Kiks

En knækket kiks

En kiks er et lille, tørt og sprødt stykke bagværk af groft eller fint mel. Kiks kan spises uden pålæg – eller med ost, smør og en delikatesse som kaviar. Udover almindelige kiks findes der mange forskellige slags, f.eks. chokoladekiks og fuldkornskiks. Kiks er ingrediens i flere kager som kiksekage og ostekage (cheesecake).

Kiks spises i flere kulturer, og kan også indeholde andre ingredienser end kornmel. Riskiks er udbredte, ligesom krupuk (friturestegte kiks med bl.a. rejer og krydderier) er populære i Sydøstasien.

Tudekiks

Udtrykket Tudekiks er et begreb, om kiks der trøstespises oven på en ubehagelig oplevelse. Begrebet anvendes som regel i en hånlig sammenhæng, hvor en person kan blive opfordret til at tage en tudekiks i stedet for at være forurettet over en (mindre) ting, der er gået personen imod.

Eksterne henvisninger

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.


Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Bread and wine.svg
Forfatter/Opretter: AnonymUnknown author, Licens: CC0
Bread and Wine
Broken-cracker.jpg
Forfatter/Opretter: Nada Stankova, Licens: CC BY-SA 2.0
Ein zerbrochener Cracker