Lítla Dímun

Lítla Dímuns placering på Færøerne.

Lítla Dímun, læs luitla duimun er den eneste ubeboede ø på Færøerne og ligger mellem Stóra Dímun og Suðuroy og tilhører Hvalba kommune.

  • Position: 61°38′00″N 6°42′30″W
  • Areal: 0,82 km²
  • Indbyggere: 0
  • Fjeld: Rávan, 414 m

Lítla Dímun hører historisk-geografisk til naboøen Stóra Dímun og er beliggende øst for Sandoy og Hvalba på Suðuroy. Sprogforskere siger, at navnet Dímun har keltisk oprindelse. Første del af ordet, eller di, betyder to, mens sidste del, mun, er en rest af det keltiske ord muinn, som betyder nakke, ryg eller høj. Dvs. at Dímun betyder to nakker, to rygge eller to høje.

Højeste punkt på øen er Rávan 414 moh.[1]

Øen er tilholdssted for mange søfuglearter og bruges til sommergræsning for ca. 300 får. Det årlige overskud i form af lam og får hentes i fællesskab hjem om efteråret og fordeles ligeligt mellem anpartshaverne. Øen er kendt for sit gode græs og fårene for deres gode kødkvalitet. Ejerne, dvs. fåreavlerne i Hvalba kommer jævnligt på øen, og der er 3 hytter, hvor de besøgende kan gå i læ eller overnatte. I maj måned 2006 har de første turister boet en uge på øen.

Foto af Lítla Dímun
Foto af Lítla Dímun
Kort over Lítla Dímun
Kort over Lítla Dímun
Foto af Lítla Dímun
Foto af Lítla Dímun
Frimærke med billede af Lítla Dímun
Frimærke med billede af Lítla Dímun
Foto af får ved Hvalba. Lítla Dímun ses i baggrunden.
Foto af får ved Hvalba. Lítla Dímun ses i baggrunden.

Historie

Den isolerede ø har aldrig været beboet af mennesker. Allerede færingesagaen omtaler, at der holdes får på øen.

Lucas Debes berettede 1673 om får af den oprindelige nordisk korthalede race på øen. Fårene lignede mere geder, havde sort korthåret uld og var mindre end fårene i dag. De var vilde og derfor vanskelige at få fat på. I 1860'erne blev de sidste af den gamle stamme skudt. De får, som man ikke fik fat på, blev skudt ned. Det samme er hændt i 1920 og 1990. Nogle år efter, at øen var solgt, blev denne race udryddet. Tre udstoppede eksemplarer af racen findes på Føroya Fornminnissavn i Tórshavn

Flere forskere mener[kilde mangler], at grunden til, at fårene blev sorte er, at de sorte får er mere frugtbare, når fårene lever vildt. Det samme kan påvises på øen St. Kilda vest for Skotland.

Den 24. juni 1584 skete her en grindefangst, hvor 4 grindehvaler blev slagtet. Det er begyndelsen af verdens ældste jagtstatistik, som føres til i dag. Statistikken over grindefangst på Færøerne viser, at den også var den eneste grindefangst ved Lítla Dímun. Derfor er denne enestående begivenhed optegnet, for der findes overhovedet ingen bugt eller strand, hvor en fornuftigt og traditionelt grindefangst er muligt at gennemføre.

Forlist i 1918

I 1918 strandede den danske skonnert Casper på øen. Skibet var på vej fra Spanien til Vágur med en ladning salt, men blev ramt af en orkan i området. Styrmanden nåede i land med line om livet og fik resten af besætningen ind. De forsøgte forgæves at redde et par kasser fra skibet, og havde derfor ingen proviant. De fandt man en hytte med tændstikker, ildsted og brændsel og en smule tran til en lampe, og de lykkedes dem også at fange to får og en syg fugl. Efter 17 dage opdagede en færøsk fisker dem endelig, og nogle timer senere blev de reddet. Én af de skibbrudne bosatte sig på Færøerne.

Vegetation

Lítla Dímun er den færøske ø med det mindste artsantal i den færøske flora.

Noter

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 61°38′00″N 6°42′30″V / 61.63333°N 6.70833°V / 61.63333; -6.70833Medier brugt på denne side