Kattun

Mønsterbog og trykformer fra kattuntrykkeriet E. Glück, Chemnitz
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Katun (flod).

Kattun (tidligere katun) er glatte, lærredsagtige, temmelig tæt vævede bomuldstøjer, sjældent ensfarvede og da stærkt appreterede, f.eks. forkattun og sarsenets, oftest med påtrykte farvemønstre. Det i kattuntrykkerierne fremstillede kattun, i England oftest kaldet calicot[1], i Frankrig indienne, udgjorte tidligere en så vigtig artikel, at ca. 1/7 af hele Europas bomuldsimport medgik dertil.

Kattun kom oprindelig udelukkende fra Indien[1], men i 18. århundrede tog fabrikationen et voldsomt opsving i England og i begyndelsen af 19. århundrede ligeledes i Frankrig (Alsace). Trykningen foregår ved hjælp af graverede kobbervalser på flerfarvetrykmaskiner. Til kattun i udvidet forstand må henregnes stoffer som shirting, nankin, dowlas, sengekattun og andet.

Se også

Noter

  1. ^ a b Fra den norske artikel med fri licens "Kaliko" : Kaliko, eller kattun (etter den indiske byen Calicut, nå Kozhikode), glatte bomullstøyer i toskaftsbinding, oftest flerfarget og stormønstret. Stoffet kom opprinnelig fra India, men fremstillingen tok på 1700- og 1800-tallet et voldsomt oppsving i England og Frankrike. Den såkalte kaliko-trykking foregår ved hjelp av graverte kobbervalser med individuell fargetilførsel og utføres på flertrykk-fargemaskin. (http://snl.no/kaliko Store norske leksikon, 2014-01-02)

Litteratur

Kilde

Eksterne henvisninger



Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.

Medier brugt på denne side

Chemnitz Musterbuch Kattundrucker.jpg

Musterbuch und Druckformen der Kattundruckerei E. Glück, Chemnitz

Schloßbergmuseum Chemnitz