Kollafjørður

Kollafjørður
Dansk navnKollefjord
PostnummerFO 410
KommuneTórshavn
Befolkning740 (2015)
Markatal51
PlaceringN 62° 7' 1 W 6° 54' 22
Kollafjørður set fra Oyggjarvegur

Kollafjørður er en færøsk bygd på det sydøstlige Streymoy, cirka 25 km nord for Tórshavn. Bygden ligger på nordsiden af fjorden Kollafjøður. Bygden der udstrækker sig parallelt med den nordlige fjordside, har fiskerihavn og flere fiskefabrikker. Der er fiskerihavn, fiskefabrikker, supermarked, tømmerhandel og vinduefabrikken Atlanticpane. Hvert tredje år har Kollafjørður i begyndelsen af juli en byfest kaldet Sundalagsstevna. På sydsiden af fjorden ligger bygden Signabøur, som 2015 havde 132 indbyggere.

Stedet var i den sene middelalder et lokalt tingsted, det såkaldte Vårting. Bonden Jens Christian Djurhuus har efter sagaerne digtet mange kvæder som stadig synges; især hans kvad om Olav Tryggvason eller slaget ved Svolder og Sigmunds og Leifs kvæder.

Kollafjørður Kirkja

Kirken er en typisk sorttjæret færøsk trækirke fra 1837 på et hvidmalet fundament med tag af græstørv, med hvidmalede vinduer og et lille hvidt klokketårn på tagets vestlige ende. Tagryttere står diagonalt på kirken og har pyramidetag, der ender i en fløjstang. Kirken har syv vinduer på nord siden og otte på sydsiden - alle forsynet med skodder. I vestgavlen ses et højtsiddende dobbeltvindue og et enkelt i korgavlen. Indgangsdøren sidder i kirkens nordvestlige ende.

Indenfor i kirken er alt i råt træ og kirken har ikke hvælv eller loft. I forkirken hænger en tavle med initialer på håndværkerne, der byggede kirken. Koret samt præsteværelset er adskilt fra kirken med et udsavet korgitter, med de kristne symboler. Altertavlen er malet af C.H. Isaksen, Tórshavn, og forstiller Jesu fødsel. Døbefonten er ligesom prædikestolen ottekantet med profilfelter, mens dåbsfadet er af tin og stemplet København 1762. De to store barokstager er fra kirkens opførsel, mens den syvarmede stage, de to messinglysekroner og trælysekronen er skænket af medlemmer af menigheden. Under hvælvingen hænger to kirkeskibe. Det ene, en borðbátor (en træbåd med sejl) er skænket til kirken af forældrene, for at minde deres søn, der druknede ved Island som 25-årig. Det andet er en model af Norske Løve, der forliste på Færøerne d. 31. december 1707. Kirken fik ny klokke i 1960, støbt af de Smithske støberier med teksten: "aldrig forstummer tonen fra himlen". En ældre klokke stammer fra et skib, der gik på grund ved Miðvágur.

Kirken er en del af Norðstreymoyar Prestagjald.

Galleri

Eksterne henvisninger og kilder

Wikimedia Commons har medier relateret til:

62°06′58.3″N 06°54′22.0″V / 62.116194°N 6.906111°V / 62.116194; -6.906111

Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.

Medier brugt på denne side

List-Icon.svg
Forfatter/Opretter: Tango Project], Gnome, og VisualEditor team, Licens: GPL
Icon used to indicate a list
Faroe Islands, Streymoy, Kollafjørður and Signabøur.jpg
Forfatter/Opretter: Vincent van Zeijst, Licens: CC BY-SA 3.0
The villages Signabøur (right) and Kollafjørður (centre) on the shores of the fjord Kollafjørður on the island Streymoy (Faroe Islands, Denmark). The separate houses in the left and right foreground that do not lie WITHIN these villages form the hamlet of Oyrareingir.
Kollafjørður 2009.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Kollurfjørður seen from Oyggjarvegur
Kollur barnarodur dreingir joansoka 2012.JPG
Forfatter/Opretter: EileenSanda, Licens: CC BY-SA 3.0
Kollur is a Faroese wooden rowing boat from the village Kollafjørður. It belongs to KÍF (Kollafjarðar Ítróttarfelag, róðrardeild), which is the rowing club/sports club of Kollafjørður. This photo was taken in Vágur, Faroe Islands, just after the children's boat race (boys). The boat is orange with black on the top of the boat.
Kollafjørður, Faroe Islands 2002.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Porkeri (Contact at the Danish Wikipedia), Licens: CC BY-SA 3.0
View from Sornfelli down on the Kollafjørdur and the town of Kollafjørður on Streymoy, Faroe Islands