
Lego logos4.jpg
LEGO logo 1964
Logo-lego-1973.jpg
The LEGO logo as it appeared from 1972 to 1998
Legoland Minilands London.jpg
Forfatter/Opretter: Fluteflute, Licens: CC BY-SA 3.0
London Miniland at Legoland Windsor
LEGO-02.jpg
LEGO bricks
Lego castle.JPG
Forfatter/Opretter: Prune123, Licens: CC BY-SA 4.0
A lego construction representing a castle