Kardæsk (våben)

Kardæsk fra 1. verdenskrig
For alternative betydninger, se Kardæsk. (Se også artikler, som begynder med Kardæsk)

En kardæsk er en cylindrisk blikbeholder, eller blot en sejldugspose, fyldt med jernkugler. Beholderen lades i en kanon i stedet for en kanonkugle eller granat. Når kanonen fyres af, splintres beholderen, og indholdet forlader kanonmundingen som spredehagl. Eksempelvis under 1. Verdenskrig var kardæsker effektive mod soldater og heste på korte afstande.

Blikbeholderen kan fyldes med forhåndenværende ting – det behøver ikke at være kugler. Jernaffald (lokkebrokker), søm, møtrikker, småsten og geværkugler fandt bl.a. anvendelse i Kampene ved Dybbøl, hvor kanonkugler var knappe og dyrere end kardæsker i brugte kiksbeholdere.

sejlskibe anvendtes kardæsklignende projektiler i form af jernstænger, kroge og kædestumper, der var effektive til at beskadige sejl og rigning.

Navnet kardæsk/kartæske kommer fra det tyske Kartätsche, der stammer fra italiensk; enten fra cartuccia (patron), eller fra cartoccio der betyder kræmmerhus. Begge ord er afledt af carta (papir).

Et drueskud.

Et drueskud var en færdigpakket kardæsk med et antal jernkugler pakket stramt i en tjæret lærredssæk, så den passede til den pågældende kanons kaliber. Navnet kommer af at kuglernes omrids var synlige igennem stoffet, så kardæsken mindede om en klase druer.

En skråsæk var en aflang lærredspose, fyldt med jernaffald (skrå).

Kilde


MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

BL2.75inchShrapnelMkIShellDiagram.jpg

Diagram of Mk I shrapnel shell for British BL 2.75 inch mountain gun.
Length 9.65 inches, diameter 2.73 inches. Weight filled & fuzed 12.5 lbs.
Shell is of the modern design with 2 inch fuze hole, separate base which screws in, bursting charge is of compressed powder pellets.
Body and base of forged steel.
Contains 253 balls, 41/lb.


Central tube contains powder pellets to increase angle of opening on release of bullets.
Grapeshot treatise closeup.jpg
Close up of grapeshot from File:A treatise on artillery sketch norman.jpg, which is PD-OLD.