Kok

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kok (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kok)
(c) Bundesarchiv, Bild 183-1989-1017-016 / CC-BY-SA 3.0
To kokke.

En kok har taget en faguddannelse og arbejder med madlavning; professionelt på restaurant, i kantiner og andre storkøkkener. Kokkeuddannelsen er en af uddannelserne inden for nærings- og nydelsesmiddelindustribranchen. Udtrykket anvendes også om dem, der laver mad som hobby.

Navnehistorie

"Chef" (fra latin caput) er en forkortelse af chef de cuisine, den franske betegnelse for en køkkenchef. Titlen kok i det kulinariske erhverv stammer fra la haute cuisine i det 19. århundrede. Det engelske "chief" anvendes om professionelle kokke, uanset rang. Cook er kokkepige.

Uniform

Kokkehue, halsklud, dobbeltradet jakke, forklæde, ternede bukser og sikkerhedssko eller træsko. En kokkehue (toque) er høj for at lade luften cirkulere og lede varme væk. En kalot er et alternativt til kokkehuen.

Halskluden blev brugt til at tørre sveden af ansigtet. Pga. hygiejne bruges det ikke mere, og den er nu til pynt. Jakken er som regel hvid. Den farve afviser varme. De to lag stof på brystet forhindrer forbrændinger og skoldninger. De to lag skjuler også pletter på jakken, når den rene side knappes hen over den plettede. Forklædet når til under knæet, og det forebyggelser også af forbrændinger. Sko og træsko er slidstærke med fast overlæder for at forhindre skader fra faldende genstande som gryder og knive. Smykker er forbudt.[kilde mangler]

Se også

JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Economist.svg
Forfatter/Opretter: Viktorvoigt, Licens: CC BY-SA 3.0
stub icon
Bundesarchiv Bild 183-1989-1017-016, Moritzburg, Köche beim verkosten.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 183-1989-1017-016 / CC-BY-SA 3.0
For documentary purposes the German Federal Archive often retained the original image captions, which may be erroneous, biased, obsolete or politically extreme.
Moritzburg, Köche beim verkosten ADN-ZB Häßler 17.10.89 pe Bez. Dresden: Verkosten ist das A und O, auch für den ungarischen Weltmeister der Köche Rudolf Matyas (l.). Gemeinsam mit dem Küchenmeister der Moritzburger "Waldschänke" Nandor Kheim, und Kollegen vom Hungar-Hotel in Miskolc sorgte der Meister bei den Tagen der ungarischen Küche in der belebten Gaststätte bei Dresden für ein kulinarisches Speisenangebot. (siehe auch 15N)