Julius Caesar Scaliger

Julius Caesar Scaliger

Julius Caesar Scaliger - Imagines philologorum.jpg

Personlig information
FødtGiulio Bordon Rediger på Wikidata
23. april 1484 Rediger på Wikidata
Riva del Garda Rediger på Wikidata
Død21. oktober 1558 (74 år) Rediger på Wikidata
Agen Rediger på Wikidata
BopælAgen Rediger på Wikidata
FarBenedetto Bordon Rediger på Wikidata
BarnJoseph Justus Scaliger Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev afAlbrecht Dürer Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKlassisk videnskabsmand, skribent, læge, filosof Rediger på Wikidata
FagområdeRenæssancehumanisme Rediger på Wikidata
EleverMarc Antoine Muret Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDen gyldne spores orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Julius Caesar Scaliger (født 23. april 1484, død 21. oktober 1558 i Agen i Frankrig) var en italiensk polyhistor, far til Joseph Justus Scaliger.

Efter sin egen angivelse var han født ved Gardasøen som medlem af den fornemme familie della Scala. Imidlertid er hans egen beretning såvel om hans afstamning som om hans ungdoms oplevelser lidet troværdig, og der er mere sandsynlighed for, at han er født i Padua som søn af miniaturmaleren og geografen Benedetto Bordoni.

Efter et bevæget ungdomsliv, hvorunder han tog del i krigene i Italien, begav han sig 1529 til Agen i Frankrig, hvor han i begyndelsen levede som læge. Han studerede væsentlig oldtidssprogene, men var også inde i mange andre videnskaber. Forfængelig og trættekær, som han var, kom han i polemik med adskillige andre videnskabsmænd.

Et heftigt angreb på Erasmus fra Rotterdam rettede han i to Taler (1531 og 1536). Af hans skrifter mærkes De causis linguæ latinæ (1540 og oftere) og Poetices libri VII (1561). Han gav sig også af med naturhistoriske studier og skrev kommentarer til Aristoteles' og Theofrasts naturhistoriske skrifter.

Videre beskæftigede han sig også med filosofien ; her kan mærkes hans Exercitationes de subtilitate ad H. Cardanum (1537). Efter hans død er udkomne Epistolæ et orationes (1600) og Lettres grecques à Imbert (1877).

Eksterne henvisninger


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.

Medier brugt på denne side