Kalorie

Enheden "kalorie" anvendes i dag oftest som mål for energiindhold i fødevarer. Energiindholdet på 330 kcal i en 710 ml energidrik svarer omtrent til en fastfood cheeseburger eller 80 gram sukker.

Kalorie (symbol cal), ældre enhed for energi (især varmeenergi). En kalorie er defineret som den energi der kræves til opvarmning af 1 gram vand 1 grad celsius fra 14,5 °C til 15,5 °C.

I dag benyttes almindeligvis SI-enheden joule til at angive energi. Ved eksperimenter har man fundet, at 1 cal = 4,184 J. Det er en udbredt misforståelse at en kalorie forkortes kcal. Dette er dog ikke tilfældet, da k er SI-præfiks for kilo, hvorfor kcal altså står for kilokalorie:

1 kcal = 1000 cal

Forvirrende nok kaldes kilokalorier ofte blot for kalorier inden for ernæringslære, og i den forbindelse kaldes en "almindelig" kalorie også en gramkalorie.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Medier brugt på denne side

Energy drink and fast food cheeseburger calorie comparison.jpg
One 24-ounce energy drink has 330 calories, more than a fast-food cheeseburger, and the equivalent of 18 single-serving packets of sugar.