Jungiansk terapi
Jungiansk terapi eller jungiansk psykoterapi, også kendt som jungiansk analyse, er en psykoterapeutisk tilgang, der er baseret på teorier og koncepter udviklet af den schweiziske psykiater Carl Gustav Jung[1][2]. Tilgangen er opkaldt efter Jung, fordi han var grundlæggeren og den første fortaler for denne tilgang.
Hovedtræk
Jungiansk terapi er dybdeterapi, der fokuserer på at udforske de ubevidste aspekter af den menneskelige psyke, og den har et formål om at hjælpe individer med at udvikle en dybere forståelse af sig selv og deres indre verden for at fremme mental trivsel[1]. Den fremhæver udforskningen af drømme, symboler, myter og arketyper som vigtige metoder til at fremme psykologisk og spirituel vækst[3]. I jungiansk terapi er klienten således ikke en passiv modtager af “redskaber” eller “værktøjer” til problemløsning, men samarbejder med terapeuten om at skabe øget bevidsthed ved at udforske det ubevidste. Ifølge empirisk forskning kræver en konventionel jungiansk analyse i gennemsnit 90 terapisamtaler[4].
I Danmark
I Danmark har Jungiansk terapi en vis betydning, selvom dem måske ikke er lige så udbredt som mere mainstream terapiformer som kognitiv adfærdsterapi. Jungiansk terapi tilbydes af nogle terapeuter og terapeutiske centre, der har specialiseret sig i dybdepsykologi og Carl Jungs teorier. I Danmark undervises der i jungiansk terapi ved Jung Instituttet i København, som blev grundlagt i 1980[5]. En kendt dansker på området er Jytte Back Grønkjær, der blandt andet har skrevet bogen Drømme og individuation[6].
Kritik
Jungs teorier er komplekse og omfattende, og nogle kritikere mener, at de kan være vanskelige at anvende i terapipraksis[7][8]. Terapeuter kan finde det udfordrende at navigere i de mange begreber og symboler, der er en del af Jungs tilgang.
Litteratur
- Bangshøj, Kim (2022): “Individuation”. Tidsskrift for Psykoterapi, nr. 2
- Edwards, M. (2001). Jungian analytic art therapy. In J. A. Rubin (Ed.), Approaches to art therapy: Theory and technique (pp. 81–94). Brunner-Routledge.
- Jytte B. Grønkjær: Drømme og individuation, Hovedland 1999
- C.G.Jung: Den analytiske psykologis grundlag og praksis. Udgivet af oLars Bo Bojesen. Gyldendal 1993.
- Nordby, Thomas (2022): “Personaen og skyggen”. Tidsskrift for Psykoterapi, nr. 2
- Sedgwick, David (2003): Introduction to Jungian Psychotherapy. Routledge
- Skogemann, Pia (1991): “Drømme og fortolkningens problem”. Psyke og Logos, nr. 1
- Skogemann, Pia (2021): “Drømme”. Tidsskrift for psykoterapi, 2, pp. 14-17
- Snedevig, Lotte (2021): “Synkronicitet”. Tidsskrift for psykoterapi, nr. 2
- Urhøj, Hanne (2022): “Arketypisk psykodynamisk individuation”. Tidsskrift for Psykoterapi, nr. 2
Referencer
- ^ a b Jungian Therapy | Psychology Today
- ^ What is Jungian Psychology?
- ^ Introduction to Jungian Psychotherapy: The Therapeutic Relationship - David Sedgwick - Google Bøger
- ^ Christian Roesler (2013): Evidence for the Effectiveness of Jungian Psychotherapy: A Review of Empirical Studies. Behav Sci (Basel). 2013 Dec; 3(4): 562–575.
- ^ Jung Instituttet i København – C.G. Jung i Danmark
- ^ Grønkjær 1999
- ^ https://www.structural-learning.com/post/jungian-psychology#:~:text=Criticisms%20of%20Jungian%20Psychology&text=Lack%20of%20Empirical%20Evidence%3A%20Jungian,are%20difficult%20to%20test%20scientifically.
- ^ The future of Jungian analysis: strengths, weaknesses, opportunities, threats (‘SWOT’)! Andrew Samuels, 2017, Society of Analytical Psychology (SAP) Annual Lecture, March 25th2017.