Jens Paludan-Müller (præst)

Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jens Paludan-Müller. (Se også artikler, som begynder med Jens Paludan-Müller)

Jens Paludan-Müller (8. februar 1813 i Kerteminde29. juni 1899 i København) var en dansk præst og teolog, bror til Caspar og Frederik Paludan-Müller.

Paludan-Müller blev student fra Odense 1831, cand. theol. 1837 og samme år lærer ved Sorø Akademi. Hans poetiske og pædagogiske sans fandt tilfredsstillelse i Sorø, og han fortsatte sine teologiske studier, som han altid havde dyrket og blev ved at dyrke på sin egen måde, og sine filosofiske studier, hvori Sibbern var hans lærer.

1847 blev han præst i Aalborg, hvor han oprettede en Forberedelsesskode til Latinskolen, 1855 blev han Sognepræst i Thisted og Aaret efter Provst for de omliggende Herreder. For at faa Tid og Lejlighed til teol. Studier flyttede han 1864 som Præst til Marvede og Hyllinge paa Sjælland og 1874 til Snesere. 1888 tog han sin Afsked som Præst og levede til sin Død i Kbhvn, optaget af teol. Forfattervirksomhed.

Ved Univ.’s Jubilæum 1879 blev han teol. Æresdoktor. Hans Hovedskrift er »Om Guds Ord« (1869), hvortil slutter sig »Skriften og Overleveringen fremstillet i deres evangeliske Sammenhæng« (1871), »Folkekirken og evangelisk Tro« (1890) og »Guds Rige og evangelisk Tro« (1891). Han kaldte selv sin Teologi for »Sakramentteologi«, hans Udgangspunkt var det religiøse Erfaringsliv.

Eksterne henvisninger


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.

Medier brugt på denne side

Wikitext.svg
wiki written in wikitext, for template use