Krumtapmekanisme
En krumtap (eng. crank, anglicisme krank) er en aksel med en arm og endnu en aksel. Et håndsving er et eksempel på en krumtap.
En plejlstang, krumtap og noget forbundet til plejlstangens anden ende (fod+ben eller stempel) i forening, udgør og fungerer som en krumtapmekanisme. En krumtapmekanisme er et eksempel på en flerledsmekanisme.
En krumtapmekanisme anvendes steder, hvor man ønsker at konvertere mellem en frem-og-tilbage/op-og-ned/translationel bevægelse – og en rotationsbevægelse.
Et eksempel på en krumtapmekanisme er, når et menneske sidder på cyklen; én korrekt placeret fod+ben på en pedal med pedalaksel og en pedalarm (=krumtaparm).
Med begge fødder+ben, pedaler, pedalaksel og pedalarme, vil det samlet udgøre to krumtapmekanismer.
Krumtappen har været kendt i Kina i omtrent 2000 år, mens vimmelskaftet og spinderokken først dukkede op i Europa engang i middelalderen.
Alternativ til krumtapmekanisme
I stempelmaskiner kan en krumtapmekanisme erstattes af en svingplademekanisme – og omvendt.
Anden anvendelse
I en cykelgokart, bruges fødder og ben sammen med en krumtappen, til at drive baghjulene via en kæde. Fødder+ben+krumtapper, vil det samlet udgøre to krumtapmekanismer.
Kilder/referencer
- ^ Ritti, Grewe & Kessener 2007, s. 161:
Because of the findings at Ephesus and Gerasa the invention of the crank and connecting rod system has had to be redated from the 13th to the 6th c; now the Hierapolis relief takes it back another three centuries, which confirms that water-powered stone saw mills were indeed in use when Ausonius wrote his Mosella.
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Panther, Licens: CC BY-SA 3.0
Steam engine in action (animation)
Crank mechanism geometry.
Crankshaft animation.
Forfatter/Opretter: 論, Licens: CC BY 3.0
Scheme of the Roman Hierapolis stone sawmill. The 3rd century AD watermill is the first known machine to incorporate a crankshaft and connecting rod.
Forfatter/Opretter: The original uploader was AndrewDressel at engelsk Wikipedia., Licens: CC BY-SA 3.0
Taken by Andrew Dressel