Kalkning (hvidtning)

Kalket bindingsværkshus i Den Fynske Landsby.
Kalkemanden. Maleri af L.A. Ring fra 1908.
Foto:  Statens Museum for Kunst
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kalkning. (Se også artikler, som begynder med Kalkning)

Kalkning er en teknik, hvor man benytter kalk til at hvidte en overflade. Man benytter læsket kalk. Teknikken har været benyttet siden middelalderen både indendørs og udendørs. Ude er kalken med til at beskytte eksempelvis lerkliningen i bindingsværk og inde er det med til at give et lysere rum og lettere at lyse op.

Kalkning er også blevet brugt i kirker, bl.a. til kalkmalerier, hvor man i første omgang brugte det til baggrundsfarve. Senere kalkede man malerierne over fordi de enten var uinteressante eller fordi man ønskede helt hvide kirkerum.

Et andet sted hvor kalk hyppigt bliver brugt, er i staldene ude på et landbrug. Kalken bruges - ligesom i kirkerne - til at holde væggene hvide. Der bliver typisk kalket én gang om året, på et moderne landbrug. Dette for at bibeholde den hvide farve, som hurtigt kan falme i de støvende omgivelser.

Byggeri og bygningsdeleSpire
Denne artikel om byggeri eller bygningsdele er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Kalkemanden.jpg
Forfatter/Opretter: L.A. Ring , Licens: CC0
Gamle Ane har slået vinduet op og kigger ud i det stærke sollys for at veksle nogle ord med Per Nilen. Han er med kalkekost og spand i færd med at gøre hendes hus forårsklart og kniber øjnene sammen mod det skarpe genskin fra den hvidpudsede mur. Bygningen og dens omgivelser læner sig af ælde og slid i forskellige retninger og danner skrånende linjeforløb og skæve vinkler, der afbalanceres af Per Nilens figur. Han har afbrudt sit arbejde under samtalen med Ane, og med sin næsten frontale placering, den ene hånd i siden og vægten ligeligt fordelt i træskoene på de toppede sten, står han som et solidt midtpunkt. Et kig ind i hverdagen Vinduet med den nyligt reparerede, kittede rude synes næsten at åbne ud af maleriets rum, og billedkanten skærer motivet så abrupt af, at kun et lille udsnit af Anes ansigt indrammes af vinduesfaget. Den overraskende beskæring og den minutiøse, realistiske detaljering bidrager til fornemmelsen af et kig ind i en almindelig, oplevet hverdag og dens gøremål, som Ring selv kendte så indgående. Efter at have renoveret den gamle skole i Baldersbrønde nær Hedehusene var han i 1902 flyttet dertil med sin familie. Gamle Ane boede lige overfor og hjalp til i huset hos Ring, og hun og Per Nilen kan genkendes i mange af hans malerier.[2]
Denmark-odense-fynske landsby-house.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0