Jaconet

Jaconet (også jakonet ; efter lokalitet i Indien[1]) er et fint, glatvævet bomuldsstof, der er noget mere åbent end batist, tættere end musselin og derfor også kaldet bastard.

Jaconet væves oftest af garn mellem nr. 80 og 150[2],, således at det finere ofte væves på håndstole, det grovere på maskinstole. Det benyttes mest til damekjoler, endvidere til dækning af smørret i fustager og på samme måde som gaze til forbindstoffer; det fremkommer både hvidt, farvet og trykt.

Inden for bogbinderiet anvendes jaconet ofte til forstærkning da det er stærkt uden at fylde meget.[3]

Se også

Kilde

Noter

  1. ^ "jaconet" : urdu jagannāthī, efter Jagannāthpūrī i Orissa, Indien, hvor det oprindeligt blev fremstillet. Fra Dictionary.reference.com
  2. ^ Om garnnummerering hos Den Store Danske
  3. ^ "jaconet (jaconette)" hos Cool.conservation-us.org

Eksterne henvisninger


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.