Jens Severin Wartberg

Jens Severin Wartberg
Født10. november 1697 Rediger på Wikidata
Død11. september 1749 (51 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseTeolog, dommer Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Severin Wartberg (døbt 10. november 169711. september 1749) var en dansk generalprokurør.

Wartberg, en søn af vejermester på Holmen Peter Wartberg og Maria Bentsen, blev døbt i Holmens Kirke 10. november 1697. Han blev student 1713, teologisk kandidat 1717, sekretær i Danske Kancelli 1723, arkivsekretær sammesteds 1736, assessor (dommer) i Højesteret 1734 og generalprokurør 1739. Thomas Overskou omtaler ham som en jovial, meget dannet mand, omgangsven af Ludvig Holberg, der fortjener at erindres som den første direktør for Den danske SkuepladsKongens Nytorv efter privilegierne af 29. december 1747, hvilken stilling han ved Holbergs indflydelse kom til at beklæde. I det vigtige embede som generalprokurør fik han af og til lejlighed til at udvise mere følelse for den dengang undertrykte bonde end flertallet af de højere embedsmænd. Han udnævntes 1747 til etatsråd og døde pludselig 11. september 1749 i sin vogn på hjemvejen fra et taffel, hvilket gav anledning til en rimet diskussion, som siden blev trykt i Knud Lyne Rahbeks Tritogenia. Han var ugift.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.