Johnny Madsen

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Johnny Madsen
Billede af Johnny Madsen fra 2005
Information
FødtJohnny Madsen
31. marts 1951 (73 år)
Thyborøn, Danmark Rediger på Wikidata
OprindelseThyborøn,Danmark Danmark
StatsborgerKongeriget Danmark Rediger på Wikidata
BopælFanø Rediger på Wikidata
BørnRasmus Madsen Rediger på Wikidata
GenreRock
BeskæftigelseKunstmaler, sanger, sangskriver Rediger på Wikidata
Aktive år1975 -
Associeret medDalton, Hobo Ekspressen
Instrumenter
Guitar, 5 str. Banjo, Mundharpe
Eksterne henvisninger
www.johnnymadsen.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Johnny Madsen (født 31. marts 1951 i Thyborøn) er en dansk musiker, sangskriver og kunstmaler bosat på Fanø. Udover adskillige soloalbums har han udgivet tre albums med trioen Dalton, der udover Madsen består af Allan Olsen og Lars Lilholt.

Karriere

Johnny Madsen i Odense 2005.

Johnny Madsen startede med at spille i lokale orkestre omkring Nr. Nissum Seminarium. I midten af 1970'erne blev han medlem af folkemusikgruppen Rumlekvadrillen, der udgav tre album. Mod slutningen af årtiet var han med i et bluegrassorkester ved navn La Porta Band, der også udgav et album.

Det var Madsens sange på dette album, der gav ham mod til at gå solo, og han debuterede med et album under eget navn i 1982, De tørre er de best... men våde er de flest. Han har siden haft stor succes med sin solide blues-baserede musik og sine ofte helt surrealistiske danske tekster. Med sit orkester, som består af Knud Møller på guitar, Henrik From på trommer og Niels Mogensen, kaldte Nello, der spiller bas og guitar, er han kendt for at give intense og medrivende koncerter, og han turnerer med jævne mellemrum i hele Danmark. En speciel vinterforeteelse er turneer med en akustisk trio bestående af Madsen, Knud Møller og Henrik From.

Ved siden af sin egen karriere har Johnny Madsen været med i gruppen Hobo Ekspressen sammen med Peter Belli, Nanna og Billy Cross, og gruppen fik et pænt hit i 1989 med nummeret "En at bli' som". Desuden har han i perioder turneret med Allan Olsen og Lars Lilholt som trioen Dalton, som har udgivet tre album, Dalton i 1992, Tyve ti i 2009 samt live-albummet Dalton var her! i 2010.

Ud over musikkarrieren har Johnny Madsen fra han var ganske ung malet, og han har efterhånden også opnået et ganske pænt navn inden for denne kunstart. Hans billeder er præget af ekspressionister som Vincent van Gogh og Jens Søndergaard. Han har udstillet sine værker flere steder, herunder i sit eget Madsens Galleri på Fanø samt på Jens Nielsen og Olivia Holm Møller Museet i Holstebro.

I sin fritid er Johnny Madsen en ganske habil golfspiller.

Johnny Madsen har ved flere lejligheder afsløret sine markante politiske synspunkter. Johnny Madsen er selverklæret liberalist[1] – den personlige frihed er det væsentligste for ham, og han langer gerne ud efter alle, der gør indhug i den.

Han blev i efteråret 2008 portrætteret i bogen Særling fra verdens ende. Samtaler om og med Johnny Madsen (People's Press) – skrevet af freelancejournalist Anders Houmøller Thomsen. Bogen blev i 2016 udgivet i en ny og opdateret udgave. Den udkom første gang som lydbog i 2021 (Impact Press).

Johnny Madsens Vej i Thyborøn.

Johnny Madsen er en af de få nulevende danskere som har en vej opkaldt efter sig. Hans barndomsvej, Tværvej der ligger tæt på Sneglehuset i Thyborøn, er omdøbt til Johnny Madsens Vej. Vejskiltet blev stjålet kort efter offentliggørelsen, men er dog siden blevet erstattet.

Diskografi

Soloalbum

Johnny Madsen med band.

Med Dalton

Uddybende Uddybende artikel: Dalton (band)

Referencer

  1. ^ Kurrild-Klitgaard, Peter (22. december 2005), Mageløse Madsens anti-manifest, punditokraterne.dk, hentet 12. juni 2019

Litteratur

  • Ole Lindboe (2007): Hvorom alting er - Johnny Madsen og maleriet, Madsens Galleri
  • Anders Houmøller Thomsen (2008): Særling fra verdens ende, People'sPress
  • Pia Elers (2011): Nattegn - et portræt af Johnny Madsen, People'sPress

Eksterne henvisninger

MusikSpire
Denne danske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Medier brugt på denne side

Johnny Madsen Band.JPG
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Johnny Masen Face.JPG
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Johnny Madsens Vej.JPG
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 3.0
The street Johnny Madsens Vej in Thyborøn in Denmark.
MusicalnotesDenmark.svg
Image for 'Denmark-band-stub'-template at english wikipedia
Johnny Madsen.JPG
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0