Jungfraujoch

Jungfraujoch
Männlichen01.jpg
Udsigt over Eiger, Mönch og Jungfrau. Jungfraujoch befinder sig mellem de to sidstnævnte
Højde3.471 m
StedSchweiz Schweiz
KædeAlperne
Jungfraujoch ligger i Schweiz
Jungfraujoch
Jungfraujoch
Top of Europe.jpgJungfraujoch og Sphinxen

Jungfraujoch (3.471 m.) er et bjergpas eller saddel mellem Mönch og Jungfrau i Berner Alperne på grænsen mellem kantonerne Bern og Valais. Strengt taget er Jungfraujoch det laveste punkt på bjergranden mellem Mönch og Jungfrau i 3.471 meters højde. Det er kun lidt højere end bjergstationen for Jungfraubahn, Jungfraujoch Banegård, som med en højde på 3.454 meter er den højest beliggende jernbanestation i Europa. Jungfraujoch kaldes ofte "Toppen af Europa" i turistlitteratur.

Ikke langt øst for Joch'en rejser tinden, som kaldes Sphinxen, sig, og topper med en højde på 3.571 meter. Den begynder fra Jungfraujoch på Valais-siden ved den store Aletsch-gletsjer. Der er en elevator til toppen af Sphinxen, hvor en lille udsigtsplatform og et videnskabeligt observatorium, Sphinx Observatoriet, befinder sig. Jungfraujoch er også hjemsted for en af Global Atmosphere Watchs forskningsstationer. Jungfraujoch kan kun nås gennem en 7,3 km lang tandhjulsbane-tunnel, som drives af Jungfraubahn, den højeste i en serie af samarbejdende jernbaneselskaber, som står for adgangen til Jungfraujoch fra Interlaken.

Tunnelen

Adolf Guyer-Zeller fik ideen til en tunnel i 1893 og planlagde på det tidspunkt at bygge syv stationer inden i tunnelen, før man nåede, hvad der nu er Sphinxen. Konstruktionen af tunnelen begyndte 27. juli 1896 og tog 16 år.[1] Konstruktionsfasen blev besværliggjort af mange problemer, herunder pengemangel, forfærdeligt vejr og et stigende dødstal som følge af ulykker. Den værste ulykke skete i 1908, da 30 tons dynamit sprang i luften ved et uheld.

Da konstruktionen blev afbrudt, var tunnelen kun nået til Jungfraujoch i stedet for Sphinxen og med kun to mellemliggende stationer. Men selv i sin nuværende tilstand er Jungfraubahn en imponerende præstation indenfor ingeniør- og konstruktionskunst, og den er stadig indehaver af titlen som Europas højest beliggende jernbane. Banen starter ved Kleine Scheidegg umiddelbart udenfor tunnelen.

Noter

  1. ^ Jungfrau Railway Arkiveret 24. august 2007 hos Wayback MachineJungfraubahn.ch

Eksterne links

Koordinater: 46°32′55″N 7°58′59″Ø / 46.54861°N 7.98306°Ø / 46.54861; 7.98306

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

Switzerland relief location map.jpg
Forfatter/Opretter: Eric Gaba (Sting - fr:Sting) and NordNordWest, Licens: CC BY-SA 3.0
Blank physical map of Switzerland, for geo-location purpose. More maps: → Maps of Switzerland.
Männlichen01.jpg
Eiger, Mönch and Jungfrau with tracks of the Jungfraubahn south of the Kleine Scheidegg as seen from the slopes of Lauberhorn
Top of Europe.jpg
Jungraujoch, Top of Europe, Switzerland