Kirkja

Kirkja
['tsjisjtsja]
(dansk: Kirke)
Kirkja på færøkortet
PlaceringN 62° 19' 10
V 6° 18' 50
Indbyggere (2020)
Rang
30
80
KommuneFugloyar kommuna
PostnummerFO 766
Markatal20
Grammatik
Dativ:
Genitiv:

á/av Kirkju
til Kirkju
Kirkjan á Kirkju

.

Kirkja
Havnen i Kirkja

Kirkja (dansk: Kirke) er en bygd på øen Fugloy, der er en del af Færøernes nordøstregion. Indbyggertallet var 30 i 2020. Bygden ligger i Fugloyar kommuna.

Kirkja er sammen med Hattarvík de eneste bygder på Fugloy. I nutiden er Kirkja hoved-bygden på Fugloy. De offentlige opgaver er overvejende samlet i Kirkja. Bygden har elektricitetsværk, butik, skole, restaurant og kommunekontor.

Kirkja er i modsætning til nabobygden Hattarvík ikke udsat for at blive affolket, men på langt sigt ser fremtiden ikke lys ud.

Historie

Kirkja blev første gang nævnt på skrift i Hundebrevet fra slutningen af 1300-tallet, som bygden som Bø. Det oprindelige navn, har sandsynligvis været Kirkjubøstaður eller Kirkjubólstaður.

I vinteren 1818 var det lige ved at havet gjorde en ende på Kirkja, da seks mænd fra Kirkja døde i en bådsulykke.

Kirkjan á Kirkju

Kirkja er oprindelig en kirkebygd, hvilket navnet jo også antyder. Men da kirken var faldefærdig i 1830’erne, og der ikke var nogen mænd i Kirkja til at passe kirken, blev kirken genopbygget i Hattarvík. Der var derfor ingen kirke i Kirkja i 100 år. I 1930’erne var der et stort ønske fra bygdefolkene i Kirkja om at få en kirke, og de gjorde et stort stykke arbejde for at bygge den. Kirken blev indviet i 1933.

Der er fundet rester af gamle trækirker ved den nuværende kirke, som er en rektagulær, sort tjæret bygning, opført i træ, med fem hvidmalede vinduer på sydsiden og fire samt indgangsdøren på kirkens nordside. Taget er nu dækket af grønt blik, i stedet for de oprindelige græstørv. Over vestenden sidder en hvidmalet tagrytter, der flugter kirkens sider, med pyramidetag og grønt bølgeblik. Kirken har åben tagstol og har bejdsede paneler. Koret er adskilt fra resten af kirkerummet af et gitterværk. Alterbilledet, Jesus vandrer på søen, er malet af kunstmaleren Sámal Joensen-Mikines. Klokken er støbt af De Smithske Støberier i Aalborg. Der hænger tre kirkeskibe under loftet – to færøbåde samt en slup. Kirken har en af Færøernes ældste bibler.

Trafik og turisme

Postbåden M/S Ritan lægger til tre gange om dagen på ruten HvannasundSvinoy – Kirkja – Hattarvík, hvis vejret tillader det. Det er en oplevelse at se, når postbåden i et gunstigt øjeblik sætter en passager i land. Siden 1980'erne er der parallelt med vandrevejen til Hattarvík også anlagt en 5 km lang bilvej. Der er helikopterrute fra Tórshavn tre gange ugentlig.

Fra Kirkja er der udsigt til fuglefjeldene på Svínoy og Kap EnnibergViðoy. Der er vandremuligheder til Fugloys højeste fjeld Klubbin (621 m). Fjeldet ligger ikke langt fra Kirkja, og fra toppen har man panoramaudsigt til store dele af Norðoyar.

Litteratur

  • P.O. Hansen, Fugleø, OAB-Tryk, Odense

Kendte personer født i Kirkja

Eksterne henvisninger

62°19′10″N 06°18′50″V / 62.31944°N 6.31389°V / 62.31944; -6.31389

Medier brugt på denne side

The Church on Kirkja, Fugloy, Faroe Islands.JPG
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
Kirkja er en lille bygd på øen Fugloy på Færøerne. Fugloy betyder Fugleøen. Kirkja betyder Kirke. På billedet ses kirken i Kirkja. Øerne i baggrunden er nogle af de andre Nordøer (Norðoyggjar). Den nærmeste (til venstre) er Svínoy. Kirken på Kirkja blev indviet i 1933.
Byskilt Færøerne black white.svg
Forfatter/Opretter: Andel, Licens: CC0
Byskilt på Færøerne uden tekst i sort/hvid.
Kirkja on Faroe map.png
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0