Julesang

DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Amerikansk barnekor med nissehuer optræder med julesange i 2006.
Foto: Ethan Lindsey
En traditionel, kendt engelsk julesalme, "Angels We Have Heard On High", arrangeret for træblæsere.

Julesange og julesalmer er sange med varierende indhold og form, som har det til fælles, at de særlig bliver fremført eller spillet i tiden omkring jul. De har ofte et indhold med referencer til julen, for eksempel ved at henvise til Jesusbarnet, juleevangeliet, julefejring eller vinter, men kan også være knyttet til højtiden gennem tradition, uden at have noget egentligt juleindhold. Mange julesange er folkeeje, er kendte og bliver sunget af store dele af samfundet.

Nogle julesange synges traditionelt i særdeleshed juleaften, og mens familien går eller danser omkring juletræet med hinanden i hænderne.

De danske julesange er en blandet flok af både gamle og nyere folkesange samt de nyere og mere moderne julesange, der bl.a. spilles på danske radiostationer op mod jul. Julesalmer er salmer fra Den Danske Salmebog. Danske salmer, herunder julesalmer, blev første gang samlet i en rigtig salmebog i 1569.

I Storbritannien og andre engelsktalende lande er der en særlig tradition for de såkaldte christmas carols, som udgør en egen genre. Eksempler på populære christmas carols er Good King Wenceslas og Carol of the Bells.

Se også

Eksterne henvisninger

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Medier brugt på denne side

Youth Choir in Healdsburg.jpg
Forfatter/Opretter: ethan lindsey, Licens: CC BY 2.0
Holiday songs on the streets in Sonoma
Youth Choir in Healdsburg
Angels We Have Heard on High (Kevin MacLeod) (ISRC USUAN1100329).oga
Forfatter/Opretter: Kevin MacLeod (incompetech.com), Licens: CC BY 2.0
Angels We Have Heard on High, 2 minutes 25 seconds. Clarinet and French Horn together with a selection of supporting strings. Slow and mellow.
DanishView.svg
Based on DanishView.png - made in Inkscape.