Jordtræthed
Jordtræthed er et løst begreb, som dækker den kendsgerning, at visse planter ikke vil komme i vækst, hvis man sætter dem i en jord, hvor planter af samme slags har vokset før. Problemet er særligt udtalt hos medlemmer af underfamilien Maloideae inden for Rosen-familien (Rosaceae), men kan også ses hos andre plantegrupper.
Årsagerne til jordtræthed er ikke fuldt kendte, og er muligvis forskellig for forskellige planter. I rosenfamilien - hvor fænomenet er et stort problem for både frugtavlere og rosengartnerier - falder hovedmistanken på et samspil af forskellige skadevoldere, herunder nematoder og svampe. Dette understøttes af at problemet kan afhjælpes ved dampsterilisering af jorden, hvilket tyder på en biologisk årsag[1][2]. Forsøg indikerer, at dyrkning af forskellige arter af Fløjlsblomst (Tagetes spp.) kan reducere problemer med jordtræthed i roser.[3][4]
De mest udsatte plantetyper
De som rammes hårdt
- Citrus
- Fersken
- Hvidtjørn (og de mange sorter, der er podet på denne)
- Kirsebær (både spisekirsebær og prydkirsebær (podet på fuglekirsebær)
- Mispel
- Pære (herunder også prydtræer af samme slægt)
- Æblearter og -sorter
De som rammes mindre hårdt
Se også
Noter
- ^ RHS: Replant disease (engelsk)
- ^ Bundesinformationszentrum, Landwirtschaft: ’’Bodenmüdigkeit - Suche nach Bekämpfungsmöglichkeiten läuft auf Hochtouren’’ (tysk)
- ^ "Effect Of Antagonistic Plants On Apple Replant Disease". Arkiveret fra originalen 27. august 2016. Hentet 11. august 2016.
- ^ "American Rose Society". Arkiveret fra originalen 24. august 2016. Hentet 11. august 2016.
|